Menu Close

Lynn Messina: Gyalázatos megtévesztés

Bár Beatrice Hyde-Clare kisasszony előző kalandjával kapcsolatban voltak kifogásaim, de úgy gondoltam, hogy adok neki egy második esélyt. Elvégre régensség idején játszódó cozy mystery, a szerző nagyon jól használta nemcsak a könnyed krimik de a történelmi romantikus regények stílusjegyeit is, s hátha most már a magyar kiadás is jobban idomult a stílushoz és gördülékenyebbre sikerül a fordítás. S úgy tűnik, nem lőttem mellé, most azt mondom, jöhet a harmadik kötet is 😊

Beatrice Hyde-Clare beletörődött már abba, hogy menthetetlenül vénkisasszony marad, csakhogy miközben füllentett egy aprót (hogy első nyomozása sikeres legyen és informálódni tudjon) alig fél éve, a családja elkezdte másként kezelni ami nagyon kényelmetlenül érinti hősnőnket. Ezért elhatározza, hogy megfékezi ezt az elszabadult hazugságot valamint megfogadja, hogy soha többé nem füllent. Ja és nyomozni se fog többet. S természetesen ezek a dolgok keverik még nagyobb bajba és jut el oda, hogy konkrétan a szeme előtt hal meg valaki és persze újabb hazugságokba kénytelen bonyolódni. Bea tiszta vizet öntünk a pohárba akciója ugyanis pont ahhoz a szerkesztőséghez vezeti, ahova beesik egy kimondottan jól öltözött dandy és mire segítséget hívnának neki, sajnos meghal. A lány viszont pont megfelelő helyzetben van ahhoz hogy láthassa, mi volt a gyilkos fegyver és bár elhatározza, hogy hagyja a profikat kibontakozni de egyszerűen nem tudja elnyomni magában az érzést, hogy a tőrt, ami a férfi hátából kiáll már látta valahol. Méghozzá a British Múzeumban, vitrin mögött. Meg akar bizonyosodni igazáról és na vajon kivel fut össze az egzotikus fegyvergyűjteményben? Természetesen a pökhendi Kesgrave herceggel. Bea előző nyomozásában is végig ott sertepertélt körülötte a férfi, de most talán még több hasznát veheti ha már nem tudja levakarni. Elvégre a címere és egyáltalán a neme sokkal több ajtót (és kutatószobát) tud megnyitni, mint amennyit egy kisnemesi vénkisasszony tudna. Ráadásul neki van információja arról, hogy az áldozatot ki mennyire kedvelte … Úgyhogy Bea beletörődik: ismét együtt kell nyomoznia a herceggel, aki bizony tényleg sokat változott: segítőkész és megcsillogtatja az öniróniáját …

Igazából ha valaki ezzel a regénnyel kezdi a sorozattal való ismerkedést, az se jár rosszul, mert elég sok utalás van arra, hogy korábban mi történt és milyen gyilkosságot leplezett le hősnőnk. Sőt talán az elején kicsit sok is a visszautalás az előző sztorira, de azért beindul itt is a nyomozás. Amely néha meg-megakad, de igazán bájos indokokból. Például Bea sokat mélázik a helyzetén (nem csak azon, hogy vénlány hanem hogy nő és milyen lehetőségei vannak) és családján, főleg nagynénjével kapcsolatban vannak igazán találó észrevételei, aztán mindig jó részletesen kielemzi az újabb nyomokat az áldozattal meg a gyilkossággal kapcsolatban. Persze ettől még jó sokszor jut meredek és teljesen félrevezető következtetésekre, amikből újabb téves elméletek fakadnak. De szerencsére nagyon szórakoztató Beatrice gondolatait követni, s itt kell megjegyeznem, hogy a fordítás is gördülékenyebb lett, mint korábban volt. Mert Messina regénye tényleg a régensség idejének modorosságát igyekszik könnyedén megörökíteni, tele humorral és frappáns ötlettel. Ráadásul túl azon, hogy a mókás jelenetek egy része abból származik ahogy Bea a családjával viselkedik (és viszont), a legtöbb szórakoztató összecsapás természetesen Kesgrave és a lány között villódzik. Mert hát mind a ketten változtak előző találkozásuk óta, főleg abban, hogy mit is gondolnak a másikról.

Maga a rejtély eleinte igazán grandiózusnak érződik aztán a végén valami nagyon apróság lesz a megoldás, de legalább közben újabb karaktereket ismerhetünk meg a londoni társaságból, akik közül néhányan biztos fognak még későbbi könyvekben is szerepelni.

Lehet, hogy másodszorra magának a gyilkosságnak a megoldása nem annyira izgalmas, meg kicsit összecsapott (alig volt pár oldal vissza de még nem volt gyilkos jelölt, már attól tartottam, hogy függővég lesz), de mindaz ami közben történik és ahogy (metszően éles megfigyelések és finom humor), biztató. Engem mindenképp meggyőzött, hogy várjam a folytatást.

Blogturné

Beatrice Hyde Clare kisasszony ismét nyomozni kezd, mikor szó szerint a lábai elé hullik a lehetőség és a holttest. Lynn Messina szórakoztató és izgalmas történetét a Pioneer Books hozta el a magyar olvasóknak, és ha velünk tartotok blogturnénkon, lehetőségetek lesz megnyerni a Kiadó által felajánlott könyv egy példányát.

Fülszöveg

Beatrice ​Hyde-Clare kisasszonynak esze ágában sincs nyomozásba fogni, amikor előtte esik össze holtan egy earl a London Daily Gazette ajtajában. Igaz ugyan, hogy már sikeresen megoldott egy gyilkossági ügyet, de egyrészt a nyomozás nem úri kisasszonyhoz méltó foglalatosság, másrészt dolgozzanak meg végre a pénzükért a mihaszna újságírók is. Ráadásul megvan a maga gondja, miután egy ártatlan füllentéséből családja egy egész szerelmi történetet fabrikált. Nem, semmiképpen sem keveredik bele ebbe a nevetséges ügybe.
Csakhogy a szerencsétlen uraság hátából kiálló tőr nyugtalanítóan ismerősnek tűnik. Bea így nemsokára már a British Museumban kutat, miközben kezdenie kell valamit nyugtalankodó családjával és a kotnyeles Kesgrave herceggel. A bosszantóan arrogáns és jóképű férfi ugyanis illetlen figyelmet tanúsít a gyilkosság iránt – vagy inkább egy félénk vénkisasszony lenne az érdeklődése tárgya?
A Beatrice Hyde-Clare kisasszony esetei sorozat második része tökéletes elegye a fergeteges humorral vegyített klasszikus kriminek és a régi vágású romantikának.

Kiadó: Pioneer Books, 2024
Eredeti cím: A Scandalous Deception, 2018
Fordító: Kiss Viktória
Oldalszám: 320
Megrendelés

Nyereményjáték

Nyomozókat keresünk! A turné minden állomásán egy-egy rövid leírást találtok egy olyan ismert karakterről, akit a könyvek lapjairól vagy filmekből ismerünk. A ti feladatotok az, hogy a karakter nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz..

Feladványom

Agatha Christie angol krimiírónő több regényének és novellájának főszereplője, belga származású magándetektív. Filmes változatban a karaktert többnyire David Suchet alakította

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

05.04 – Betonka szerint a világ…
05.06 – Olvasónapló
05.08 – Dreamworld
05.10 – Szembetűnő

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *