Menu Close

Jim C. Hines: The Stepsister Scheme

Jim C. Hines: Stepsister SchemeJim C. Hines nagyon szimpatikus író. A Libriomancer című regényéről mindenfelé áradoztam már, még Brigit is sikerült rávennem, hogy elolvassa a könyvet, aztán meg követem őt twitteren is és nagyon jól áll hozzá egy csomó dologhoz ami a könyves-fantasy világban felmerülő probléma. Kedvencem amikor lefényképeztette magát úgy, ahogy UF könyvek elején a nőket szokták ábrázolni. Úgyhogy elkezdtem felhajtani a korábbi könyveit és naná hogy az a 4 részes trilógiája (mert ez a trend, mint megtudtam🙂 keltette fel a figyelmemet, ami mesehősnőket tesz a középpontjába, csak kicsit felrázza és megkeveri őket, s aktívabb szereplők lesznek a csajokból, mint ahogy azt eredetileg kitalálták a népek aztán Grimmék nekik.

Alig értek véget a mézeshetek Danielle számára (becenevén Hamupipőke), férjének, Armand hercegnek diplomáciai küldetésre kell utaznia. Az új hercegnő nehezen illeszkedik be, elvégre korábban csak egy szolgálólány volt, magányos, ezért aztán még akkor is megörül mostohatestvére látogatásának, amikor tudja, hogy az sose szívlelte. De itt az ideje, hogy elássák a csatabárdot, gondolja Danielle, aki hajlamos mindenkiben meglátni a jót. Ám Charlotte a hercegnő életére tör, s ha nincs a közelben Talia (Csipkerózsika), bizony rövid életű hercegnőség várt volna a lányra. A gyilkos indulatokat ráadásul a mostohatestvér komoly mágiával támogatja meg, amihez korábban semmi köze se volt, s nem csak ez az új fejlemény az, ami aggódásra ad okot, hanem hogy kiderül: Armand herceget elrabolták. Szerencsére a királynő mozgósítani tudja az ügynökeit, Talia mellett ugyanis még Hó (Hófehérke) áll a szolgálatában. Míg az előbbi kiváló harcos, az utóbbi különösen ügyes tükörmágus és flörtbajnok. Danielle is csatlakozik hozzájuk, elvégre az ő férjéről van szó, s együtt bemerészkednek Tündérországba, hogy felkutassák és visszajuttassák Meseországba Armand herceget.

Szóval Hamupipőke, Csipkerózsika és Hófehérke lesznek Meseország Charlie Beatrice Angyalai (mert ez a királynő neve, aki a főnökük :). Szerintem ennyi akár elég is lenne figyelemfelhívónak, s lehet is harapni a könyvre. Na de azért részletezem, mi is volt még klassz benne. Először is, imádom a mesefeldolgozásokat, de ez már köztudott. Itt pedig  Hines fogja a jól ismert szereplőket és megmutatja, hogy mi is történik velük a “Boldogan éltek, amíg meg nem haltak” befejezés után. Illetve megcsavarja a dolgokat, mert biztos, hogy jól ismertük mi az ő történetüket? Mert ugye szájhagyomány meg minden, elég sok dolog eltorzulhatott, s lehet, hogy ha az alaphelyzet valami hasonló is volt, mint amit Grimm megírt, a részletek már eltérőek lehettek. Biztos, hogy a szerelem csókja ébresztette fel Csipkerózsikát? Mi is történt valójában a vadásszal, akit először Hófehérke után küldtek? Miért is segítettek annyit az állatok Hamupipőkének? Szerzőnk fantáziája kimeríthetetlennek tűnik, ha arról van szó, hogy használnia kell a standard motívumokat, aztán hatalmasakat csavar rajtuk.

Pozitívuma még a regénynek, hogy ez egyértelműen női sztori. A kalandorok mind lányok, akik elmennek egy bajba esett hercegért, akit szintén nők raboltak el. Hines Meseországában a lányok cselekednek: orsót, tükröt és üvegkardot ragadnak, lóra sólyomra pattannak és mindenféle veszéllyel szembeszállnak, trükköznek, harcolnak és küzdenek, hogy a küldetésüket teljesítsék. Közben meg persze összekovácsolódnak, mert a három különböző vérmérsékletű lányból jó csapat lesz. Snow a nőies, kacér fajta, akinek  ruhákkal van tele a menetfelszerelése, Talia utálja a tündéreket, messzire van tőle az érzelgősség, igazi kalandor módjára csak a csata és a harcok érdeklik, s nem egy csapatjátékos. A társaság lelkévé Danielle válik, aki érző szívű és empatikus, s aki folyamatosan veszíti el naivitását és lesz gyakorlatias.

Amúgy legutóbb a Popkult, csajok, satöbbi adásban is beszélgettünk erről, sőt ha belegondolok, pont ez a regény már 2x is szóba került, egyszer amikor még csak elkezdtem olvasni, most meg amikor már tudtam róla beszélni hosszasabban is, mert kiolvastam.

A The Stepsister Scheme olyan, mint egy buddy movie, csak éppen szöveges, fantasy, Meseországban játszódik és nem pasik haverkodnak meg kalandoznak benne, hanem csajok. Szórakoztató? Naná! Jöhet a folytatás? Persze, mind a 3.

 

Kiadó: DAW Books
sorozat: Princess #1
Megjelenés: 20009
Terjedelem: 352 p.
ISBN: 9780756405328
Honnan: Saját példány, e-book

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *