Menu Close

Orson Scott Card: A kovácsinas

A Kovácsinas Orson Scott Card Teremtő Alvin meséi könyvsorozatának harmadik kötete. A sorozat előző két kötetéből, a Hetedik Fiúból és a Rézbőrű prófétából már megismert XVIII. századi Amerika egészen más, mint amit a történelemből ismerünk, hisz itt a mágia az élet velejárója, majd minden embernek van valami fortélya, az alternatív világban szereplő történelmi személyek életének pedig egészen más a sorsa, mint ahogy azt tanultuk.

Alvin ebben a könyvben végre az előző kötetben tett kitérő után, amikor is Te-Kumsza oldalán indián szemszögből ismerte meg a világot megérkezik szülővárosába, Hatrack Riverbe, hogy kovácsnak tanuljon. Mesterség szerzése mellett azonban még egy célja van, hogy találkozzon Peggyvel, aki születésekor segédkezett, mert ő talán segíteni tud neki abban, hogy Teremtő legyen. A városka fáklyája a lány, fortélya segítségével belelát az emberekbe, látja a jövőjüket, ismeri a múltjukat és a gondolataikat is. Pont ez az oka azonban annak, hogy Peggy ismerve Alvinnal közös jövőjét aznap, mikor a fiú megérkezik elhagyja szülővárosát.

Alvin tehát kovácsinas lesz, s tovább fejleszti képességeit, s készen áll tanulni Peggytől is, mikor a lány végre visszatér hozzá.

Alvin inasévei végéhez közelednek, a városkába Fürkészek érkeznek, hogy megtaláljanak egy félvér kisfiút, akit az anyja szöktetett meg a rabszolgaságból hét évvel korábban.

Ez a kötet cselekményre lassabb, mint az előzőek, viszont Card stílusa továbbra is lehengerlő, meseszövése magával ragadó.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *