Menu Close

Angela Duckworth: Grit

Jó pár éve jelent meg a könyvtárunk kötelező olvasmány listáján Angela Ducworth könyve, amit egész sűrűn kölcsönöztek azután is a diákok, hogy véget ért a szemeszter, ahol használták. Mindig meg voltam róla győződve, hogy valami önsegítő könyvről van szó, úgyhogy a 12 egy tucat elv miatt nem igazán törtem magam, hogy beleolvassak.
Aztán észrevettem, hogy a Libri Kiadó már egy ideje készül a megjelenésére, úgyhogy ismét a radaromra került a kötet. A magyar kiadó láthatóan küzdött azzal, hogy milyen címet adjon a könyvnek. Végül, helyesen, úgy döntöttek, hogy meghagyják az eredetit, hiszen a “Grit” amúgy nem annyira lefordítható, hiszen a kifejezés olyan pozitív, nem kognitív vonásra utal, amelyben az egyén elszántan, kitartón és állhatatosan egy célra koncentrálva teljesíti be a hosszútávú terveit.

Angela Duckworth a 2010-es években kezdte meg a kutatásait, amiben a Grit-et feltérképezte és fokozatosan a téma szakértőjévé vált. Rengeteg embert vizsgált, kérdőívet állított össze ami alapján mindenki lemérheti, hogy mennyire van meg benne a grit. Megállapította, hogy a legsikeresebb emberek bármilyen területen is érik el eredményeiket a céltudatosság mellett szokatlanul ellenállók, rugalmasak (reziliensek), keményen dolgoznak és mindig egy irányba haladnak, azaz hosszútávú céljaikat nem tévesztik szem elől. Tehát felmerül a kérdés, hogy miképp lehet sikeres az ember? A tehetség a fontosabb vagy a kitartó munkavégzés? Lehet-e segíteni például a tanítványokon, hogy szenvedélyesek és kitartóak is legyenek.
Könyvében Duckworth amellett érvel, hogy a sikerhez igazából arra van szükséged, hogy meglegyen benned a szenvedély, s határozottan tartsál ki mindig, s ne add fel. Jóval fontosabbnak tartja a készséget, erőfeszítést, mint a tehetséget. Mert a tehetség a kemény munka nélkül még kevés. Rengeteg példát hoz fel az elméletei igazolására, s mindezt olvasmányosan teszi. Olyan, mintha az ember a kedvenc professzorával leülne kávézni és ő teljesen közérthető nyelven elmondja, hogy mi micsoda, mit mivel lehet magyarázni és mihez kell sok munka, na meg kitartás. A kitartás talán a legfontosabb.

A könyvben nem csak megkaphatjuk a Grit kérdőívet, hogy megtudjuk, hol állunk a skálán, aztán pozitív megerősítést kapunk a grit összetevőinek részletes magyarázata során (teli anekdotákkal, nevekkel és simán lenyomozható sztorikkal), hogy élvezhetjük azt, amit csinálunk és ezzel kiteljesedhet az életünk. Még ha nem is leszünk híresek és sikeresek, de az elégedettség és az állandó örömforrás már így is elég sok mindent megér. Mivel Duckworth tanárként kezdte a pályáját nagyon komolyan foglalkozik azzal is, hogy tanítványokat, diákokat hogyan lehet jobb eredményre késztetni. Mert nem csak mi magunk tudjuk a grit-et erősíteni, hanem másokban is a támogatásunkkal előtérbe tudjuk azt hozni. Nem elég követelni és mérni, hanem szeretettel, támogatással és tisztelettel kell a diákokhoz fordulni, s így jobb embereket lehet belőlük nevelni.

Nagyon jó volt olvasni arról, hogy nem feltétlenül az kell a sikeres élethez, hogy tehetséges legyél, az csak egy része a dolgoknak, hanem a hosszú, kitartó gyakorlás, hogy nem kell sokmillió dolgot kipróbálni, mert ha valami iránt szenvedélyt érzel és azzal kitartóan foglalkozol, akkor igazából eléred a célodat a gyakorlás örömforrássá válik. Lehet, hogy a te sikered nem fog úgy belekerülni mondjuk a következő Grit könyvbe, hogy erről mindenki hallott, de még így is lehetsz zseni. Hiszen Duckworth arra jut a végén, hogy ha nem azt tekintjük zseninek, aki erőfeszítések nélkül képes elérni dolgokat, hanem azt, akik az erejüket megfeszítve, kitartóan törekednek a kiválóságra, akkor mind lehetünk zsenik. Csak meg kell érte dolgozni.

A könyv nagyon olvasmányos, ugyanakkor alapos kutatómunkára épül. Elég ha megnézzük a részletes név és tárgymutatót meg a bibliográfiát a kötet végén (30 oldal!) Szóval értem már, miért van a kötelező olvasmány listán, ez nem az a fajta önsegítő könyv, ami megmondja, mit kell tenned, hogyan formáld az életed és kész receptet ad. Duckworth csak az utat mutatja meg, amit bejárhatsz és végén elégedett lehetsz. S mindezt rengeteg érdekes, inspiráló személlyel és anekdotával teszi.

Blogturné

Az elmúlt években Angela Duckworth és elképzelései a Grit-ről sok helyen feltűntek, nagyon népszerűvé tették a szerzőt és elképzelését, s most a Libri Kiadó jóvoltából végre magyarul is elolvashatjuk és megérthetjük, hogy mit is jelent ez a szó, miből tevődik össze és támpontokat kaphatunk az alkalmazásához. Ha a Blogturné Klub bloggereivel tartatok, megismerkedhettek az alapokkal és megnyerhetitek a könyvet is a játék végén.

Fülszöveg

Mi a kiemelkedő teljesítmény titka? Miért vallanak egyesek kudarcot, mások pedig miért sikeresek? Angela Duckworth amerikai pszichológus megmutatja, hogy a titok nyitja az ún. Grit-hatás. Ez az erő akkor lép működésbe, ha az elszántság, a kitartás, az állhatatosság és a szenvedély hosszú távú célokkal párosul.
Legyen szó diákokról, sportolókról, zenészekről, cégvezetőkről, alkotóművészekről vagy bármilyen egyéb hivatásról, a grit felfedezhető minden nagy teljesítményt elérő ember életútjában. A szerző saját személyes élettörténetét felhasználva kutatási eredményekkel és érdekfeszítő esettanulmányokkal mutatja be, hogy alapvetően nem a szerencse és a veleszületett tehetség határozza meg lehetőségeinket és teljesítményünket. Sokkal fontosabb tényező az akaraterő, a kitartás és az állhatatosság. A tehetséggel szemben ráadásul ezek fejleszthetők.
• Miért számít kétszer annyit az erőfeszítés, mint a tehetség?
• Hogyan hozhatjuk működésbe a Grit-hatást az IQ-nktól és a körülményeinktől függetlenül?
• Hogyan élvezhetjük egy életen át mindazt, amit csinálunk?
• Hogyan válhat a gyakorlás szenvedés helyett örömforrássá?
• Mi tesz jót a gyereknek: a szerető támogatás vagy magas elvárások?
Angela Duckworth könyve megmutatja, hogyan győzhetjük le saját korlátainkat, hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobb teljesítményt, és miként emelkedhetünk ki az átlagból.
Fordította: Szajki-Vörös Adél; Dövényi Ibolya
Megjelenés dátuma: 2020-03-05
Terjedelem: 424 oldal
ISBN: 9789634330455
Megrendelés

Nyereményjáték

A könyvben Angela Duckworth rengeteg híres embert (sportolót, színészt,üzletembert, politikust stb.) hoz fel a példái között, akikkel a Grit-hatást illusztrálja. Feladatotok megtalálni a blogbejegyzésekben ezeket a neveket.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

04.27 Olvasónapló
04.28 Flora the Sweaterist
04.29 A szofisztikált macska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *