Menu Close

Tiffany Schmidt: Randi Darcyval

Szóval akkor a Nagy nap után következett a Randi Darcy-val című ifjúsági regény. Ami persze, hogy már a címben megjelenő Jane Austen utalással megvett. Ráadásul nagyon jól jött ki a magyar borítón, hogy a friss kiadású Büszkeség és balítélet-et használták fő motívumként.

Merilee Campbell barátnőjével Elizával és húgával Roryval épp új középiskolát kezd, ami végre koedukált lesz és talán találkozik így élete szerelmével. Feltéve, ha Reginald R. Hero középiskola tanulói egyáltalán felérnek azokkal az ideálokkal, akikkel Merilee könyveiből megismert, mert mindenek felett olvasni szeret. Éppen ezért lelkesen veti bele magát az irodalom tanulásba, amit kiváló tanerő tolmácsol és hát pont a Rómeó és Júliát fogják venni, s rögtön fel is bukkan valaki, aki szinte azonnal úgy reagál a lányra, mint a Shakespeare hős. A végén még az lesz a gond, hogy pont valóra válnak azok a dolgok, amikről Merilee eddig csak olvasott…

Meg kell mondjam, hogy az elején nagyon nehezen ment az olvasás. Merilee tényleg túlzásba vitte a könyvekben élek dolgot, s talán pont azért, mert én is ilyen voltam, folyamatosan kényelmetlenül érintett, hogy erről olvashattam, bár ő mondjuk tovább ment kicsit mert én csak a saját fejemben viselkedtem úgy ahogy ő a maga valóságában is. Mármint hogy azonnal belelkesült minden szépfiún 😊 Ráadásul sokáig fel se tűnt honnan lesz ez a Darcy vonal, mert Rómeó és Júlia indította be a cselekményt, ami pont nem tartozik a kedvenc románc trópusaim közé, s akkor még kedves voltam 😊
De aztán örülök, hogy nem adtam fel, mert jött pár mozzanat, amitől végre Merri magához tért és meglepően jól navigált. Ráadásul gerincet is növesztett és kiválóan helyt állt, nem volt feltétlenül szüksége srácokra, hogy bizonyítson. Persze eljött a pont, ahol a Büszkeség és balítélet referencia nem is kicsit lett átlátszó, de jó pontokat kap a szerző, mert néhány motívumot határozottan ötletesen ültetett át modern iskolai környezetbe. Különösen tetszett, hogy miért is ítéli el Merrit és családját a történet Mr. Darcy karaktere, s ez hogyan lett megoldva.

Amit fel tudok róni a könyvnek, hogy egyenetlen a színvonala. Az eleje végig szemöldökfelhúzós volt, Merri és különösen a Rómeója meg a viselkedése ezeregy riasztójelzést küldött, remélem, hogy a tényleges olvasóközönség, akiknek szánva van, ezeket szintén jól észreveszi. S itt bizony narrátorunk (mert Merilee E/1-ben beszél) néhol roppant terjengős és sok megkérdőjelezhető beszólása van. De aztán a Rómeó láz elmúlása után sokat javul a történet színvonala, szóval megint levonható a következtetés, hogy Jane Austen örök motívumai mennyivel jobban helyt tudnak állni még tinik között is, mint Shakespeare-é 😊

A mellékszereplők közül többen a sorozat (Könyvemben már láttalak) következő részeiben megkapják a maguk történetét, amelyek szintén klasszikusok feldolgozásai lesznek (Kisasszonyok, Frankenstein, Sherlock Holmes). Úgyhogy igazán invesztálva vagyok, főleg hogy a többi rész még a GoodReadsen is jobb értékelést kapott mint ez, pedgi a Randi Darcyvan is azért alapvetőne jó szórakozás volt.

De hogy visszatérjek az induláshoz, a Randi Darcyval eléggé betöltötte a szerepet aminek szántam: kikapcsolt és reménykedem, hogy a többi rész is egyrészt megjelenik magyarul, másrészt kevésbé lesz idegesítő a főszereplő, mint Merri.

Blogturné

A Menő Könyvek kiadónál hatalmas klasszikus-imádat van! A gyönyörűséges új kiadású Büszkeség és balítélet után megjelent a Randy Darcyval is, ami egy álomba illő gimnáziumba varázsolja el az olvasókat. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen tiétek lehet egy példány ebből a könyvből!

Fülszöveg

A ​KÖNYVEKBEN ANNYIVAL JOBB PASIK VANNAK.
Legalábbis Merrilee Campbell szerint, akinek meggyőződése, hogy a való életben már nem létezik lovagiasság, és hogy mi sem lehetne romantikusabb annál, mint hogy talál végre egy olyan fiút, aki pont úgy imádja őt, mint a klasszikus szerelmi történetek hősei a hősnőiket. Barátnőjével, Elizával, és a húgával, Roryval új diákként érkeznek szeptemberben a Reginald R. Hero gimnáziumba, ahol minden fiú olyan, mintha egyenesen egy szerelmes regény lapjai közül lépett volna elő. Merri bármerre is néz, mindenhol egy kiköpött Rómeó jön vele szembe.
Így, amikor a titokzatos Monroe Stratford próbálja meghódítani, Merri azonnal úgy érzi, hogy ő Júlia.
Karizmatikus irodalomtanára segítségével egyre jobban elmerül a klasszikusok világában, aminek köszönhetően élete olyan fordulatot vesz, amelyre maga sem számított.
Hamar ráébred, hogy sorsa alakításának kulcsa egyedül az ő kezében van.
És hát „egyetemesen elismert igazság”, hogy az első benyomás bizony néha csalóka…
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789634037934
Oldalszám: 392
Megjelenési dátum: 2020.
Eredeti cím: A Date with Darcy
Megrendelés

Nyereményjáték

Mostanság nem ritka, hogy a hőn szeretett Mr. Darcy megjelenik egy könyv címében. Minden bloggerünknél találtok egy fülszövegrészletet, ami egy-egy ilyen könyvhöz kapcsolódik, a ti feladatotok pedig beírni a Rafflecopter megfelelő sorába az adott könyv teljes címét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

„Cassynek minden belső erejére és leleményességére szüksége van ahhoz, hogy nevelje Julian fiát, és Pemberley bérlői is elégedettek legyenek.”

a Rafflecopter giveaway

Turné állomásai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *