Menu Close

Kertésznapló

KertésznaplóMint azt a párom is írta, két éve vettünk egy telket, ahol tavaly már megpróbálkoztunk a konyhakertészettel. Nos, én nem vagyok az a született zseni a földmunkákat meg a növényeket illetően, de azért elkezdtem úgy egy éve bújni a netes oldalakat, könyvtárból hoztam ki mindenféle könyvet, hogy is kell nekiállni ennek az egésznek. Készítettem listákat is, meg rajzot arról, hogy mit hova ültettünk. Egy füzetbe el is kezdtük vezetni milyen munkákat végeztünk tavaly. De én szeretem, ha megvezetnek, ha van valami előre elkészített sablon, ami alapján tudok dolgozni. Meg amúgy is, az írószerek, füzetek, naplók, írószerek a könyvek mellett azok a dolgok, amikre sokat tudok költeni. Nagyon örültem, amikor megláttam a Kertésznaplót, mert úgy éreztem, ez az, amire szükségem van.

A Corvina Kiadó naplósorozatának egyik legújabb darabja (jelentettek már meg családi naplót, háztartási kézikönyvet, tininaplót) tehát a hobbikertészeknek szól, legyenek akár telektulajdonosok, akár csak balkonkertészek, vagy lakásban dísznövényt nevelők. A kötet hónapról hónapra leírja, hogy általában mi a jellemző az adott időszakra, foglalkozik a népi hagyományokkal és tanácsod ad, miféle munkákat szokás ezekben az időkben elvégezni milyen területen (veteményes, gyümölcsös, szőlő, dísznövények stb.) . Aztán meg jönnek a jegyzetelésre való oldalak, hetekre lebontva ahova a saját tapasztalatainkat írhatjuk fel: mikor mit vetettünk, hány fok volt, milyen idő, mi történt a magokkal stb. Ez már igazán ránk van bízva, hogy mi az, amit érdemesnek tartunk megörökíteni. Év végére pedig szépen összeszedhetjük a terméseredményeket. Mindezek mellett illusztrálva is van a kötet, a végén pedig mindenféle hasznos táblázatok találhatók. Összeszedve, hogy mikor mit kell szüretelni, vetni, virágok mikor nyílnak, mekkorák lehetnek a díszcserjék stb. Szóval elég sok hasznos információ van egy helyre összefoglalva.

Amit én hiányoltam a kötetből, hogy nincs mondjuk az elején néhány üres, vagy négyzetrácsos oldal, ahova fel lehet rajzolni a kertet, hogy terveztük meg, mit hova ültettünk, illetve nincs szó benne az alternatív, vagy biokertészetről. Márpedig úgy gondolom, magunkból kiindulva, hogy aki elkezd saját fogyasztásra termelni, az igyekszik vegyszermentes megoldásokat keresni, mert leginkább az egész évben kapható és mindig ugyanolyan ízű műparadicsomoktól menekül a minél természetesebb felé.

De a kritikai megjegyzések ellenére ez egy nagyon hasznos és jól használható kis könyvecske én mindenképpen idén már ebbe fogok jegyzetelni. Tudom, hogy mindenféle online alkalmazás van már a kerttervezésre is, akár telefonos app is, de mégis kivinni a veteményesbe, vagy a kertbe egy ilyen kötetet sokkal kézzelfoghatóbbnak tűnik. Főleg visszaolvasni és megnézni a bejegyzéseket, akár még a hibákat és a javításokat is sokkal hangulatosabb, mint egy letisztult képernyőn követni a kertünk életét. Úgyhogy aki szeretne kerti naplót vezetni, annak ajánlott, de friss telektulajdonosoknak is kiváló ajándék lehet.

Szöveg: Dr. Orlóci László
Illusztrációk: Sebastian Stachowski
Kiadó: Corvina
Megjelenés: 2013
Terjedelem: 133 p.
ISBN: 9789631361216
Honnan: Kiadói, recenziós példány

1 Comment

  1. D.

    Illetve szerintem nem a magyarországi klímára vannak benne a tanácsok: március végén ültessük el az articsókát <– hát nem a legjobb tanács 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *