Menu Close

Nora Roberts: The Pagan Stone

A könyves/olvasónaplós blogokat írók között eléggé egyedül vagyok azzal, hogy szeretem Nora Robertset. Aminek egyértelműen azt tudom be, hogy itthon nagyon lekezelik a romantikus regényeket és úgy bánnak vele, mint a szeméttel. Nem mondom, hogy nincs közöttük sok szörnyűség, jómagam is nem egyszer nyúltam mellé e témában. Nem hinném, hogy véletlen lenne az, angolszászoknál mennyire sokan olvasnak Robertset például (persze tudom, szar és a legyek esete itt is közrejátszhat). Mert az ő történetei izgalmasak, jól vannak megírva, még ha a romantikus regényektől elvárt sablonra is épülnek (fiú, lány, összejönnek, hepiend), kiváló a jellemábrázolása és istenijó dialógusokat ír. Mindez a pár, magyarul olvasott regényében szinte teljesen elsikkad. Talán a J.D. Robb könyveknél nem, ott korrekt a fordítás, viszont olyan ultaráhnyadék borítói vannak a köteteknek, hogy még véletlenül se jut el szélesebb olvasóközönséghez, csak azokhoz, akik amúgy is olvassák, kedvelik őt. Egyébként ugyanez volt sokáig a helyzet a fantasyvel is: lenézett ponyvairodalom, pocsék fordítások, ponyvák, elhanyagolt kiadások, de megváltozott a helyzet.

A trilógia befejező részében természetesen nem kétséges, mi történik: Gage Turner, az egykori félárva, akit részeges apja bántalmazott és a kiváló kutató, a cigány ősökkel is rendelkező Cybil Kinski is kiveszi a részét a gonosz elleni harcból, plusz egymásba szeretnek. Ami egyikük esetében se egy sétagalopp, mert mindketten magányos farkasok, gyökerek nélkül. Ami közös bennük, hogy látják a jövőt, ami nem ígérkezik fényesnek: mert az biztos, hogy ha eljön július akkor a most vagy soha elven vagy a fény győz, vagy a sötétség, ám nagyon úgy tűnik, hogy áldozatok nélkül nem fog sikerülni semmi. Márpedig egyre sűrűbbek, durvábbak és kegyetlenebbek lesznek a főszereplők víziói, az ellenfél támadásai, amelyek már nem csak a főhősöket, de az egész várost érintik.

Igen, az érzelmi szál nem meglepetés csak az, hogy sikerült ezt is izgalmasra, érdekesre írni. Plusz a kedvenc motívumon, ami a trilógián végigvonult az a modern technika és a kutatásmódszertan használata. Persze túlzás, hogy egy laptop meg az internet segítségével minden megoldható, megtudható, elérhető de azért néha elmentek a könyvtárba is:)


Kiadó: Jove
Megjelenés: 2008
Terjedelem: 333 p.
ISBN: 0515144665

3 Stars

2 Comments

  1. Lobo

    Hűha, ez mennyisok már:) Úgy látom egyedül nekem köszönheti, hogy ennyire népszerű a könyvesblogok között. Amúgy azt hiszem a High Noon jön, legalábbis a polcomon ez vár egy ideje de az még kicsit később

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *