Aug 092010

Ellen Shanman: Right before your eyesEllen Shanman második könyvével kezdtem az ismerkedést, s mivel az annyira tetszett, gondoltam elolvasom az írónő előző regényét is. Sajnos, csak kettőt írt, úgyhogy ezzel ki is merítettem a repertoárját., úgyhogy akár mehetne is az én KÉM polcomra, ha volna ilyenem. Azért nagyon remélem, hogy folytatja a munkásságát, s nem csak a tévének ír, mert mindkét regény határozottan friss és szórakoztató volt.

A Right Before Youre Eyes főhőse és narrátora Liza Weiler okos, talpraesett nő, s drámaírónak készül. A Yale-n végzett, de most már lassan egy évtizede próbálkozik, ám még mindig nem mutatták be egyetlen darabját se, hanem helyettes titkárnősködésből él. Közben meg bulizós barátnőjével Parrottal lóg, aki épp szerelmi válságban van, ezért aztán gyorsan el kell menniük berugni. S míg Liza alig bírja lekoptatni a jóképű George-ot, aki elkényeztetett, gazdag üzletembernek tűnik, s tapasztalatból tudja, hogy az ilyet messzire kell kerülni. Ám egymás nyakán maradnak, mert a fiú haverja lelép a barátnővel, s a Liza hiába menekülne, végül az ügyeleten köt ki, bokaficammal. Úgy tűnik azonban, hogy az éjszaka szerencsésebben nem is végződhetne, hiszen megismerkedik a sürgősségin a jóképű orvossal, Timmel. Egyáltalán Liza életében hirtelen nagy változások lesznek: egy fiatal rendező színpadra állítja az egyik darabját, s a doki tényleg olyan, mint ami a nagykönyvben meg van írva: figyelmes, kedves, odaadó. De valahogy mégse igazán klappolnak a dolgok, a lány úgy érzi, hogy neki mégse ez a tökéletes kapcsolat való, s a váratlan helyeken felbukkanó George nem egyszer felkavarja őt. Na meg egy művészieskedő rendezőtanonccal is állandó konfliktusokba keveredik, nem is beszélve arról, hogy munkája sincs.

Persze mint minden romantikus komédiában, itt is már az elejétől világos, hogy kik vannak igazán egymáshoz rendelve, de akárcsak az Everything niceban, a főhősnek fel kell rázódnia, rádöbbennie saját hiányosságaira ahhoz, hogy megértse és kiérdemelje a boldogságot. Ellen Shanman itt is jó szereplőket és teljesen hihető konfliktusokat választott ahhoz, hogy egy hagyományos romantikus sémára ráhúzva ne tűnjön erőltetettnek és sokszor olvasottnak az egész. Na meg itt is van pár mellékszereplő, akik miatt érdemes az apróságokra is odafigyelni. Például Liza nagynénje, a híres színésznő, aki valahol 65 és 300 éves között lehet, igazi díva, színpadon és filmen is, természetesen iszik és cigarettázik, s ő a lány példaképe. S persze meg teli van kiváló aforizmákkal és minden fejezet elején az ő aranyköpései olvashatók (amik természetesen tökéletesen illenek az ott bekövetkező eseményekhez). Aztán meg Parrott, a szünet nélkül beszélő (nem használ központozást az írónő és ezzel teljesen elképzelhetővé teszi egy szájmenéses nő stílusát) maffiahercegnő, aki azonban tűzbe menne barátnőjéért. De maga Liza is teljesen hihető figura, pár dologban még hasonlóságot is éreztem hozzá, neki is nehezére esik belevágni az ismeretlenbe és inkább választja a biztonságos, ismert dolgokat, mint a kalandot, pedig Fran néni pont arra bíztatja, hogy eressze már el magát, ne görcsöljön. Na ez az, ami nehezen megy neki, s meg kell tanulnia, hogyan legyen könnyebb és elnézőbb is másokkal.

Szóval ez megint egy amolyan nyári csajos könyv volt, ami felvidított.

Kiadó: Headline Publishing
Sorozat: Little Black Dress
Megjelenés: 2008 (2007)
Terjedelem: 311 p.
ISBN: 9780755346639

3.5 Stars
Oszd meg!

Reader Comments

  1. Magasságos Ég! Az ilyen bulvárízű liberál-pletykalap szintű ostoba “művektől” (tudatmosó agyradíroktól) ments meg engem… Mondjuk könyvben ha észlelem, miről van szó, szerencsére ki se nyitnék ilyesmit. “Modern nő” (jajj, ha egyszerűen csak egy normális világképhez és értékrendhez tartanátok egyszer magatokat (nemtől függetlenül!), és nem a felületes sztereotípiákból épült liberál-materiális értékromboló tévképzeteitekhez), romantikus szingli-komédia, et cetera… *Kirázza a hideg.* Tehát az esélytelen, hogy ilyesmiket olvasnék, de a semmitmondó amcsi filmecskékből persze jól ismerem a sémát.) Gárdonyi a Láthatatlan emberben vagy az Egri csillagokban történelmi-“ifjúsági” (szerintem nagyságrendekkel, sőt talán fényévekkel felnőttebbek ezen művei üzenetei és egésze is a mai közízlésnél) regényekbe belecsempészett szerelmi szálakkal is százszor több értékes mondanivalót és szép gondolatot képes közölni, mint az ilyen “romantikus” és “modern nős”, “erős egyedülálló szinglis” és hasonló könyvek, filmek, stb. valaha is fognak – együttvéve. Már ha létezik olyan elektronmikroszkóp, amellyel ezekben értéket lelni…

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *