Menu Close

Madeline Hunter: Lady Cassandra meghódítása

Ismét egy olyan szerző, akivel szerettem volna korábban is megismerkedni, de aztán a dolog valahogy elnapolódott most meg rá kellett ébrednem, hogy nemcsak hogy több könyve is megjelent már magyarul az írónőnek, de a Lady Cassandra egy sorozat második része. Szerencsére azon túl hogy az elején éreztem, a hirtelen sok szereplő azért forgolódik, mert már volt vagy lesz valami történetük, a regény további részében ez egyáltalán nem volt zavaró. Azaz máris mondhatom, hogy sorozaton kívül, egyedülálló kötetként is érdekes a történet. S főleg azért, mert olyan témával is foglalkozik, olyasmire világít rá, ami igazán nem szokott ennyire szembetűnő lenni a történelmi romantikus könyvek esetén. Nevezetesen, hogy egy nőnek, legyen akár hajadon, akár férjezett, bármilyen korú is, annak idején valójában nagyon kevés lehetősége volt arra, hogy a saját feje után menjen és független maradjon családi és társadalmi elvárásoktól. Ha viszont mégis megtette, amit nem szabadott volna, akkor úgy járhatott mint például Lady Cassandra.
A regény főhőse ugyanis évekkel korábban nem volt hajlandó férjez menni ahhoz, aki kompromittálta, s aki ráadásul később egy párbaj áldozatává vált (mindenki feltételezte, hogy ennek is ő volt az oka), s ezzel magára vonta a családja haragját, valamint elérte, hogy az előkelő társaság mindenféle pletykákat terjesszen róla, függetlenül attól, hogy ezeknek volt-e egyáltalán valóság alapjuk. Lady Cassandra Vernham már megszokta, hogy a függetlensége áldozatokkal jár, s nagynénjével, a különc Sophie-val él együtt, azonban anyagi gondjaik miatt ékszereket kell elárverezniük. Lord Ambury valamikori legjobb barátja volt a férfi, akit Cassandra visszautasított, úgyhogy ő is hiába vonzódott mindig is a nőhöz, felelősnek tartja a veszteségéért. Az árverezésre kínált ékszerek közül talál olyat, ami valamikor a családját illette, úgyhogy elhatározza, kinyomozza, hogyan kerültek ezek Sophie néni tulajdonába. Az ékszerek körüli titkok arra késztetik eladót és vásárlót, hogy többet találkozzanak és miközben próbálják megfejteni a titkokat, kénytelenek családtagjaikra és egymásra is másként tekinteni.
Lady Cassandra helyzete nem éppen rózsás, mert az anyagi gondok mellett bátyja, aki rendszerint azért megpróbálja férjhez adni bármilyen is a hírneve, éppen azzal kezdi fenyegetni, hogy öregedő és a szellemi leépülés jeleit mutató Sophie nénit elmegyógyintézetbe záratja. Akkor pedig a lánynak fel kell adnia eddigi életét.
Madeline Hunter nagyon érdekes témát választott a regényhez, mert ritkán lehet olvasni olyan helyzetben lévő nőkről, mint Cassandra és a történet egyáltalán nem leplezi, romantika ide vagy oda, hogy mennyire kiszolgáltatott helyzetben voltak a 18. század végén azok, akiknek folt esett a becsületén. Cassandrát nemcsak a pletyka övezi és követi mindenhova, hanem szinte senki se bánik vele igazán tisztelettel, mert feltételezik, hogy bukott nő és ha már az, akkor egyáltalán emberszámba se kell venni. Pedig neki csak egy apró ballépése volt, de máris mindenki úgy csinál, mintha elment volna strichelni. Ő ennek ellenére kitart elhatározása mellett és megőrzi függetlenségét, méltóságát, de mindezt a hiteles történelmi keretek és lehetőségek között. Még a hősünk, Yates is kora szülötte, tehát eleinte bizony majdhogynem tiszteletlenül közelít hozzá, viszont a javára kell írni, hogy alapjában jó ember és okos és képes fejlődni, tanulni, s tisztelettel kezelni Cassandrát.
Amivel kicsit nem voltam kibékülve, az a túlbonyolított titok, ami igazából egyrészt kicsit átlátszó, másrészt engem tud bosszantani, hogy ha a végén kiderül, hogy egyetlen beszélgetés a megfelelő emberrel (akit lehet gyanítani, hogy kicsoda), megoldaná az egész rejtélyt.

De amúgy nagyon korrektnek találtam a történetet, a szereplőket és a viszonyokat. Cassandra és Yates kapcsolata nagyon jól volt kibontva és felépítve, az hogy hogyan jutottak el a szenvedélytől a kölcsönös tiszteletig és szeretetig az egyik fénypontja a regénynek. S tényleg hatalmas jó pont, hogy a társadalmi konvencióknak ellenálló, független nő nem karikatúra, vagy korban oda nem illő alak, hanem olyan valaki, akiről el lehet képzelni, hogy valóban a 18. század végén (1789-ben járunk) csak így tudta elérni, hogy saját maga irányíthassa az életét.

 


Blogturné:
A General Press kiadó jóvoltából megjelent Lady Cassandra meghódítása című könyv, ami a nemzetközileg elismert írónő, Madeline Hunter legújabb kötete. Izgalmas történet egy társadalmilag kirekesztett nőről és egy férfiról, akit a rejtélyek nem hagynak nyugodni. Ha tetszett a Csendestárs, ne hagyd ki ezt se!

Fülszöveg:
Lady Cassandra Vernham amilyen szép, legalább olyan makacs is. Fittyet hány a társadalmi elvárásokra. Szabados életmódjáért azonban nagy árat kell fizetnie: a családja elhidegül tőle, és megannyi pletyka kap szárnyra nem éppen szűzi erényeit illetően. Anyagi nehézségeit a Fairbourne Aukciósház legutóbbi árverése egy időre valamelyest enyhíti ugyan, de a legmagasabb áron elkelő ékszeréért az új tulajdonos, a meglehetősen jóképű és kicsapongó életet élő, ám rendkívül eszes férfi hírében álló Lord Ambury egy pennyt sem fizet. És erre meglehetősen jó oka van: azt gyanítja ugyanis, hogy az ékszert valaki eltulajdonította a családjától – talán éppen maga Cassandra. A férfi elhatározza, hogy nyomozásba kezd a gyönyörű fülbevaló eredetét illetően. Lady Vernhammel számtalanszor keresztezi egymást az útjuk, és egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a legkevésbé sem közömbösek egymás iránt. Csakhogy mindketten mást akarnak: Cassandra a pénzét, Lord Ambury pedig az igazságot. Egy váratlan fordulatot követően végül mégis kénytelenek lesznek egymást segítve küzdeni, és még csak nem is sejthetik, hogy a múltról, a családjukról és az érzéseikről mennyi titokra derül fény.

Madeline Hunter legújabb, szenvedélyes és fordulatosan szőtt regényében folytatódik A csendestársban már megismert szereplők története.
Eredeti cím: The Conquest of Lady Cassandra
Kiadó: General Press Kft.
Fordította: Melis Pálma
Oldalszám: 312 oldal
Megjelenés: 2017. április 10. (2013)
ISBN: 9789636439972
Megrendelés

Nyereményjáték

Madeline Hunternek hazánkban ezzel a kötettel együtt hat könyve jelent meg. Külföldön gyakran emlegetik több ismert írónővel együtt nevét, így a játék ehhez fog kapcsolódni. Kivételesen nem egy könyv címére leszünk kíváncsiak, hanem egy írónőjére. Mostani turné minden állomásán egy könyv címmel és egy karakter nevével találkoztok a sok közül. A könyv címe nem biztos, hogy kapcsolódik a karakteréhez, de egy közös mindenképpen lesz bennük – az írónő neve.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Az én feladványom:

Könyv címe: Kígyóherceg
Karakter neve: Lazarus Huntington

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:
04.19 Insane Life
04.20 Deszy könyvajánlója
04.22 Kelly & Lupi olvas
04.23 Könyvvilág
04.24 Olvasónapló
04.25 Kristina blogja
04.26 Szembetűnő
04.27 Dreamworld

Save

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *