Menu Close

Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Suzanne Collins: Az éhezők viadalaIgazság szerint ezzel a regénnyel kapcsolatban két dolog volt, ami egyszerre vonzott és taszított is. Egyrészt szeretem az alternatív történelmi esetleg dísztópiás regényeket, másrészt viszont nem nagyon van kedvem különböző mészárlásokról olvasni, ezeket nézni, szóval a Battle Royale-féle dolgokat messzire kerülöm. Márpedig az Éhezők viadalának alapötletét elég erősen arra a japán könyvre-filmre emlékeztetett. De olvastam elég kritikát arról és erről a regényről ahhoz, hogy úgy gondoljam, egy amerikai ifjúsági könyv messze nem olyan vérengző, mint keleti társa.

Az éhezők viadala valahol Észak Amerikában játszódik, mindenféle természeti és egyéb katasztrófák után, s az egykori Egyesült Államok területét most egy Panem nevű 13 körzetből álló a Kapitólium által irányított ország foglalja el. Pontosabban már csak 12 körzet van, ugyanis amikor az országrészek fellázadtak az elnyomás ellen a Kapitólium elrettentésül megsemmisítette a tizenharmadik körzetet. S hogy azóta is emlékeztesse a körzeteket mekkora hatalma van felettük, a Kapitólium minden évben megrendezi az Éhezők viadalát. Ez az országszerte közvetített esemény nem más, mint hogy minden területről 2 tizenkét és tizennyolc év közötti fiatalnak kell képviselnie otthonát, egy fiúnak és egy lánynak és életre-halálra megküzdenie egy Aréna nevű helyen. Ez az Aréna egy természetes és a Játékmesterek által irányított terep, ahol a szórakoztatás  érdekében képesek bármit bevetni, csak hogy a nézettség ne csökkenjen, és még inkább tudatosítsák a nézőkben, hogy lám, akkora hatalmunk van, hogy amikor csak akarjuk, elvehetjük, brutális próbák elé állíthatjuk és megölhetjük a gyerekeiteket. Csupán egy győztes maradhat, aki aztán gazdagon hazatérhet körzetébe és élete hátralévő idejében nem kell azon törnie a fejét, hogy mit egyen, hogyan éljen. Katniss Everedeennek ugyanis például mindez napi probléma, hisz azóta tartja el családját tiltott vadászattal amióta apja egy bányarobbanásban életét vesztette, mert otthonában a tizenkettedik körzetben széntermelés folyik. A tizenhat éves lány tisztában van azzal, hogy súlyozottan szerepel a neve abban az urnában, amelyből az aratáshoz kiválasszák a két jelöltet, mégsem az ő, hanem imádott húga nevét olvassák fel, s a lány helyette inkább önként jelentkezik a Viadalra.  Innentől kezdve nincs megállás a regényben. Második kiválasztott az a Peeta Mellark lesz, aki egyszer már megmentette Katnisst az éhhaláltól, de a lány tudja, hogy a kegyetlen Viadal miatt félre kell tennie mindenféle szimpátiát, amit a fiú iránt érez, mert ahogy a Hegylakóban, itt is „csak egy maradhat”. A két fiatalt mentorukkal, a körzet egykori Viadal győztesével és egy az egyben alkoholistájával, valamint képviselőjével együtt szinte azonnal a Kapitóliumba viszik, hogy felkészülhessenek a harcra. Amit végig élőben közvetítenek az egész országban, s kötelező jelleggel mindenkinek nézni kell, hogyan öli egymást halomra 24 fiatal.

Elég kegyetlen egy világ ez, ahol az elmúlt hetvennégy viadalból tanulva Katniss tisztában van azzal, hogy mindenki csak magára számíthat. A lány nem is tud bízni senkiben, s csak magára és leleményességére hagyatkozik, s próbál túlélni. Csak az lebeg a szeme előtt, hogy a családjára ne hozzon szégyent és reménykedik abban, hogy anyja és húga nélküle is életben tud maradni majd. Ezek fényében küzd és hozza meg döntéseit, s játszik azzal, amije van, de azért hiába igyekszik minden emberi érzést elnyomni magában. Mert alapvetően jó természete van, s ezt nem mindig sikerül megkerülnie annak érdekében, hogy látványosabb és kegyetlenebb showt biztosítson Kapitólium lakóinak.

Elmondható, hogy igazából nincs semmi új a történetben, a környezetben, a megmérettetésben, mert sci-fikben már láttunk, olvastunk hasonlót, ugyanakkor attól, hogy Katniss a narrátorunk sokkal emberibbé és az olvasóhoz közelivé teszi Suzanne Collins az egész eseménysort. Például én szinte a történet végéig nem tudtam igazán megkedvelni Katnisst, de el kellett ismernem, hogy körülményei és lehetőségeihez képest a döntései a saját tapasztalatai és tudása alapján hihetetlenül belevaló egy lány. Ugyanakkor sikerült folyamatosan meglepnie engem és csodálatomat mindenképp kiérdemelte. A folytatásokban (ősszel jön a második rész is magyarul, s angolul pedig szeptemberben jelenik meg a trilógiát lezáró kötet) nagyon fontos szerepet kaphat majd a lány és igazán izgalmasnak tűnik, hogy utolsó tettei fényében hova tud még fejlődni, merre fogja vinni a további sorsa. Ráadásul az is biztos, hogy lebilincselő és elgondolkodtató történet, ami az elsőtől az utolsó oldalig hihetetlen izgalomban tartott. Úgyhogy le a kalappal Suzanne Collins előtt, aki fiataloknak, időseknek, sci-fi rajongóknak egyaránt alkalmas regényt hozott össze, ami még akaratom ellenére is roppant tetszett. Azaz várom a folytatásokat.
A könyvet köszönöm a Freeblognak és az Agave Kiadónak.

Eredeti cím: The Hunger Games
Kiadó: Agavé
Fordító: Totth Benedek
Megjelenés: 2009 (2008)
Terjedelem: 299 p.
ISBN: 9789639868649


4 Stars

7 Comments

  1. Szilvi_Borostyan

    Tök jó, hogy neked is tetszett! 🙂
    Ha minden igaz akkor ezen a héten megérkezik a harmadik rész hozzám (Mockingjay) a Book Depositorytól 🙂

  2. A Battle Royale-t olvastad, és azért kerülöd az ilyesmit, vagy alapból bele se kezdtél? Csak mert a vérengzés ellenére érdemes. Tény, hogy sokkal brutálisabb, mint ez a könyv, de ott sem az a lényeg.

  3. Lobo

    @Szilvi_Borostyan: Még a második részről is jókat olvastam, de valahogy úgy tűnik ez a harmadik már megossza a közönséget
    @Dó bele se kezdtem, egy ideje a túl véres és brutális dolgokat nem bírom

  4. Szilvi_Borostyan

    Én kerülök minden értékelést a harmadik résszel kapcsolatban, nehogy valaki poéngyilkos legyen én meg hoppon maradjak szépen.

  5. huamax

    igen, már én is óvatosabb lettem miután a 2 rész fülszövegét olvastam valahol és belefutottam egy akkor spoilerbe ami teljesen lelőtte az első rész végét mielőtt elolvastam volna.
    Ez még jobban S. Collinst dicséri, hogy még így is az egyik legjobb könyv amit az utóbbi pár hónapban olvastam. Hát még ha nem tudom a végét milyen lett volna…

    Nem tudjátok mikor jelenik meg a 3. rész magyarul?

  6. Shinkuu

    Engem ez valahogy nem fogott meg.. A Battle Royale az egyik kedvenc könyvem, és ez ahhoz képest légyfing..:|| Egyébként igaza van Dónak! Van benne pár durva rész, de ezenkívül iszonyatosan jó könyv.^^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *