Menu Close

Richard Morgan: Valós Halál

Nem vagyok egy sci-fi olvasó, igencsak ritkán kerül kezembe a műfaj, nem is beszélve a cyberpunk-ról, amivel tavaly találkoztam először, s bár nem a műfaj klasszikusával kezdtem, igazából nem csalódtam. Richard Morgan regényére nem a cyberpunk miatt csaptam le, hanem mert a különböző magasztaló idézetekben Raymond Chandlerhez hasonlították a szerzőt. Noir sci-fi. Ez nem lehet rossz, gondoltam, ráadásul több felé csak jókat olvastam róla. S nem is kellett csalódni, a vastag regény, bár nehezen indul be, hamarosan rendesen belecsap a lecsóba és egyre izgalmasabb lesz, egyre több szál kavarodik össze, ember legyen a talpán aki tartja a tempót a főhőssel.
A XXV. Században nem egyszerű meghalni, ugyanis az emberek tudattokját le tudják tölteni, tárolhatják, s ha van pénzük, újra is burkolhatják őket. Ugyanígy az elítéltek tárolóban töltik le a büntetésüket, s esetleg amíg őket kivonják a forgalomból más használja burokként a testüket. Persze minden csak pénz kérdése. Ezért aztán a gyilkosság és öngyilkosság egészen más tészta, mint manapság. A főhőst a távoli Harlan Világáról tárolóban eltöltendő szabadságvesztéséből ragadják ki, hogy a Földön nyomozzon. Takeshi Kovács (igen, a név nem véletlen, ugyanis Harlan Világát kelet-európaiakkal népesítették be) valamikor elit katona volt, különleges képességekkel és hányattatott múlttal rendelkezik. Éppen ezért bízza meg őt egy több száz éves gazdag, befolyásos matu (a matuzsálemből), hogy tudja meg, ki ölte őt meg, mert ki van zárva, hogy öngyilkosságot követett volna el önszántából.

Kovács aztán beleveti magát a szövevényes bűnügybe, ahol aztán egyre többen lépnek porondra, úgy tűnik, a detektívregényekben megszokott sablonok szerint bonyolódik a dolog, messzire futnak a szálak. Közben mindez ugye futurisztikus környezetben játszódik, ahol a technikai újítások mellett az ember egyre gyarlóbbá válik, s már nem tudja mit találjon ki, hogy szórakoztassa magát és másokat, kielégítse igényeit, ha már egyszer a halál nem igazán tart sakkban senkit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *