May 052012

Akkor most másodszor is jelentkeznék néhány, a héten olvasott hírrel, ami felett talán kicsit el lehet morfondírozni a könyvekről meg az olvasásról.

Free Comic Book DayÉszak Amerikában és világszerte a résztvevő Képregény boltokban ma tartják (május 5.) a Free Comic Book Day-t (amúgy ez mindig május első szombatjára esik). Annyit jelent, hogy a boltokban lehet kapni ingyen képregényt meg hatalmas kedvezmények vannak és mindenféle egyéb programok, amik a képregényekhez kapcsolódnak. Lehet azért csak ezen a hétvégén mutatják be az USA-ban a Bosszúállókat is?

Pár hete Neil Gaiman a birt Sunday Times Magazine-nak készített interjút Stephen Kinggel. A cikk úgy tudom csak előfizetőknek érhető el, ráadásul kicsit meghúzott, de Gaiman az egészet leközölte a blogján. El lehet olvasni, miről tud beszélgetni két modern klasszikusnak számító író.

Az oxfordi Bodleian Könyvtár önkéntesek segítségére számít, akik segítenek közel 4000 partitúra feldolgozására, hogy az megjelenhessen az online katalógusukban. Természetesen a könyvtár zenei gyűjteménye hatalmas, de alig 20%-a érhető el a neten, ezért próbálnak ki mindenféle újítást, hogy tudnák minél nagyobb részét minél több ember számára elérhetővé tenni az interneten. Szinte bárki lehet civil könyvtáros.

E-könyvtárat kíván nyitni az Akademia Kiadó és a CompLex. Azaz elvileg itthon is megvalósulhat az e-könyvek kölcsönzése.

Már Angliában is (eddig főleg amerikai adatok voltak a témában) arról szólnak a számok, hogy az e-könyv vásárlás a nyomtatott rovására nőtt.

Oszd meg!

Reader Comments

  1. E-book kölcsönzés? Az pontosan mit jelent? Ha letöltötted, három hét után törölni kell, vagy mi? 🙂

  2. Erre én is kíváncsi lennék. Bár lehet olyan, mint, amikor egy szoftvert is csak 30 napra lehet letölteni kipróbálni aztán utána használhatatlanná válik.

  3. @Chris Amerikában úgy működik, hogy a DRM-ben van a dátum. Azaz mondjuk 2 hétig rajta lehet a readereden utána nem férsz hozzá, mert lejárt. Szóval, ja kábé úgy, ahogy @Anaria írja:)

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *