Apr 062012

Kicsit tovább gyűrűzött az április elsejei tréfám, mert úgy tűnik, miután kitaláltam, szinte csak erről szól az internet.

Állandóan lehet olvasni sztorikat arról, hogy saját kiadással, csak elektronikusan megjelenő írók mennyire meg tudják szedni magukat. Csak az kell, hogy legyen megfelelő számú jó értékelése a könyvnek az amazonon, s máris kattintanak és veszik, viszik, mint a cukrot. Nos most már biztos, hogy nem feltétlenül kell megbízni az amazonos értékelésekben. A Fiverr oldalon, honlapon, ahol apró szolgáltatásokat ajánlgatnak, elég nagy piaca van az “5 csillagos értékelést írok $5-ért a könyvedről az amazon.com-on és .uk-n.” típusú hirdetéseknek. S van aki elégedett a szolgáltatással, van aki meg nem. De sok kezdő író fektet be ilyen munkába, mert így lehet elérni, hogy a könyve figyelmet kapjon a kereskedőóriás oldalán.

Már a 3as könyvelésben is felmerült többször, hogy az meg hogy lehet, hogy a Goodreads-en sosincs 3,5 csillagnál alacsonyabb átlag értékelés? Vajon mivel számolnak? Milyen algoritmussal dolgozik az oldal? Mennyire igazak az értékelések?

Oszd meg!

Reader Comments

  1. Én a Goodredsen már többször is láttam 2-es átlag körüli könyveket. De azok aztán tényleg a No name kategóriába tartoznak.

  2. Lehet, hogy nagyon naiv vagyok, de szerintem azzal se árt számolni, hogy minden könyv tetszik *valakinek* 🙂 És ha elég sok a felhasználó, akkor elég nagy az esélye, hogy időnként felbukkan valaki, akinek nagyon tetszik.

  3. @Szilvi_Borostyan mondjuk direkt ilyenre nem kerestem rá, csak mint a nagy átlag tűnt fel…
    @poggi de hát itt konkrétan erről van szó… persze nagy számok mindenütt (főleg az amazonnál) játszanak, akik jobban beleásták magukat a témába, meg az amazont jobban ismerik azt mondjátk valóban vannak ilyen tömeges ajánló gyártók.

  4. Na ezért vagyok én királylány… sose jutna ilyen az eszembe…
    A Goodreads-szel kapcsolatban is igazad van, de ez fel se tűnt eddig….

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *