Jul 212012

A héten volt író-olvasó találkozó Catherynne M. Valente-vel, az Ad Astra Kiadó szervezésében. Aki lemaradt róla, az majd olvashat interjúkat az sfmag.hu-n meg az ekulturán (ők előre szóltak róla), de biztos páran mesélnek majd róla blogjukon. Illetve lehet olvasni Valente blogján is a budapesti élményeiről

Egy angol kiadó kitalálta, hogy úgy tudná a klasszikus regényeket a modern olvasókhoz közelebb hozni, ha beletűzdelné a hálószoba jeleneteket oda, ahova ha manapság íródnának biztos bekerülnének. Természetesen azonnal a nagy kedvencekkel kezdenének, Jane Austen, Charlotte Bronte, Dickens stb. Nem át fogják írni a regényeket, hanem csak megbízott írók beteszik az eredeti szerző stílusában, de azért szókimondóan és „tényfeltáróan” a szexet. Miután lecsengett, hogy felturbózzák a klasszikusokat zombikkal és vámpírokkal mert ez volt a divat, most a könyv miatt, aminek nem mondjuk ki a nevét és az azt övező „szexuális forradalommal” egy hullámhosszon persze ez a pikánsosítás se maradhat ki. Aztán majd jön jövőre egy újabb, felkapott téma (mondjuk a cirkuszi bohócok) és piros orrok tűnnek majd fel a Büszkeség és balítélet lapjain.

Diana Gabaldon Outlander könyvsorozata, amelynek második része a Könyvhéten jelent meg magyarul, s ami amúgy már a 7. résznél tart (8. jövőre várható) a tévé képernyőkre kerülhet sorozat formájában. Úgy tűnik, hogy a Trónok harca sikere trendet teremtett és keresik a nagyszabású történelmi szórakoztató regényeket, amiket látványosan lehet tévére adaptálni. Szerintetek miből lehetne még jó kis tévésorozat?

A héten hirtelen a The Atlantic cikke nyomán kövte-fűzve meg a könyvesblog is lehozta Italo Calvino 1991-ben íródott esszéjét arról, hogy szerinte mi számít klasszikus irodalomnak. A cikk amúgy megjelent magyarul is még 1994-ben a Holmiban (1994/9 Szénási Ferenc fordítása) és nem egy szemináriumon kötelező olvasmánynak számít. Azért jó cikk, mert lehet vitatkozni róla, hogy mennyire helytállóak a megállapítások. Egyáltalán mi számít klasszikusnak és ki kerülhet be a kánonba?

Alig egy hónapja írtam arról, hogy az ifjúsági regények reneszánsza nem éppen tegnap kezdődött, s mivel a héten elhunyt az egyik híres regénysorozat az Encyclopedia Brown szerzője, több helyen is megemlékeztek arról, gyerekkorukban milyen regényeket szerettek olvasni. A Flavorwire össze is állította, hogy szerintük mi a 10 legjobb ifjúsági regénysorozat. Ezek közül elég kevés, ami magyarul elérhető.

Ha New Yorkban jártok, szálljatok meg a Könyvtár Hotelben (Library Hotel). Oké, nem olcsó, de jól néz ki és a New York Public Library mellett található.

Kép forrása: http://marblingoftheworld.blogspot.hu/2011/12/newspaper-nails.html

 

Oszd meg!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *