Menu Close

Gyerekkönyvek a Könyvhéten

Mivel az Ünnepi  Könyvhét már 12. alkalommal Gyermekkönyvnapok is, meg amúgy is érdekelt vagyok a kicsiknek szóló könyvekben, mert el kell látnom a jövő nemzedéket olvasnivalóval, mindig figyelem a nekik ajánlott megjelenéseket is. A Könyvfesztiválon se csak magamra gondolok, hanem a srácokra és valószínűleg most se lesz másként. Mivel a Könyvhét elsősorban a magyar szerzőkre fókuszál, ezért a gyerekkönyvek közt is őket találjuk többségben.

A Pagony Kiadó ajánlatában például 10 magyar könyvet találhatunk. Ezek közül kettő az, ami elsősorban felkeltette az érdeklődésemet:
Boribon CicájaLesz új Boribon, ami felváltva szokott megjelenni mostanában az egyik évben a Könyvfesztiválon, másikon a Könyvhéten. Marék Veronika klasszikusának minden folytatását beszereztem eddig, mert ugyan most már a nagyobbik pont kinőtt belőle, de a kicsi meg épp ismerkedik velük. Amikor olvastam, hogy a legújabb címe Boribon cicája lesz, elgondolkoztam, hogy vajon hol van itt a csavar? Hiszen már a  klasszikus Jó éjszakát Annipanniban megjelent a cica, ami aztán azóta mindig ott volt a rajzokon. De kiderült, hogy a cicának nincs neve és el is veszik, úgyhogy meg kell őt találni és nevet adni neki.

Amíg utazunkMivel mindkét fiam szereti a járműveket, azt hiszem feltétlenül érdekelni fogja őket Gévai Csilla: Amíg utazunk című kötete, amit Baranyi B. András illusztált, akivel már megismerkedtünk, amikor Winkler Róbert: Márton és Micike az autószerelő műhelyben című könyvében nagyon jól megrajzolta  a centrírozó gépet, például (meg az öreg szakit, aki szerintem hasonlított Winklerre). Ráadásul nálunk is volt az a program hétvégén, hogy csak buszozni kellett, úgyhogy most a könyv segítségével, ami útvonalakhoz kapcsol történetet ez még izgalmasabb lehet.
Tartalom: Amíg utazunk a villamoson, a metrón, a trolin, a libegőn, a fogaskerekűn, megtudhatjuk… miért piros a piros metró, hogyan működik a mozgólépcső, hogy miért a 72-es trolibusz a legjobb járat, hogy mennyiféle áramszedő van. És amikor leszállunk, lehet sétálni a Gellért-hegyen, üldögélni a Duna-parton, piknikezni a Kamaraerdőben. Gévai Csilla meséjében Baranyai b. András nagyon budapesti rajzaival újra felfedezhetjük Budapestet – együtt a gyerekekkel. Minden fejezetben találunk egy végigjárható útvonalat. Utazzunk végig ezeken, olvassuk el hozzá a meséket, és tudjunk meg sok mindent Doma, Panni és Nanuk, a kis eszkimó segítségével. A három életrevaló gyerekkel és kísérőjükkel, a különc Bali bácsival felhőtlenül vidám lesz az út – mert ebben a különleges könyvben a rajz, a mese és az ismeretterjesztés egyenrangú társa.

BartolóS ha már a járműveknél tartunk, nálunk most a markoló a menő (azaz “markosz”, ahogy a kisebbik fiam nevezi), úgyhogy mindenképp megnézem, hogy a Manó Könyveknél megjelenő Bartoló, a markoló című kötet mennyire elégítené ki az ő érdeklődését.
Tartalom: Mechler Anna első könyvének főszereplője Bartoló, a kis markoló. Egy építkezés az otthona, ahol társaival, a többi munkagéppel együtt egy új metróvonal kialakításában vesz részt. De vajon milyen lehet a világ az építkezést körülvevő kerítésen túl? Bartoló kíváncsi, akár egy kisgyerek. Kalandjai során eljut egy játszótérre, rájön, hogy kirándulni nagyon jó, és azt is megtanulja, hogy a tűzijátéktól nem kell félni. A kötet tizenkét izgalmas mesét kínál a munkagépekért rajongó óvodásoknak. Bartolót és a többi munkagépet egy tehetséges fiatal illusztrátor, Hajba László keltette életre ceruzáival. De nini, ki bujkál itt, a védőkorlát mögött? A könyvből ez is kiderül!
Kiadó: Manókönyvek, ISBN: 9786155220739, Terjedelem: 64. oldal.

SzázérintőKisgyerekes anyukák között nem mindenki ősanya és van aki egyáltalán nem emlékszik mondókákra, meg játékokra, amiket illene a gyerekekkel játszani, pedig szeretnék. Ezen próbál segíteni úgy látom a Móra oldalán a megjelenés előtt álló Százérintő, amiben Lackfi János versecskéire, mondókáira J. Kovács Judit írt játékokat és a kötetet egyik kedvencem, Agócs Írisz illusztrálta. (Amúgy ebben a témában, ha valaki elveszett lenne, s támpontot keres, a klasszikusok Forrai Katalin könyvei, például a Jár a baba jár)
Tartalom: Mesélj „fejmesét” a gyerekednek! Olyat, amit te találsz ki! Éppen akkor és éppen ott… Meglátod: élvezni fogja. Hát még ha „fejből” mondókázol, „kerekítesz” vele! Lackfi János és J. Kovács Judit ezt csinálták. És milyen jól! Még te is használhatod… És mintául is szolgál: így kell – így is kell – a mai szülőknek a mai gyerekkel „kerekíteni”. – Vekerdy Tamás
Lackfi János legújabb mondókáihoz válogatott ölbeli játékokat Jakabosné Kovács Judit drámapedagógus. A Százérintő rímes versikéi és a hozzájuk tartozó mozdulatok az érintés, a simogatás és a humor fontosságán alapulnak. A könyvet az országszerte működő Kerekítő közösség is használja baba-mama foglalkozásain.
Kiadó: Móra, ISBN: 9789631194616, Terjedelem:  48 oldal.

RingatóDe ugyanerre a témára változat a Kolibri Kiadó ajánlatai közül Gróh Ilona: Ringató című kötete, ami már a második a sorozatban, CD-vel együtt kapható és 60 magyar népdal van benne feldolgozva.
Tartalom : “A nagysikerű Ringató – Ölbéli játékok, mondókák, dalok c. könyv folytatásaként most 60 gyönyörű népdalt gyűjtött csokorba Gróh Ilona a Ringató mozgalom vezetője. A Dunántúl, Felföld, Alföld, Bukovina és Erdély, valamint Moldva jellegzetes dalainak megtanulását egy CD-melléklet könnyíti meg. Az énekek különlegességét Bognár Szilvia, Navratil Andrea, Szvorák Katalin, Tintér Tímea, Berecz András és Kobzos Kiss Tamás hangja és egyénisége garantálja.
A történelmi Magyarország 5 tájegységének jellegzetes dalai mellett a könyvben fontos és érdekes gondolatok, tudnivalók is helyet kapnak. Az egyszerű szómagyarázatok és a Bogdán Viktóriának köszönhető barátságos és gyönyörű képek segítik, hogy a népdalgyűjtemény ne csak a felnőttek, de a gyerekek örömét is fokozzák – így lesz igazán családi énekeskönyvvé ez a Ringatós kiadvány is”
Kiadó: Kolibri, ISBN: 9786155234347, Terjedelem: 62 oldal + CD.

A Könyvmolyképző Kiadónál fog megjelenni Csukás István legújabb regénye a Berosált a rezesbanda. Aminek még komoly leírása meg borítója sincs, remélem azért elkészülnek vele a Könyvhétre, mert Csukás István gyerekregényeit nagyon szerettem, s hamarosan itt lesz az ideje, hogy a nagyobbik fiam is megismerkedjen velük. Ez könyv tehát eleve adott, hogy klasszikus kedvenc legyen, csak jelenjen meg:)

Küküllő kalendáriumA Holnap Kiadónál pedig megint lesz új Kányádi Sándor kötet, Küküllő kalendárium címmel.
Tartalom: Az évszakok váltakozásával a Küküllő vize mindig más és más arcát mutatja. Ősszel reszket, vacog, szajzik a folyóvíz felszíne, télen beáll a Küküllő, bevonja a dermesztő éj véges-végig jéggel, hogy tavasszal engedjen, áradjon, zajlásnak induljon, s az új életnek otthont adjon; nyáron aztán vakítóan kékell, meg-megállva ballag, amihez a parti fűzfák mutatják az utat. Kányádi Sándor különleges költői képei közt ismét Keresztes Dóra káprázatos illusztrációi kalauzolják az olvasót, hasonlóan a Holnap Kiadó gondozásában már napvilágot látott Virágon vett vitéz, Talpas történetek és Világlátott egérke című mesékhez.
Kiadó: Holnap, ISBN: 9789633467985, Terjedelem: 18 old.

Dühös nemzedékHa már magyar ifjúsági regény, akkor érdekes lehet Miklya Anna: Jónás és a szürke hadsereg című könyve, ami a Dühös nemzedék sorozat első része lesz. A szerző a Könyvesblogban is publikált, többnyire YA irodalommal foglalkozott, s ez már a 4. kötete lesz, bár eddigi művei inkább a felnőtteknek szóltak, de most konkrétan az ifjúság felé fordult.
Tartalom:“A jó gyerekre vonatkozó szabályok egyértelműek: rendesen tanulni, sportolni, templomba járni. Szorgalmasan gyűjtögetni a pontokat, hogy egy napon beválthasd őket lakásra, családra, jó állásra — tisztességes felnőtt életre. Rebeka nem akarja elhinni, hogy a nővére nem volt jó. Nem hajlandó beletörődni, hogy elszakították tőle, mert Ráhel olyan bűnt követett el, amiért a legsúlyosabb büntetést érdemelte: életfogytig száműzték a Marsra. Megszállottan nyomozni kezd utána, de a földönkívüliekkel vívott háború évei alatt bevezetett biztonsági intézkedések nem könnyítik meg a dolgát. Az internetes tartalmakat szigorúan korlátozzák, kamerák és műholdak figyelik az emberek minden lépését – a saját biztonságuk érdekében. Rebekának azonban nem jelent gondot, hogy kijátssza a biztonsági rendszert. Ám amikor sikerül kapcsolatba lépnie az Anonymous nevű titkos csoporttal, váratlanul egy titokzatos zsaroló markában találja magát. Jonas egy pillanatig sem habozik, amikor a lány a segítségét kéri, sőt legjobb barátját, Sütit is beavatja. Arra azonban egyikük sem számít, hogy ezzel a döntéssel komoly veszélybe sodorják magukat. Olyan titkokkal kell szembenézniük, amelyek megváltoztatják nemcsak az ő életüket és a családjuk jövőjét, de az egész nemzedékük sorsát…
Kiadó: Libri, ISBN: 789633101988 , Terjedelem: 350 p.

MesekalauzBoldizsár Ildikó Mesegyűjteményei is folytatódik a Könyvhéten, ” Mesekalauz úton lévőknek – Életfordulók meséi, Varázslatos történetek az emberi élet fordulópontjairól” címmel.
Tartalom:Minden élethelyzetnek van mesebeli párja – hallottuk az elmúlt években többször a kötet írójától, aki nemcsak tematikus mesegyűjteményekkel, hanem Meseterápia című könyvével is igazolta állítását. A férfiakról, nőkről, apákról, anyákról és testvérekről szóló mesék után most az emberélet fordulóihoz és határaihoz kapcsolódó meséket válogatta új kötetébe Boldizsár Ildikó. A fogantatástól az élet utolsó harmadáig azokhoz a történetekhez vezeti el olvasóit, amelyek nemcsak az ember fejlődését segítik, hanem az egyik életszakaszból a másikba való átlépést is. A mesékhez írt élvezetes kommentárok – úgynevezett mesekalauzok – bámulatos egyszerűséggel mutatják meg, hogyan fűzhető fel egy emberi élet a mesék rendjére. Mert a könyv szerzője szerint a népmesék legfontosabb eleme nem a csoda, hanem a rend. És minden mese annak a példája, hogyan lehet a rendezetlenséget és a káoszt renddé alakítani, azaz olyan helyzeteket teremteni, amelyekben a teljesség vágya irányítja a gondolatokat és a tetteket. Ez a tudás azért nélkülözhetetlen, mert csak így van esélyünk arra, hogy egyszer majd rólunk is elmondhassák: ,,boldogan éltek, míg meg nem haltak”.
Magvető Kiadó, ISBN: 9789631430806, Terjedelem: 432 old.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *