Menu Close

Kieran Larwood: Rémségek

RémségekA Főnix Könyvműhely nagyon rákapcsolt a Könyvfesztiválra és klassz könyvekkel jöttek ki, amelyek közül nem egyet elolvastam már, s az újdonságaik között volt a Rémségek is. Azért érdeklődöm a könyveik iránt, mert jól választanak és igyekeznek színvonalas kiadásokat létrehozni, s főleg inkább azon gyermek és ifjúsági irodalom köréből válogatnak, ami most éppen a szívem csücske. Azaz a 10-14 éves korosztálynak szóló könyveket olvasgatom én is, mondhatni felkészülök a gyerekeim kedvéért. S persze élvezem 🙂

A Rémségek a viktoriánus-kori Angliában játszódik, főhőse Sába egy kisvárosi mutatványos tulajdona, aki apró pénzért mutogatja őt meg a kétfejű bárányát. A kislány ugyanis eltér a normálistól: szinte egész testét szőr borítja, s egész eddigi életéből alig emlékszik másra, mint hogy néha emberek jöttek megbámulni és undorodni tőle. Aztán gazdája egy nagyobb társulatnak eladja, s kiderül, hogy Sába nincs egyedül, mert az új helyen vannak még más, hozzá hasonlóan normálisnak egyáltalán nem mondható emberek, akik vásári attrakciók: Patkánymama, aki természetesen patkányokat idomít, Gigantusz, aki óriási, Holdnővér, a különleges tekintetű nindzsa lány és Majomfiú, akinek farka van és gusztustalanságokat szeret művelni. A szörnyű körülmények ellenére Sába először érzi, hogy társai vannak, sőt egy kicsit fura családja is akad. Ráadásul még kalandba is keveredik, ugyanis sorra tűnnek el a londoni szegénynegyedből a gyerekek, akik után a hatóságok feleslegesnek érzik a nyomozást, de ez a szedett-vedett társulat felkarolja az ügyet és megpróbálják megfejteni a rejtélyt, hogy hová lesznek a fiúk-lányok, meg mi az az óriásrákra hasonlító gép, ami fel-feltűnik a csatornákban.

A Rémségek igazi ifjúsági kalandregény, a 10-12 éves olvasóknak szól. Van benne nyomozás, kalandok, akció, a világ enyhén steampunkos, kicsit alternatív, de azért nem tér el nagyon a korabeli valóságtól.  Ugyanakkor a célközönség miatt azért nem túlságosan rémisztő és kevésbé valóságos, ez a környezet, azaz amit az ember a korabeli London alsóbb rétegeiről gondolt és olvasott azoknak a grafikusabb részei azért tompítva vannak és az emberi kapcsolatok is egyszerűbbek. Ez inkább csak figyelmeztetés, ha valaki netán azt gondolná, hogy az idősebb kamaszok a célközönség.

A regény megfelelően fordulatos és izgalmas és Sába alakja nagyon jól összetartja a történetet, elvégre ő az egész szíve és lelke. Kicsit meglepődtem a könyv felénél, amikor kiderült, hogy hány éves, mert idősebbnek gondoltam, ugyanakkor rájöttem, hogy jó helyre van pozicionálva: már megvan a magához való esze és jól felismeri a helyzeteket. Kicsit persze kalandvágyóbb és meggondolatlanabb a kelleténél (többször is ezért kerül veszélybe), de ha nem lenne az, akkor nem lenne katalizátora a történetnek. Igazából nem bután cselekszik, csak a korának megfelelően.

Mint ifjúsági regénynek a kalandokon túl van persze mondanivalója is, de nem szájbarágós. Természetesen a másságról szól, a beilleszkedés nehézségeiről, hogy ne ítéljünk első látásra és hogy segítsünk másokon, meg hogy a család nem feltétlenül a vér szerinti kötelék.

Úgyhogy azt kell mondanom, a Főnixék megint egy jó kis regényt adtak ki, s megint annak a korosztálynak, ami egy kicsit most épp háttérbe szorul, mert én például úgy érzem, kevesebb hírverést kapnak a 8-13* éveseknek szóló könyvek.  Ráadásul szép is a kötet, például a borítója sokkal jobb, mint az eredeti.

Eredeti cím: Freaks
Megjelenés: 2014 április (2012)
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Fordította: Szalóki Zsuzsa
Terjedelem: 208 p.
ISBN: 9789637051555
Honnan: Kiadói, recenziós példány

* Lehet, hogy el kéne kezdeni ezeket is az angol nevükön hívni, hogy MG (Middle Grade) és akkor befutnának mert az angol rövidítések menőbbek?

4 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *