Sep 232008

Nora Ephron nevét természetesen én is a Harry és Sally film után jegyeztem meg. Mert ez egy olyan időtlen történet férfi/nő kapcsolatról, kiváló szövegekkel és meglátásokkal, amelyet még manapság, közel 20 évvel a megjelenése után (1989-es film!!!) is bármikor újra lehet nézni, mert tud újat, örökérvényűt mondani. Nekem feltétlenül ez a kedvenc filmem tőle, jobb mint a Szerelem hullámhosszán vagy a Szerelem hálójában. Szóval amikor megláttam a nevét a könyvön, természetesen érdekelt, hogy megtudjam, miről és hogyan ír. Bírom az ilyen köteteket, mint amilyen mondjuk Marian Keyes Under the duvet könyve is volt, ahol összegyűjtötték különböző magazinokban megjelent írásait.

Nora Ephron újságíróként kezdte, s bár közben sok mást is csinált (filmet írt, rendezett, producerkedett, regényeket írt stb.), azért vissza-vissza tért a nyomtatott sajtóhoz. A kötetben válogatás olvasható az elmúlt pár évben megjelent tárcáiból, amiket mivel én nem ismertem soha eredetiben, újdonságként olvastam. Először azt hittem, amolyan modern női szösszenetek lesznek, de már az első írásban kiderült, hogy Nora Ephron bizony elmúlt 60. Ettől kicsit meglepődtem, valahogy jó negyvenesnek, maximum 50-nek gondoltam (persze ha alaposabban nézegetem mondjuk az imdb-n az adatlapját, ezt is tudtam volna). Úgyhogy már elég sok mindent megélt, s életének néhány érdekes epizódjára (válások, gyerekek, munkák stb.) fény derül az írásaiból. Például hogy annak idején még JFK mellett is dolgozott, meg hogy mennyire szeret főzni, de hadilábon áll a táskákkal stb. Aztán szó van még gyereknevelésről, szépítészetről, lakberendezésről, életbölcseletről és a halálról is. Mindezt kellemesen könnyed stílusban, ahogy az egy rutinos írótól elvárja az ember.

A könyv nem kiegyensúlyozott, vannak jobban és kevésbé jól sikerült írások, de alapvetően egyszer olvasható, szórakoztató kötet. Iiazából továbbra is úgy vagyok Nora Ephronnal, hogy vannak dolgai amiket nagyon szeretek, de van ahol szerintem erősen mellé nyúlt.

3 Stars
Oszd meg!

Reader Comments

  1. Hasonlókat éreztem én is. Voltak fejezetek pl. a táskás, ami tetszett, de voltak rém fárasztóak is. Nem biztos, hogy jó ötlet ezeket összegyüjtve kiadni. A “Nők Lapja” hasábjain, lehet, hogy jól mutatna egy-egy fejezet, de ez íg yegy kicsit tömény. (meg nekünk egyszerű embereknek, nem is életszerű)

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *