Menu Close

Lawrence Block: A betörő, aki portyára indult

Elérkeztünk hát az eddigi utolsó Bernie-hez is, mert Block 2004-ben befejezte a sorozatot és azóta nem jelent meg újabb kötet. Eljött tehát az idő, hogy elbúcsúzzunk a kedvenc betörőnktől.

Bernie most arra készül, hogy ismerősnek tegyen a kedvére, de előtte kicsit viszket a tenyere és elmegy portyázni. S persze kellemetlen helyzetbe keveredik: először is ágy alá kell bújnia, s egy elég kellemetlen eset tanúja lesz így. Aztán meg a céltalan lődörgése véletlenül olyan területekre viszi, hogy azonnal gyanúsított lesz egy betöréses gyilkosságban. Pedig ahhoz egyáltalán nem volt köze. Innentől kezdve azonban akaratlanul is lesz, s nincs más hátra, mint hogy ő vágjon megint rendet a katyvaszban. Úgyhogy Bernie sokat mászkál, meg betör és a végén egy csomó embert hív össze, hogy leleplezze a történteket.

Az az igazság, hogy nagyon készültem erre az utolsó találkozásra, mert bár a krimi szál egyre bonyolultabb lett az utolsó köteteknél, a körítés azonban mindenért kárpótolt. S most is valami hasonlót vártam, de csalódnom kellett.  A bűnügyek összefonódása annyira szövevényes lett és annyira hihetetlen, hogy már meg se próbáltam odafigyelni arra, valójában mi is történik. Block amúgy is szeret egy csomót titkolózni, főleg a vége felé, mielőtt főhőse előáll a megoldással, mindig homályosan fogalmaz azt illetően, hogy mit és miért is csinál éppen. Na ez itt már úgy a könyv felénél elkezdődött: Bernie utazgatott, ezt-azt látott, ide-oda benézett stb. s az olvasót egyáltalán nem tájékoztatta arról,  mit és miért is csinált. Nagyon nagy akart lenni az a finálé. A végén azonban hiába magyaráz el mindent Bernie, előbb a szokásos egybegyűlt játékosoknak, majd tisztáz még pár dolgot Carolynnal, szerintem még maga Block is belekavarodott az egészbe. Legalábbis a végére úgy tűnt, hogy nem kevés szál maradt elvarratlan, figyelmetlenségből vagy hanyagságból, nem is tudom. Úgyhogy mint krimi, erősen megbukott nálam.

Ami meg a többit illeti, azért továbbra is szórakoztató volt, ahogy főhősünk mesél, vagy éppen társalog valakivel és a hosszú, de pörgős párbeszédekből megtudjuk mi történt vele. Megint voltak finom popkulturális utalások, megmosolyogtató kiszólások és egy újabb krimiíró kolléga finom cikizése. Ami kicsit új volt, hogy Bernie egész sokat töprengett és filozofálgatott, nosztalgiázott és elmélázott dolgokon. Ezt egy az egyben betudtam annak, hogy most búcsúzni kell tőle és ő is érzi, hogy egyelőre el kell válnia tőlünk. Mert kicsit azért olyan, mintha régi jó baráttól búcsúznánk, akinek sok kalandjáról tudtunk, együtt átéltünk mindenféle jót meg rosszat, összekovácsolódtunk, de most egy darabig nem fogunk találkozni és ez mindkettőnket nyomaszt.

Szóval kicsit felemás ízzel váltam hát el Bernie-től. A stílusa és a szokásos szereplők hiányozni fognak, viszont az utolsó megoldott bűntényre nem fogok annyira jó szívvel visszaemlékezni.

Eredeti cím: The Burglar on the Prowl
Fordító: Varga Bálint
Kiadó: Agave
Megjelenés: 2010 (2004)
Terjedelem: 292 p.
ISBN: 9789639868878
Honnan: Könyvtárból

3 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *