Menu Close

Susan Elizabeth Phillips: Glitter Baby

Azt szeretem Susan Elizabeth Phillips romantikus regényeiben, hogy kiváló karakterei vannak, hihetőek a főszereplők közötti érzelmi viharok, a mellékszereplőket is sikerül neki jól megrajzolnia és még a stílusa is brilliáns. Egyszerre tud érzelmeket bemutatni anélkül, hogy csöpögős lenne és belecsempészni a humort, a legszívszaggatóbb jelenetbe is, s ezt sokszor pergő dialógusokban fejezi ki. Mivel volt egy két rossz tapasztalatom a magyar fordításokkal (bár az utóbbi időkben határozottan javult a szerző hazai kiadója ezen a téren), úgy döntöttem, hogy maradok az angol változatoknál és a Bookmooch segítségével be is szereztem ezt a könyvet is. Ami Susan Elizabeth Phillips legelső regényének, ami 1987-ben jelent meg újabb kiadása.

Fleur Savagar 6 évvel azután, hogy ünnepelt modell volt, visszatér a New Yorki életbe. S az első akivel összefut egy kiállításmegnyitón, amire új belépőjét koreografálta nem más, mint az anyja, Belinda, akivel szintén 6 éve nem beszélt. Belinda még az 50-es években ment Hollywoodba, hogy a vásznon látott sztárokhoz közel kerüljön, színésznő akart lenni és James Dean volt álmai netovábbja. A lázadó helyett azonban az öregedő Errol Flynnel futott össze, akinek rövid ideig boldoggá tette az életét, majd végül a gazdag, egykori orosz hercegi sarj mellett, Alexei Savagar mellett kötött ki. Belinda a lányából szupermodellt csinál és eléri álmát, Fleur filmszerepet kap a legújabb sztár, író-színész Jake Koranda készülő filmjébe. A Glitter Baby néven elhíresült modell tart tőle, hogy nem fog tudni megfelelni a híresen maximalista színész elvárásainak, aki nem is akarta őt a filmjében, de hamarosan összebarátkoznak és a férfi ahol tud, segít a bizonytalan lánynak. Minden jól megy, amíg Hollywoodba nem érkezik Belinda is a lánya után.

Nem szabad elfelejteni, hogy mikor is íródott a regény és mikor játszódik. Hiába az új borító, ami mai lefejezett női trendnek felel meg és azt sugallja ez egy chick-lit. A külső ne tévesszen meg senkit mert bizony ez egy hagyományos családtörténetes, fejlődésregény a romantikus vonulatból. Bár maga a szerelmi szál alig teszi ki egy harmadát a regénynek, mert a szereplők története, fejlődésük az, ami a kötet központi magját adja. Főleg Fleur-re koncentrálhatunk, aki magányos gyerekkora után úgy tűnik megkapja amit mindig akart: családot, ami ugyan kicsit fura, de hagyja, hogy az anyja rajta keresztül élje ki ambícióit. Ő nem bízik magában, csak a csúf kiskacsát látja, nem azt az ünnepelt nemzetközi szépséget, mint a többiek, ezért csak engedi, hogy topmodellt csináljanak belőle, majd elvigyék Hollywoodba, ahol rádöbben mennyire kihasználják. A teljesen mély gödörből sikerül felküzdenie magát, de végig ott van Alexei a háttérben, készen arra, hogy amikor a lány a legtöbbet veszítheti, akkor csapjon le.

Azért már itt is megmutatkozik Susan Elizabeth Phillips miben tud csillogni. A főszereplők párbeszédeit öröm olvasni, annyira életteliek még így 23 év után se veszítettek semmit frissességükből, valamint itt is vannak jól megírt mellékszereplők, pl. Fleur legjobb barátnője, a külseje alapján elítélt Krissy és a rockzenész epizód kimondottan üdítő adaléka a regénynek. Manapság már nem ír senki ilyen hagyományos, nagy ívű, több generációt átívelő sztorit, mert nem ez a trend. Ennek ellenére határozottan szórakoztató, könnyed sztori a műfaj kedvelőinek és jó látni, hova is jutott Phillips az erős kezdés után.

A regény elvileg hamarosan megjelenik magyarul is, Csillagvirág címmel. Érdemes tudni róla tehát, hogy korai SEP regény.


Kiadó: Avon Books
Megjelenés: 2009 (1987)
Terjedelem: 430 p.
ISBN: 9780061438561

 

 

3.5 Stars

3 Comments

  1. Melinda

    Az írónőnek is jogában áll, és kell is fejlődnie. Köszi, a részletes ábrázolást, és kritikát. Élveztem.:)Tavaly olvastam az Álom, édes álom c. regényt tőle. Nem volt számomra sem túl meleg, sem túl hideg a történet,összességében átlagosnak, de olvasmányosnak tűnt a regény.

  2. zakkant

    Szép a borítója 🙂 Remélem magyarul is ezzel is jelenik meg 🙂 Kíváncsivá tettél a posttal, úgyhogy be fogom szerezni.

  3. PuPilla

    Jó poszt lett! 🙂 Nekem is nagyon tetszik a borító, szerintem egyébként nem rosszak általában a lefejezett nőcis dizájnok 🙂 De ez mindenképp jól fest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *