Jane Austent én csak mint írót ismertem, vagyis csak a regényeit. Persze olvasgattam róla valamennyit, sőt talán még szigorlati tételem is volt egykor, de részletesen nem különösebben foglalkoztam az életével, csak amennyi tanulmányaim meg a könyvklubunk után rám ragadt. Na de mivel megszereztem a mindenfelé hirdetett Jane Austen naplóját, úgy gondoltam, végzek előtanulmányokat. Az Ulpius ház pedig tavaly a nagy Jane Austen életmű újrafordítások és -kiadások sorában megjelentetett egy életrajzi könyvet is. Különlegessége, hogy populárisabb, mint az átlag, hiszen a Pulitzer díjas Carol Shields igazi ismeretterjesztő könyvként írta meg, a szélesebb közönségnek szánva. Nem kétséges persze, hogy utánajárt a témának, maga is nagy Austen rajongó lévén, de nem bocsátkozik semmiféle spekulációba. A tények és az írásai, fennmaradt dokumentumok alapján próbál meg képet adni erről a nőről, aki 6 befejezett regényt hagyott maga után, néhány töredéket. Ahhoz képest, hogy Austen milyen korán kezdett írni, ez nem is tűnik olyan nagy teljesítménynek.
Nem lehet egyszerű Jane Austenről életrajzot írni, hiszen mai szemmel nem volt túl hosszú, izgalmas vagy éppen tartalmas az a 41 év, amit megélt. Carol Shields azonban mint író nagyon is szimpatizál Austennel, akit igyekszik embernek beállítani és megmutatni, hogy ő is volt gyarló, bár a családja miután meghalt és híres lett igyekezett igazi “szentként” beállítani. Ott vannak például a megsemmisített levelek, amiket Jane a nővérének írt, akivel ha távolt voltak egymástól szinte naponta váltottak leveleket. Ráadásul gyerekkoruktól kezdve együtt laktak, szóval tényleg ismerték egymás legapróbb titkait is, s Cassandra volt az, aki aztán erősen szelektált ezek közt, s nem mindent bocsátott a köz javára. (Innen származik a sok találgatás és persze regény meg film is, Jane Austen titokzatos kettős életéről)
Shields a kötetben sokat foglalkozik a regényekkel, az elemzésekkel és becsülöm, hogy nem igyekszik bebizonyítani, hogy egy ilyen származású, neveltetésű, életvitelű stb. vénkisasszony, aki mindennél jobban kedvelte a vidéki életet nem írhatott olyan kis remekműveket, mint amilyeneket megtett. Ezt szoktam utálni az összes Shakespeare-t övező nagy titok leleplezésében is. Miért nem lehet elhinni, hogy azokat a drámákat, egy vidéki kereskedő fia is írhatta? Hisz a tehetségek bárhol megteremhetnek, mert 1 a millióból akár egy főkötős vénkisasszony, vagy egy volt színész is lehet.
Szóval a kötet mindenféle Jane Austen kedvelőnek ajánlott nagyon is korrekt kötet: nem unalmas, szájbarágós és száraz, hanem jól megírt és érdekes.

 

 

Oszd meg!