Menu Close

Lucy Worsley: Agatha Christie – egy sejtelmes nő

Lucy Worsley nevével még a Popkult, csajok, satöbbi podcast indulásakor találkoztam először, talán egy hallgató ajánlotta a munkásságát, mint olyan történészét akinek nem csak a stílusa de témaválasztása is populáris, ugyanakkor igencsak alaposan feltárja a témákat amivel dolgozik. Később még olvastam is tőle, a Jane Austen at Home című kötetet, ami kimondottan tetszett (persze a podcastban beszélgettünk róla). Vártam is, hogy előbb-utóbb megjelenik tőle valami magyarul, s íme a Helikon Kiadó jóvoltából ez meg is történt, s mivel ők mostanában nagyon ráfeküdtek az Agatha Christie regények felújítására és újra kiadására, Worsley legfrisebb a krimi királynőjéről szóló kötetével jelentkeztek.

Bár olvastam pár Agatha Christie regényt, nem mondható hogy értenék hozzá. Az elmúlt években a podcast révén több közöm lett hozzá, sőt még külön adást is szenteltünk annak az 1926-os 11 nap történésének, ami Worsley kötetében is prominens szerepet kap. De amennyit az életéből megismertem az mindenképp arra ösztökélt, hogy még többet tudjak meg róla és ez a könyv erre tökéletesen alkalmas. Lehet, hogy akik már olvasták Agatha Christie önéletrajzát (Életem címmel magyarul is többször megjelent), vagy egyéb róla szóló monográfiákat azoknak sok újat nem tud mutatni ez a könyv, viszont az biztos, hogy roppant élvezetes a stílusa. Lucy Worsley lelkes és képzett elbeszélő, azaz a száraz tényeket is nagyon jól elő tudja adni, közvetlen a stílusa és olyan megfigyelései vannak, meg kifejezéseket használ, amivel eléri, hogy egy mai olvasó is azonosulni tudjon és megértőbb legyen Christie-vel szemben. Erre a kötetre is abszolút jellemző, hogy egyrészt közérthető és nagyon gyorsan, mégis alaposan tud felvázolni történelmi, társadalmi helyzeteket, az írónő életének szereplőit, amiből érződik, hogy alapos kutatómunkát végzett és ki tudja emelni azokat a jellemző dolgokat amelyek megragadják az olvasót és elég mély benyomást tesznek ránk ahhoz, hogy maradandók is legyenek. A kötet végén lévő alapos jegyzetek is erről tanúskodnak. Ráadásul nemcsak a dokumentumokba, a Christie hagyaték által hozzáférhetővé tett írásokba tudott betekinteni, de nagyon jól ismeri a regényeket is. Rengeteget idézget belőlük és utal különböző fordulatokra. Úgyhogy figyelmeztetés: ha valaki nem szereti a spoilereket, akkor előbb talán jobban jár, ha megismerkedik a regényekkel, színdarabokkal, novellákkal, különben sok gyilkos lelepleződik. Engem mindez nem zavart, ráadásul Agatha Christie-ben az is szuper, hogy mindig tud meglepetéssel szolgálni többedik újraolvasásra is.

Worsley végigvisz minket Agatha Christie életén aki 85 év alatt (1891-ben született és 1976-ban halt meg) sok mindenen ment keresztül, megélt két világháborút és azok társadalmi-politikai következményeit, a magánéletében is több rázós szakasz volt (lásd ugye a válását, az eltűnését a szupersztárrá válását), akadtak problémás döntései, tettei és megszólalásai, igencsak sok ellentmondás van a jellemében. Ezeket a szerző egyáltalán nem szépíti, viszont igyekszik modernebb megvilágítás alá helyezni. Például Igazából azt próbálja Worsley megmutatni, hogy Agatha Christie hiába volt szerény az írásait illetően, visszahúzódó és magának való, aki nem tudott mit kezdeni a hírnévvel, rengeteg mindenben úttörő volt. Bár határozottan elzárkózott a modernebb nézetektől, az amit és ahogy elért, igencsak jelentős volt és óriási hatása lett a modern kultúrára.

Lucy Worsley lelkesedése ragadós, a kötet az 500+ oldala és a fejezetenkénti átlag 40 jegyzete ellenére is (a legtöbb hivatkozás 99 db az eltünésével foglalkozó egyik alfejezetnél találhat) roppant olvasmányos a kötet, gyorsan lehet vele haladni. Úgyhogy ha valaki szeretne megismerkedni Agatha Christie életével és műveivel annak nagyon is ajánlom ezt a könyvet. S remélem, hogy Lucy Worsley egyéb írásai is kiadásra kerülnek itthon is.

Blogturné

Agatha Christie vitathatatlanul a krimi királynője volt, de vajon ő maga ezt hogyan élte meg? Mennyire lehet őt megismerni a regényei alapján? A Helikon Kiadó jóvoltából most mi is kézbe vehetjük Lucy Worsley életrajzát, melyben a szerző alaposan utána jár nem csak ezeknek a kérdéseknek, de még sok más az írónővel kapcsolatos mítosznak is. Tartsatok ti is velünk ezen a turnén, ismerkedjünk együtt Agatha Christie életével, műveivel és azok hatásával. A turné végén pedig megnyerhetitek a könyv egy példányát is.

Fülszöveg

Agatha ​rettentő vonzó lehetett. Önéletrajzában pontosan kilenc különböző férfit említ meg (illetve utal rájuk), akik megkérték a kezét tizenhét és huszonkét éves kora között, s két eljegyzés is lett belőle. Derűsen tárgyilagos, amikor a kérőiről mesél.
Miért tett úgy Agatha Christie egész karrierje során, mintha csak egyszerű „háztartásbeli” lenne, mikor ez nyilván nem igaz? Ahogy Lucy Worsley írja, „izgalmasan, pezsdítően modern” volt. Szörfözni járt Hawaiin, imádta a gyors autókat, és érdekelte az új tudomány: a pszichológia, amely komoly mentális krízisen segítette át.
Akkor miért játszotta – minden ellenkező bizonyíték dacára – a szemérmes, gazdag századeleji úriasszony szerepét?
1890-ben született, egy olyan korban, amikor világos szabályok szabták meg, mit tehet és mit nem tehet egy nő. Lucy Worsley életrajza nem csak a világhírű bestselleríróról szól. Hanem olyasvalakiről, aki a származása és a neme jelentette akadályokat legyőzve elképesztően sikeres dolgozó nő lett.
Lucy Worsley életrajza alapmű és rendkívül szórakoztató olvasmány. Személyes levelek és ritkán látott dokumentumok alapján mutatja meg, mennyire úttörő volt Agatha Christie – az a nő, aki tényleg megírta az egész huszadik századot.
Kiadó: Helikon
ISBN: 9789634799337
Megjelenés: 2023.
Kötésmód: keménykötés
Oldalszám: 592
Megrendelés

Nyereményjáték

A mostani játék természetesen Agatha Christie-hez kapcsolódik az ő regényeiből találtok idézetet a blogokon. A Rafflecopter doboz megfelelő helyére a könyv címét írjátok be, ahonnan az idézet származik! 🙂

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

“Azt hiszem, az emberek gyakrabban ölnek meg szeretett személyeket, mint olyanokat, akiket gyűlölnek. Valószínűleg azért, mert csak szeretteink tudják elviselhetetlenné tenni az életünket.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

05.26. – Olvasónapló
05.28. – Spirit Bliss a sárga könyves út
05.31. – KönyvParfé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *