Aug 032010

A kiadóknál lassan már körvonalazódni látszik az őszi nagy hajrá, vannak akik már hetek óta nagy átéléssel nyomják az előzeteseket, van ahol meg eldugva találjuk meg a gyöngyszemeket. Próbáltam én is szemezgetni már, van akik hirtelen megjelentek meglepetés könyvekkel, van akiknél lehet tudni, hogy mi várható, de még nincs kész a sajtóanyag, úgyhogy ha most szegényes is a keddi kitekintő kínálata, szerintem jövő hónapban már egész más lesz a tészta.

Kathryn Stockett: Cselédek (Help) – Még csupán tartalmi leírás van róla, de az az igazság, hogy erről a regényről már sok jót olvastam. Eredeti címe: Help és az amerikai Délen játszódik a 60-as években, s a fekete cselédek életét mutatja be. Az az igazság, hogy imádom az e korban és a világ ezen részén játszódó regényeket. Mivel a Cselédek valami olyasmit ígér, mint a Méhek titkos élete, már nagyon várom. Mint sikeres első könyv, természetesen a filmjogok is elkeltek és egészen szép szereposztást ígér az IMDB hozzá. Ha majd lesz már magyar borító, kicserélem. Mindenesetre az angol változatok közül van ami szerepelt másolnál mint kedvenc.

Kathryn Stockett: Cselédek, Kiadó: Európa Kiadó, 2010, 528 p.
ISBN : 9789630789837

Georgette Heyer nevével először a Csirketáncban találkoztam, hisz Venetia pont ettől az írónőtől kapta a nevét, meg az ő regényeit olvasta. Aztán kicsit tovább kutatva Heyer után kiderült, hogy ő volt az, aki a XX. század elején újra divatba hozta a Regency kort, feltámasztotta Jane Austen örökségét, bár sokkal populárisabb volt, ezért nem nagyon jegyezték irodalmi körökben. Viszont manapság egyértelműen őt tekintik példaképnek a történelmi szerelmes regények írónői, mint Amanda Quick vagy Julia Quinn. Már egy ideje van pár Heyer a könyvespolcomon, és könyvklubunk tagjai közül is többen nagyon rákattantak, de most, hogy magyarul is újra meg fog jelenni pár kötetete (eddig 2t fordítottak le tőle, de elég gyászosan bántak velük még a 90-es években) úgy gondolom lendületet fogok kapni.

Georgette Heyer: Francia négyes, Gabo Könyvkiadó, 2010 (már megjelent), 400p.
ISBN: 9789636893491

A Kelly kiadó őszi ajánlatából ez a regény abban tűnik ki, hogy bár a cím másra utal (vérfarkasra, paranormális regényre), igazából középkori krimiről van szó. Méghozzá amolyan Kay Scarpetta stílusban. Ugyanis egy doktornő, akit kiképeztek a Halál felismerésére nyomoz a különös gyilkosságok után, amik egy kisvárosban történnek. Méghozzá boncolással. A főhősnő érdekes esetnek tűnik: okos, orvos (Olaszországban járt egyetemre, ahol ekkoriban már boncolásokat is végeztek az egyetemekenÖ és a középkorban él. Ez mind nem derül ki a fülszövegből, csak hogy véres krimi várható, de utánanéztem, nagyon jó kritikái vannak: ‘ha akarsz középkori jó krimit olvasni, akkor ezt ki ne hagyd‘ stílusban. Ráadásul ez egy sorozat első darabja, eddig 4 jelent meg, és a Librarything-en 4 csillag körül van mindnek az értékelése, szóval a színvonalat is tartja az írónő.

Ariana Franklin: A cambridge-i vérvád, Kelly Kiadó, 2010, ISBN 9789639943896

További hír még – borítók nélkül – hogy az Európa Kiadónál újra kapható a Pí élete illusztrált kiadásban, A kutya különös esete az éjszakában, a és egy újabb Mark Haddon regény a Bumm!.
Valamint augusztusban jön az utolsó Bernie az Agavétól, ami amolyan egyik szemünk sír a másik nevet dolog, hisz éljen, Bernie és könnyek, mert Block már nem folytatja 🙁

Oszd meg!

Reader Comments

  1. Hmm ezek nagyon ígéretesnek tűnnek. 🙂 Sajnos mind a háromhoz kedvet kaptam. 😀 Hogy fogom én ezt bírni? 😀

  2. A cambridge-i vervaddal nagyon szimpatizalok, mar kivansaglistas miota meglattam 🙂 A The Helpet pont ma lattam learazason, de nem gyozott meg.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *