Menu Close

Cressida Cowell: Így neveld a sárkányodat

Cressida Cowell: Így neveld a sárkányodatJó néhány hónapig tartott, mire rávettük a nagyobbik fiunkat, hogy nézze meg az Így neveld a sárkányodat című rajzfilmet, pedig mondogattuk, hogy anya és apa szerint az utóbbi évek egyik legjobbja. De már 6 évesen se hajlandók a gyerekek elhinni amit a szülők mondanak. Aztán egyszer beleegyezett és megnézte, majd persze hetekig folyamatosan az volt a program. Úgyhogy mi is újra megtanultuk kívülről az egész mesét, s biztos, hogy valamelyikünk odaragadt a gyerek mögé és nézte a képernyőt vele együtt. Tudtam arról is, hogy könyvből készült a film és magyarul is megjelent (még két folytatásával együtt) az eredeti mű. Nem keverendő össze Cressida Cowell írása a filmből készült regénnyel (a cím ugyanaz, csak a szerző más). Csakhogy a könyv 2007-es megjelenése óta hiánycikk, de ilyen esetekre van ott a könyvtár, úgyhogy amikor sikerült bent találnom, kikölcsönöztem, mert kíváncsi voltam rá.

Ha az ember ismeri a filmet, akkor fel kell készülnie arra, hogy a regény bizony kicsit más történetet mond el. Bár a főszereplők, neveik és tulajdonságaik nagyjából megegyeznek, s ami a legjobb, hogy a rajzfilmre sikerült átvinni a mese humorát és világnézetét, meg általában az alapvető tanulságot is, hogy nem mindig a nyers erő számít és sose árt, ha az ember (viking) a fejét is használja. A regényben a vikingek használják a sárkányokat, háziállatként, s nem harcolnak ellenük, hanem megtanultak együtt élni velük. A főszereplő Harald alapvető tulajdonsága ugyanis a többi vikinghez képest, hogy szokott gondolkodni, s már előre készül arra, hogy kell nevelni a sárkányát. Mert a fiúk Hibbant szigeten csak akkor válhatnak teljes jogú tagjaivá a törzsnek, ha szereznek maguknak egy sárkányt és betanítják azt az alapvető parancsokra. Harald azonban, hiába a törzsfőnök fia, egyáltalán nem egy viking harcos típus, s persze, hogy nem úgy sül el a sárkányzsákmánylás se, mint kéne, aztán meg az idomításnál is vannak gondok, s amikor eljön a beavatási szertartás, na akkor történik aztán az igazi katasztrófa. S közben még egy hatalmas külső ellenség is rátámad a szigetre, aki ellen az öregek minden praktikája csődöt mond, s itt jöhet jól a tény, hogy Harald megfigyelte a sárkányok viselkedését.
Cressida Cowell nagyon ötletesen építette fel a könyvet, hiszen nem is ő a szerzője, hanem egyenesen III. Harákoló Harald, valamint tele van a kötet rajzokkal (főszereplőkről, sárkányokról, fontosabb eseményekről) és részletekkel a felemlegetett kézikönyvekből is, mint például amilyen Brutál professzor hiánypótló alapműve, az Így neveld a sárkányodat. Sőt ez utóbbit teljes valójában el lehet olvasni, méghozzá a könyvtári példányt (lejárat ideje : i.e. 866 május 16), a hozzá csatolt figyelmeztetéssel is (Ne lopd el a könyvet, különben szétverünk!). Mert azért a vikingek brutálisak.

De a regényben is az a lényeg, mint a filmben, hogy a másként gondolkodás egy másik látásmód nem feltétlenül jelenti a hagyományok elleni lázadást, hanem egy új nézőpontot vihet a megszokások közé. S nem biztos, hogy mindenkire rá van írva, belőle hősnek kell lennie.

Szóval aki szereti a sárkányokat, a vikingeket és a humort, az ne hagyja ki ezt a könyvet. Nagyon jól szórakoztam rajta, jó lenne ha meg tudnám szerezni, mert szerintem pár év múlva, a már olvasni tudó fiamnak kiváló olvasmány lenne. De ha mégse, akkor majd megint kivesszük a könyvtárból. Amúgy Cressida Cowell sorozata már több mint 10 kötetet számlál, magyarul még kettő jelent meg a ciklusból (Így lehetsz kalóz, Így tanulj sárkányul).

Eredeti cím: How to Train Your Dragon
Sorozat: Így neveld a sárkányodat #1
Fordító: Dudik Annamária Éva
Kiadó: Egmont Hungary
Megjelenés: 2007 (2001)
Terjedelem: 224 p.
ISBN: 9789636287160
Honnan: Könyvtárból

4.5 Stars

6 Comments

 1. Shl 2261

  Nem tudnád megmondani, hogy melyik könyvtárból kölcsönözted ki a könyvet, mivel a városomban lévő könyvtárban nem is hallotak ennek a könyvnek a létezéséről. Vagy az lenne a legjobb, hogya ezt is megtudnád mondani, hogy van-e olyan könyvesbolt a hol meg lehetni vásárolni.

  • Lobo

   Én a fővárosból vettem ki, a FSZEK X. kerület Szent László téri fiókjából. Sajnos könyvesboltban alig kapható nekem is előjegyzésem van rá pár online antikváriumban. Amúgy csak 3 része jelent meg magyarul és a harmadikat még nekem se sikerült kikölcsönöznöm.

 2. Pingback:Cressida Cowell: Így lehetsz kalóz

  • Lobo

   Inkább olyan 8-10 évesnek való szerintem (de te tudod, hogy akinek adnád, az megüti-e a 8 éves szintet :). A filmtől azért el kell vonatkozni, mert más.

 3. Pingback:Oscar jelölt könyvek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *