Menu Close

XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Amióta a Millenárison rendezik a Könyvfesztivált, szeretek kijárni oda. Ez a költözés a Kongresszusi Központból ide kb. akkor történt meg, amikor én is gyerekes lettem, így aztán csemetével felszerelkezve is bőven ki lehet menni pláne ha olyan szerencsések vagyunk és jó az idő a könyves seregszemlén mint az elmúlt években volt. Ráadásul a szervezők is mindig gondolnak a kicsikre, évről évre egyre több gyerekes program van. Mondjuk idén hiányoltuk a Kaláka koncertet, amit tavaly nagyon élveztünk.

Mi a jó a könyvfesztiválban? Miért érdemes kimenni?

Természetesen a könyvek miatt. Rengeteg szakmai program is van (könyvkiadóknak, könyvtárosoknak, csak úgy érdeklődőknek), meg sok dedikálás, beszélgetés szerzőkkel, szerkesztőkkel. Sok-sok kiadó és könyvesbolt standokkal, ahol lehet belelapozni a kötetekbe, a legújabbakat 20%-os kedvezménnyel megvenni, de sok helyen vannak még olcsóbb dolgok is és közben állandóan szórólapokat kap az ember, megszólítják érdekességekkel kapcsolatban, befordul egy sarkon és ott találja Marék Veronikát, de celebspottingolni is lehet, mert előfordulnak ott írók mellett mindenféle egyéb művészek is, akik mondjuk nem szerepelnek a programban (Dés László, Szilágyi Tibor pl.). Sok könyvet szerető emberrel lehet találkozni és egyáltalán jól érezheti magát az ember. Igazából jobban szeretem, mint a könyvhetet, mert ugyan ha nagyon népszerű meghívott van akkor hatalmas a tömeg (pl. 2 éve, amikor Brett Easton Ellis dedikált hatalmas sorok kígyóztak mindenfelé), de mindenhol máshol sokkal nyugodtabb a hangulat.

10 órai a MillenárisonEleinte úgy terveztem, hogy pénteken is kinézek, de sajnos nem jött össze, viszont a vasárnap nagy részét a Millenárison szerettem volna tölteni. Mivel családdal mentem, s a fiam elhatározta, hogy ő Anna és Peti és Gergő könyvet fog venni (kék pöttyöset), megnéztük, hogy Bartos Erika épp könyvbemutatót fog tartani 11-kor, amikor az Orosházi könyvtárosok is szerepelnek Gyopárka tündér és társai. Veszíts el egy könyvet Te is! – könyvelhagyó játék gyerekeknek programjukkal. Úgyhogy miután kiértünk a Millenárisra, először is megtízóraiztunk a füvön, majd én elindultam a Márai Sándor terem felé. Ott találkoztam Natashával és Nagy Bencével, valamin Buzai Csabával, aki a könyvtári programot moderálta. Főleg a mesékről és Orosházáról volt szó az előadáson, s miközben Fülöp Béla meséiből olvasott, néhány gyerek a hátsó sorban két illusztrátor, Tóth Nóri és Mester Kata segítségével alkotott. Amúgy a meséken túl érdekes volt az illusztrátorokkal zajló beszélgetés is, nem is gondoltam volna, hogy nekik is lehet 8 órás bejelentett állásuk, kizárólagos szerződéssel:) A Veszíts el egy könyvet! játék nagyobb publicitást kapó programja szombaton volt és sajnos a gyerekfelhozatal vasárnap délelőtt nem volt elég magas, mert hát lássuk be, Bartos Erikával nehéz versenyezni. De készült néhány nagyon szép rajz. Viszont a szülők hamar elvitték a kicsiket, így viszont esélyt adtak arra, hogy a felnőttek is nyerhessenek a mese-totóban. Úgyhogy nekem is van már elvesztésre váró könyvem.

Mire a programnak vége lett, a családom is már a könyvvásárlásnál tartott. Kiderült, hogy a fiam inkább rohangászott és játszóterezett, s miután megvette a könyvet, amit kinézett magának inkább haza akart menni. Úgyhogy nem szabad elfelejtenem, a sok utazás és jóidő miatt gyermekkel csak 2 órám van maximum ilyen programokra, amíg fontos még életében a délutáni alvás.

Viszont miután hazamentünk, szavaztunk, ebédeltünk és lefektettük a gyermeket én még visszalopakodtam a Könyvfesztiválra. S belevetettem magam az önfeledt bolyongásba a standok környékén. Végül nem vettem semmit, mert amiket kerestem már vagy elfogytak, vagy nem is voltak kaphatók. Aztán megtaláltam a molyosokat a fogadó teraszán, s társaságukban még elfogyasztottam egy jegeskávét. Közben könyvekről meg könyvtárakról beszéltem (azt hiszem senki se járt jól, hogy az asztalfőre ültetett mert hajlamos voltam erőst magamhoz ragadni a szót, de legalább rövid ideig kellett tűrniük engem). Az erősebb idegzetűek odafigyeltek, a gyengébbek inkább rajzolgattak:) Amúgy a molyosokkal való találkáról Natashánál részletesebb beszámoló található.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *