Menu Close

Ismerd meg az Ad Astra kiadót

Holnap kezdődik a Könyvfesztivál és internetes körökben elég nagy érdeklődés követi egy új kiadó megjelenését, az Ad Astráét. Hónapok óta lehetett hallani arról, hogy jönnek és izgalmas új könyveket fognak megjelentetni, ráadásul nagyon jól kihasználják az internet adta lehetőségeket, igazi víruskampányt folytatnak. Jómagam drukkolok nekik, mert már az első négy könyv, amivel megjelennek a piacon hiánypótló, friss regény. Ezeket egyrészt majd a Könyvfesztiválon lehet beszerezni, továbbá e-könyvben is meg lehet majd őket vásárolni (méghozzá a négyből 3t!). Úgyhogy igazán úttörő kezdeményezésnek lehetünk tanúi, majd nagyon kíváncsi leszek a tapasztalataikra is. Megragadtam hát az alkalmat, s feltettem a kiadónak néhány kérdést, amire Kleinheincz Csilla válaszolt.

– Honnan jött az Ad Astra név és kiket takar?

– Sokáig gondolkoztunk a néven, szerettük volna, ha tükrözi azt a vágyunkat, hogy a legjobb, legfrissebb, legérdekesebb fantasztikus könyveket adjuk ki, lendületes és ugyanakkor könnyen megjegyezhető. Mint általában az lenni szokott, vagy száz használhatatlan ötlet után ugrott be hirtelen. A kiadóban ketten vagyunk, Bakos Péter és én, de vannak titkos és csak szürkület után előbújó tanácsadóink, és persze a kiadó létre sem jött volna egy sci-fi rajongó befektető nélkül, akinek az ízlése szerencsésen egybevág a miénkkel.

– Miért vágtatok bele egy új kiadó alapításába?

– A kiadót alapító befektető egyszerűen nem bírta kivárni, hogy azok a könyvek, amelyek őt érdeklik, megjelenjenek máshol magyarul. 🙂 A legegyszerűbb megoldásnak az tűnt, ha maga indít kiadót, és ehhez keresett meg engem. Számomra ez a küldetés és ez a fajta szabadság a munkám terén olyan vonzónak tűnt, hogy gyakorlatilag azonnal igent mondtam a felkérésre, és nagyon jó érzés, hogy olyan könyvekkel dolgozhatok, amelyek mindegyikéért rajongani tudok valamiért.

– Van pár sci-fi és fantasy kiadó Magyarországon, titeket mi különböztet meg tőlük?

– A legtöbben biztos nevekre mennek, illetve kitartanak egy-egy bevezetett szerző mellett, a kísérletezés kevésbé fér bele. Mi viszont elsősorban kíséretezni szeretnénk, lecsapni a tehetségekre, a legérdekesebb könyvekre, és elsősorban a fiatal, itthon még ismeretlen, de nagy jövő előtt álló szerzőkre koncentrálni (persze
kedvenc “öregjeink” is beférnek melléjük).

– Mi alapján választottátok ki a könyveket amiket megjelentettek?

– Öten beszéljük át, milyen szempontok alapján és mit válogassunk be. Kis kiadó vagyunk, évi kb. 10 könyvvel, és ez a szám nem nagyon fog bővülni a későbbiekben sem, ebbe kell belezsúfolni sci-fit, fantasyt, férfi és női szerzőket, népszerű és kulturális küldetést teljesítő műveket egyaránt, lehetőleg a világ minden tájáról. Jó sok szempont… 🙂
Szerencsére alapvetően egyezik az ízlésünk, ugyanakkor van terünk arra is hogy saját kedvenceket “becsempésszünk” a tervbe. (Az enyém idén a Marija Morevna és a Halhatatlan volt.)

– Kinek ajánljátok a könyvfesztiválra megjelenő 4 könyvet?

– Mindenkinek, természetesen. 🙂 Azoknak, akiket érdekel, merrefelé halad a világon a fantasztikus irodalom, akik érdekes és szokatlan témákat és megoldásokat keresnek,
akik szeretnék, ha nem csupán az agyát masszíroznák kellemesen a jobbnál jobb ötletek, hanem szeretne meghökkenni, elgondolkodni is. De nem csak a fantasztikum szerelmesei élvezhetik ezeket a könyveket, hanem olyanok is, akiktől a sci-fi és fantasy távol áll, és csak olykor-olykor ruccannak át a spekulatív fikció területére.

– Nagyon szépek a borítóterveitek. Hogyan döntöttétek el, hogy melyiknél tartjátok meg az eredeti designt és melyikhez készíttettek újat?

– A borítóterv és tipó Csigás Gábor kezét és ízlését dicsérik (és ő csinálta a Marija Morevna és a Halhatatlan borítóját is). Nagyon szeretem a munkáit és jó vele együtt dolgozni, nem volt kérdés, hogy ő tervezze a logónkat és a sorozattervünket. Szerettük volna, ha a sorozatterv sokféle grafikának teret ad, ugyanakkor messziről
felismerhető. Az eredeti borítóval csak A felhúzhatós lány esetében voltunk elégedettek, és cél volt, hogy adjunk lehetőséget magyar grafikusoknak is. Később is szeretnénk megtartani ezt az arányt, no persze sok függ attól, milyen az eredeti kép és illik-e az eddigi koncepcióba.

– Hogyhogy egyből igyekeztek e-könyveket is megjelentetni? Nehéz volt ennek az előkészítése?

– Az e-könyvek felé tart a világ, és ha már ennyire merészek vagyunk, hogy itthon még ismeretlen (bár kint már számos díjban részesült és elismert), fiatal szerzők munkáival indítunk, fölösleges lett volna óvatoskodni, kivárni, mit lép a többi kiadó. Magunk is olvasunk e-könyveket, és azt gondoljuk, hogy az e-olvasás elterjedésének
leginkább az szab határt, hogy alig van mit olvasni magyarul, legalábbis az új megjelenések terén. Több tárgyalást és utánajárást igényelt a dolog, mivel a
jogtulajdonosok is bizalmatlanok a még gyerekcipőben járó hazai e-könyvpiaccal szemben, de végül sikerült meggyőznünk őket – ha nem is mindenkit.

– A könyvfesztiválon az e-könyv olvasó bloggal együtt lesz közös standotok. Honnan jött az ötlet, hogy meghívjátok őket?

– Nagyon jó, hogy létezik egy ilyen nonprofit, informatív oldal, amelyik az elektronikus olvasás népszerűsítését tűzte a zászlajára. Mivel lesznek e-könyveink, eleve kapcsolatba kerültünk velük, és mivel a stand elég nagy, hogy elférjünk benne többen is, úgy gondoltuk, mind jól járunk egy közös jelenléttel… 🙂

– Tervezitek, hogy magyar szerzőket is adtok ki?

– Tervben ugyan nincsen konkrét kézirat, de jövőre szeretnénk egy tematikus antológiát megszervezni, és persze, ha kapunk zseniális, ötletgazdag, igényesen megírt kéziratot, amelyik elrabolja a szívünket, akkor természetesen beszorítjuk valahogyan. Arra nem tudok receptet mondani, milyen könyv az, amelyik pl. engem megragad, de… gondolkodtasson el, kavarjon fel, érezzem magam tőle jobban vagy
kutyául, és ne emlékeztessen semmi másra. (Nesze semmi, fogd meg jól: de hát a szerelem már csak ilyen: megmagyarázhatatlan.)

– Milyen témákra fogtok szakosodni a sf/f berkein belül?

– Nincs konkrét téma, amit keresünk, sőt: kifejezetten keressük a kategóriákon kívüli és határokat feszegető műveket. Semmihez nem hasonlít? Nosza, akkor ide vele!

 

Az Ad Astra kiadó könyvfesztiválra megjelenő négy könyve:

Paolo Bacigalupi: A felhúzhatós lány Az utóbbi évek legsikeresebb, legtöbb díjjal kitüntetet sci-fije, ami egy olajválság utáni Thaiföldön játszódik, ahol a városokat a globális felmelegedés miatt megemelkedett tengerszint­től gátrendszerekkel védik, pusz­tító genetikai járványoktól retteg mindenki, és ahol a genetikailag módosított, szolgalelkű lány, Emiko és a kíméletlen üzletember, Anderson Lake találkozása egész Thaiföldet megrengeti.

Catherynne M. Valente: Marija Morevna és a halhatatlan Stílusát az írónő myth­punk néven definiálta; előszeretettel használ mitologikus és mesei elemeket műveiben. Ebben a regényében az orosz mesék mélyére ás. A főszereplő, Marija Morevna gyerekkorában tanúja lesz annak, ahogy madárból emberré változott jóképű fiatalemberek feleségül veszik a nővéreit. Amikor pedig lassan feltárul előtte az orosz mítoszok láthatatlan világa, érte is eljön Halhatatlan Koscsej– hogy nagy hatalmú mesebeli lények és törékenyemberek játszmájának, sodró lendületű történetének részese legyen.

Hannu Rajaniemi: Kvantumtolvaj Egy vérbeli sci-fi regény, többek közt a közösségi média jövőjéről. A finn származású íróval pusztán az első fejezet elolvasása után azonnal szerződést kötött az angol és az amerikai kiadó is. Jean leFlambeur kifinomult úriember és fondorlatos mestertolvaj, aki gondolatokat, ékszereket és titkokat lovasít meg a jövőbeli naprendszer egzotikusan különc társadalmaiban. Hamarosan viszont kezdetét veszi kalandja a Marson, ahol meg kell találnia elrejtett személyiségét.

Lauren Beukes: Zoo city Többszörösen díjazott urban fantasy, amiből nemsokára filmet fognak forgatni. A regény alternatív világában azokat a bűnösöket, akik valaki más haláláért felelősek, miszti­kus átok sújtja: állatok szegődnek melléjük élő lelkiismeretként és a társadalomból való kiközösítettség jelképeként. A főszereplő a fiatal Zinzi, lajhár társával egy különös ügyben nyomoz: egy eltűnt tinipopsztárt kell megtalálnia még a közelgő lemezbemutató előtt.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *