Menu Close

Marian Keyes: The other side of the story

Marian Keyes regénye az olvasót két helyszínre, Dublinba és Londonba repíti, s bemutatja mi is folyik a könyvkiadás, mint üzletág kulisszái mögött.
Gemma Hogan Dublinban él, s rendezvényszervezőként dolgozik. Éppen nem rég (na jó, két éve, de mintha tegnap történt volna) veszítette el élete nagy szerelmét, ráadásul Antont nem más, mint egykori legjobb barátnője, Lily csapta le a kezéről, s a párocskának azóta már van egy kislánya is. Gemma életének újabb szörnyű epizódjával indít a regény, hisz az apja elhagyja az anyját és összeköltözik a titkárnőjével. Ráadásul Lilyből közben sikeres írónő lett, pedig Gemma volt az, aki mindig is regényt akart írni.

Közben Lily egész életét az afölött érzett bűntudat keseríti meg, amit Gemma ellen tett, ráadásul Anton nagy tervei igazából nem jönnek be, s szinte alig van pénzük. Lily második regénye nem is olyan sikeres, mint az első, a harmadik pedig sehogy se akar íródni, s hamarosan a banknak is vissza kéne fizetni a lakáshitelt.

Jojo Harvey, a harmadik főszereplőnő irodalmi ügynök Londonban, s nemcsak amerikai, hanem ő Jessica Rabbit életnagyságban Rámenős, a cégénél mielőbb partner akar lenni, keményen dolgozik, tehetséges, ám magánéletében nincs minden rendben, hisz nős főnökével folytat viszonyt.

A katalizátor, aki összekuszálja a sorsokat pedig nem más, mint Susan, aki mind Lilynek mind Gemmának barátnője volt, s most Seattle-ben él. Ő lesz Gemma siratófala, hisz a dublini lány mindenről beszámol neki humoros, ironikus emailekben, s így aztán mindent tud Gemma széteső életéről, a túlságosan is ragaszkodó anyjáról, a pasiról akivel nem járnak, s egy bizonyos gyógyszerészről, aki állandóan nyugatatókkal látja el. Susan úgy gondolja, hogy ezek a levelek nagyon is érdekesek, s kár lenne nem megosztani őket másokkal. Ezért aztán tovább küldi azokat Jojo Harvey-nak, aki szintén lát fantáziát a dologban, s felkeresi Gemmát, hogy a családi tragédiáról próbáljon meg regényt kerekíteni.

Marian Keyes szokása szerint igazi mai történetet mesél el, humorral fűszerezve, s nem tagadva, hogy az éleben nem minden alakul jól és a happy end se feltétlenül alapszolgáltatás. A regény három főszereplőjén keresztül több szempontból is látható, átélhető ugyanaz az esemény. Ami pedig számomra a legizgalmasabb volt, az a könyvkiadásba, mint üzletágba való betekintés.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *