Menu Close

Könyvhagyaték

noharagA tél végén meghalt az egyik idős rokonunk, aki egész életében nagy olvasó volt, rengeteg könyvet hagyott maga után. Mivel a szüleim a hagyaték kezelői, megkértek, hogy nézzem át, térképezzem fel, hogy mégis milyen kötetek voltak Márti néni birtokában, mi az, amit érdemes megtartani, mire lenne szükségük nekik, nekünk, esetleg mit lehetne eladni vagy elajándékozni. Nagyon fogamra való feladat volt, s úgy gondolom az idő és lehetőségek fényében egész jól megoldottam a helyzetet, amiről azért írok beszámolót, mert érdekesség, meg a munkafolyamatok miatt esetleg hasznos lehet másnak is. Arról meg, hogy Márti néniről olvasmányai alapján milyen kép alakult ki bennem, aki amúgy alig ismertem őt, egy külön postot lehetne írni.

Előre bocsátom, ha lenne helyem és még mindig megszállottan gyűjteném a könyveket természetesen nagy részét megtartottam volna ezeknek a köteteknek. De az az igazság, hogy az utóbbi években rájöttem, porfogónak nem veszek magamhoz könyveket, hogy nincs annyi időm, hogy mindent amit szeretnék elolvassak, úgyhogy olyasmit, amit nem látom, hogy valaha használnék vagy csak kézbe vennék, esetleg a gyerekeimnek jól jönne, nem teszek magamévá csak azért, hogy számszerűen nagyobb legyen a gyűjteményem vagy mert valami idealizált könyvmoly képet akarok kialakítani magamról. Úgyhogy egész logikusan és többnyire érzelemmentesen válogattam a köteteket.

A könyvek három szobában sok polcon és a szekrényekben voltak elhelyezve, először kitaláltam, hogy mit hova fogok pakolni, aztán nekiálltam a szortírozásnak. Ismerve a családom ízlését, elsőre azokat válogattam ki, amiket megtartunk. Ehhez nagy segítségemre volt a Librarything-ben már meglévő katalógusunk. Onnan ugyanis letöltöttem táblázatba a gyűjteményünket, így net nélkül is tudtam nézegetni laptopon, hogy melyik sorozatból mi az, ami már a tulajdonunkban van és mi az, amivel ki lehet egészíteni. Amihez meg valami gyors infó kellett, megnéztem a telefonomon. De ha hosszabb időm, pár napom lett volna, akkor biztos normális mobil nettel felszerelkezve megyek, mert a régi könyvek adatait és eladási lehetőségeit biztos már ott helyben megnéztem volna netes antikváriumban.

Azok a könyvek, amik nem érdekeltek minket három csoportba lettek szétosztva. Antikváriumi barangolásaim és netes nézelődéseim, meg egyáltalán munkaköröm alapján nagyjából tudom, hogy mik azok a könyvek, amikből mindenhol több polcnyi van, s ezeket szinte sehol se veszik be. Például a Világirodalom remekei sorozat, amiből mindenkinek volt otthon 1-2 folyóméternyi színes gerinc a nagyszobában. Na ezeket kiválogattam, hogy a szüleim a helyi antikváriumokban érdeklődjék meg, pénzzé tudják-e tenni. Ha nem, akkor ajánlják fel a könyvtárnak vagy valamelyik iskolának. Ott még hasznos lehet.

Gyűrűk UraVolt egy jó adag modern könyv, amikről gyorsan tudtam leltárt készíteni: telefonomra letöltöttem egy vonalkód leolvasót és egyszerűen az ISBN számokat a könyvekről eltároltam. Így az alap infóim megvannak, majd készítek belőlük itthon listát és utánanézek, hogy mit tudok kezdeni a könyvekkel. Ezek olyan, az elmúlt 10-15 évben megjelent bestsellerek, amiket akár a neten, akár pesti antikváriumokban jól el lehet passzolni, de még van velük munka, viszont a leltár gyorsan elkészült. Például ami meglepett, mert nem gondoltam volna, hogy Márti nénit érdekelte volna, találtam egy első magyar kiadású Gyűrűk ura trilógiát, szinte teljesen ép borítóval együtt.

Sajnos voltak olyan régi könyvek, amik lehet, értékek lennének, csak már szétesnek, mert sokat forgatták őket, úgyhogy ezek valószínűleg lomtalanításra fognak várni.

Végül pedig, mivel az igazán régi könyvekhez és albumokhoz nem értek, a maradékokat lefényképeztem, ezekből nagyjából tudok majd listát készíteni, állapotfotókkal, ezzel felszerelkezve fogom a könyvneppereket (antikváriusokat) megkörnyékezni. Úgy beszéltük meg a szüleimmel, ha van vevő, akkor felpakolják a köteteket és felhozzák őket Pestre, addig meg csak nyomozzam ki, hol vennék meg majdnem az egész hagyatékot.

Úgyhogy egy nap alatt ennyire jutottam, innentől még dolgozgatok és listákat gyártok majd, meg nézegetem a “piacot”. Csupa izgalom.

Ráth-Végh István könyvekAzért magamnak is válogattam könyveket, például úgy döntöttem, ha már van lehetőség rá, lecserélem jobb, tratósabb állapotúra a Jane Austen regényeimet, mert annak idején amikor antikváriumban beszereztem őket, inkább az olcsóság, mint a szépség volt a fontos számomra. Ugyanígy elhoztam az összes Ráth-Végh István könyvét is Márti néninek, mert abból sose elég, plusz ezek is szinte tip-topok, védőborítóval, s most már lesz keménykötésű A könyv komédiája is a tulajdonomban. Szóval apróságokat, többek közt a fenti képen látható bagolyt is elhoztam magammal, de a feliratot (Haragot nem akarok, könyvet kölcsön nem adok) ami az első könyvespolcon szerepelt, ott hagytam.

Egészében nagyon élveztem, s kíváncsi vagyok, hova jutok majd el a terveimmel és listáimmal.

4 Comments

  1. pazzo

    Az megvan. De évtizedek óta szeretnék Shakespeare-t. A meglévőkhöz esélytelen találni ugyanolyanokat, mert kb. 1880-ban jöttek ki.

  2. Pingback:Egyéb munkám | Lobo Tómia the life

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *