Menu Close

Sarah MacLean: A számkivetett herceg

Az, hogy párhuzamosan jelenteti meg a Könyvmolyképző Kiadó Sarah MacLean két sorozatát is, ráadásul én hangoskönyvben belekezdtem a legújabba (Hell’s Belles-be) nem könnyíti meg a dolgomat, hogy szétválasszam olvasásaim közben a szereplőket és motivációikat. Főleg, hogy a szerző szereti megkutyulni az embereket és itt-ott feltünedeznek más könyvekből sőt sorozatokból is vendégek az épp aktuális páros történetének lapjain. De jó tanács: érdemes olvasás előtt az előző regénynek legalább a fülszövegét elolvasni, s akkor jobban képben leszünk, mert Sarah MacLean-t érdemes olvasnia annak, aki szereti a történelmi romantikus regényeket. Ugyanis az ő karakterei összetettek, van bennük érzelmi kavalkád rendesen a zsáner szokásos trópusait pedig nagyon kreatívan használja fel.

A Szerencsejáték szabályai sorozat egy Bukott Angyal nevű barlang vezetőiről szól, s ebben a harmadik regényben főszereplőnk Temple, akit több mint egy évtizede Londonban csak a Gyilkos hercegnek hívnak, s aki otthagyta az előkelő köröket és az alvilágban próbált boldogulni. Tizenkét éve ugyanis őt vádolták meg azzal, hogy az esküvő előtt megölte leendő mostohaanyját, s bár a holttest nem került elő, a kompromittáló bizonyítékok mind rá mutattak, s ez elég volt ahhoz, hogy „persona non grata” legyen a Társaságban. Csakhogy az egykori menyasszony valóban még él és tizenkét év után kétségbeesett helyzetében nem tehet mást, mint felfedi magát Temple előtt. Mara Lowe tizenhat évesen elmenekült egy házassági csapda elől és azóta felépített magának egy nyugodt életet álnéven: gyermekotthont tart fenn balkézről született fiúk számára akikre nem tart igényt címeres családjuk. Csakhogy pénzügyi problémái adódtak: testvére, az egyetlen aki ismeri a nő múltját súlyos adósságokba verte magát a Bukott Angyal falai között és félő, hogy az árvaház működése összeomlik. Úgyhogy Mara úgy dönt, Temple elé áll és hajlandó felfedni magát a társaság előtt is, s ezzel tisztára mossa a herceg nevét, cserébe pedig csak azt kéri, hogy a családja tartozását engedjék el. Csakhogy a férfinek megvan a maga terve arra nézve, miképp fizesse meg a lány, hogy a herceget tönkretette: meg akarja alázni őt és kegyetlen feltételeket szab. Csakhogy a bosszúhadjárat egyáltalán nem úgy alakul, ahogy Temple tervezte: minél több időt tölt Mara társaságában, s ismeri meg a múltját és a jelenét, annál inkább kezd megenyhülni vele szemben. A lány pedig kénytelen szembenézni tettei és hazugságai következményeivel, s rádöbbenni, hogy mennyire tönkretette a férfi életét.

A regény legfőbb kérdése, hogy vajon szereplőink meg tudnak-e bocsátani nem csak egymásnak, hanem elsősorban maguknak. Sarah MacLean nagyon nem egyszerű karaktereket állít elénk és bizony Mara Lowe egyike azoknak, akinek tetteit és motivációt a legtöbb olvasó elutasítja: meggondolatlanságában tönkretette valakinek az életét és csak akkor lép előtérbe s próbálja ezt orvosolni, amikor saját egzisztenciája kerül veszélybe. Nem a szokásos románchősnővel ismerkedhetünk meg. Bár MacLean igencsak komolyan érvel amellett, hogy nem sok választása volt annak idején a 16 éves lánynak, akit egy nála jóval idősebb férjhez akartak hozzáadni szülői nyomásra, s aki ugyan egy könnyedebb utat akart választani, de meggondolatlanul túlkomplikált és túltervezett, s ebből lett az, hogy Temple élete összeomlott. A szerencsétlen körülmények ellenére a hosszú hallgatás az, ami Mara legnagyobb hibája, éppen ezért a regény elsősorban az ő vezekléséről szól: neki kell megalázkodnia, térden csúsznia és bocsánatért esedeznie, s rendbe hozni az elromlott dolgokat. Ami azért megy nehezen neki, mert egyrészt hozzászokott az önállósághoz, másrészt nem egyszerű beismerni a saját vétkünket. Temple-nek pedig a megbocsátást kell gyakorolnia és MacLean nagyon jól mutatja be, hogy nem egyszerűen alfa hím, hanem tele van szívvel és melegséggel is, s van jó pár jelenet ahol ezt az oldalát is ki tudja mutatni.

Szóval ez megint egy különleges történelmi romantikus regény, ahol a hangsúly nem a báltermeken van a karakterek összetettek, az érzelmek sokszínűek, s a befejezés azt ígéri, hogy a sorozat utolsó része hatalmas meglepetéseket és leleplezéseket fog hozni. Kiválóan szórakoztam tehát az olvasása közben és MacLean elérte, hogy el tudjam fogadni Mara motivációit, megenyhüljek az irányába és elfogadjam: ő is megérdemli a boldog befejezést.

Blogturné

A szerencsejáték szabályai sorozat harmadik részének főszereplője Temple, akinek szó szerint feléled a múltja. 12 év után felbukkan a szépséges Mara Lowe, akiről úgy tudják, hogy Temple megölte őt, és kihagyhatatlan egyezséget ajánl a férfinak. Kövessetek minket Sarah MacLean történelmi romantikusának blogturnéján, illetve játsszatok velünk, ugyanis a Könyvmolyképző kiadónak hála egy szerencsés olvasónk meg is nyeri A számkivetett herceg egy példányt!

Fülszöveg

Egy ​herceg, akinek oda a jó híre…
Temple-t azzal vádolják, hogy meggyilkolta Mara Lowe-t az esküvője előtti éjszakán, ő azonban nem emlékszik semmire. A férfi azóta, immár tizenkét éve nagy vagyonra és hatalomra tett szert London legexkluzívabb kaszinójának tulajdonosaként, feloldozást azonban nem kapott – egészen addig, amíg egyik este meg nem jelenik Mara, hogy felajánlja az egyetlen dolgot, amire a férfi vágyik.
Mara tervei között nem szerepelt, hogy valaha is visszatér abba a világba, amelyet maga mögött hagyott, de amikor az öccse súlyos adósságot halmoz fel Temple kaszinójában, kénytelen ajánlatot tenni a férfinak: a nyilvánosság elé lép, hogy elmondja az igazságot. Azt, hogy a férfi nem gyilkos.
Az alku kecsegtetőnek tűnik, azonban Temple-nek be kell látnia, hogy nem lesz egyszerű dolga ezzel a titokzatos, őrjítő nővel, aki láthatóan bármit képes kockára tenni a számára fontos dolgokért. Temple minden erejével igyekszik ellenállni Marának, és megóvni a saját szívét.
Vajon mindenki megkapja, amit szeretne?

Kiadó: Könyvmolyképző
Téma/műfaj: történelmi romantikus
Terjedelem: 488 oldal
ISBN: 9789635974634
Fordította: Mergl-Kovács Bernadett
Eredeti mű: No Good Duke Goes Unpunished
Eredeti megjelenés éve: 2013

Megrendelés
Beleolvasó

Nyereményjáték

Ha elolvastátok a kiadó oldalán található beleolvasót a könyvbe, akkor bizony könnyű dolgotok lesz az egyes állomásokon található kérdések megválaszolásakor… A rafflecopter dobozba a helyes válaszokat várjuk!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

Feladványom

Miss Mara Lowe, Lamont eljövendő hercegnéje mije lett volna a férfinak?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

09.28 – Betonka szerint a világ…
10.01 – Olvasónapló
10.05 – Hagyjatok! Olvasok! ~ Borítómustra
10.07 – Hagyjatok! Olvasok! ~ Kedvcsináló idézetek
10.10 – Hagyjatok! Olvasok!
10.13 – Insane Life

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *