Menu Close

Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

Vannak olyan könyvek, amelyeknek az ajánlójából tudom, még ha nem is hallottam róla semmit, tényleg csak a fülszöveggel ismerkedek meg, hogy ez nekem tetszeni fog. S mostanában egyre ritkábban fogok ilyen alkalmakkor mellé. Megérzés, az évek, meg a rutin persze 🙂 Pontosan ez történt Ali Benjamin regényével is. Szeretem a líraian megírt felnőtté válásról szóló gyerekkönyveket. Márpedig ez a regény, amelynek a főszereplője 12 éves még pont a 10-12 éves korosztálynak szól és csodásan mesél veszteségről, tragédiákról, azok feldolgozásáról és arról, hogy felnőni nem éppen fáklyásmenet és a változások kemények tudnak lenni és hogy a természet tele van meglepetéssel.

Suzy mindig is kicsit furcsa lány volt, de amíg ott volt neki a legjobb barátnője, akivel 5 éves koruk óta ismerték egymást, fel se tűnt neki, mert mindig volt társasága. De Franny 12 évesen egy nyári úszás során a tengerbe fulladt és Suzy nem hajlandó elfogadni, amit a felnőttek mondanak neki, „hogy a dolgok néha csak úgy megtörténnek” és önkéntes alapon néma lesz. Frissen elvált szülei hetente viszik pszichiáterhez, ahol a lány 45 percen keresztül hallgat, s közben elméleteket gyárt. Az ő racionális eszének találnia kell valami magyarázatot a tragédiára, s egy látogatás az ócenáriumba megvilágítja neki: mi van, ha Frannyt megharapta egy ritka medúzafajta. S innentől Suzyt az hajtja, hogy bebizonyítsa ez a dolog, a tragédia nem csak úgy megtörtént, hanem igenis volt valami okozója bármi. Úgyhogy Suzy lecseréli a beszédet kutatásra és próbálja bebizonyítani az elméletét, s igazán ambiciózus tervet eszel ki, hogy a hipotéziséhez támogatást szerezzen.

Természetesen folyamatosan derül ki, hogy Suzy és Franny között megváltoztak az elmúlt egy évben a dolgok és szó szerint a szívem szakadt meg, amikor arról olvastam, hogy távolodtak el egymástól. Mert bizony míg egyikük maradt továbbra is a furcsa lány, akinek mindig tele van mindenféle érdekes dologgal a feje, rengeteg mindenre emlékszik és ezt szereti hosszasan elmesélni, addig a másikuk inkább alkalmazkodni akar a környezetéhez és a menő csajokhoz tartozni. Úgyhogy Suzy nem csak Franny de egy barátság elvesztését is gyászolja, ráadásul kettejük kapcsolata nem véget ért, vagy megszakadt, hanem nagyon fura körülmények között látták egymást utoljára, lett volna még sok minden tisztázni valójuk. Úgyhogy a könyv felénél, amikor eljutottunk odáig, hogy narrátorunk visszaemlékezik azokra az időszakokra, amik a felső tagozat elején történnek velük (oké, az amerikai oktatási rendszer tök más, de kb. a gyerekek kora ennek felelne meg nálunk), amikor minden megváltozott közöttük, előkerült a zsebkendő. Benjamin egyszerű de mégis lélekig hatoló mondataival, ahogy akárcsak a kutatások leírásában, szinte érzelemmentesen de mégis roppant találóan meséli el a széthúzást, amikor Suzy egyszerűen nem érti, hogy mi történik, miért változik körülötte a világ és Franny amikor ő mindent ugyanúgy csinál, mint eddig…

Persze azért ez ifjúsági irodalom, szóval nem hagyjuk a gödörben a főhőst. Miközben Suzy megszállottja lesz az elméletének, lassan ki is nyílik az új iskolában új környezetben és elfogadja a helyét. Lehet, hogy ő mindig is fura marad, de nem kell egyedül küzdenie és mindenkit kirekesztenie, mert vannak akik szívesen megismerkednének vele és elméleteivel. Plusz az érzelmi dolgok mellett rengeteg érdekes és izgalmas, szórakoztató és szépen, elegánsan, nem feltűnően oktató részei is vannak a könyvnek. Érdemes elolvasni az utószót és utána nézni egy csomó dolognak, amiről a történet folyamán szó van legyenek azok zombi hangyák, csillagászat vagy éppen roppant hosszútávú úszók.

Ali Benjamin úgy tudta előadni az összes medúzás tudást, hogy nem volt egy pillanatra se unalmas, szó szerint faltam a könyvet és gyorsan olvastam, mert a stílus ez az egyszerű és mégis hihetelenül pontos, találó megfogalmazás levett a lábamról. Egyedül talán a végét, Suzy megvilágosodását éreztem kicsit összecsapottnak, el tudom képzelni, hogy még hömpölygött volna tovább a történet, a feszültség még fokozódott volna, de mivel mégiscsak gyerekeknek szól a könyv, vannak oldalszámhatárok. Úgyhogy csupán ezért vonok le egy csillagot: a megoldás lehetett volna jobban kivitelezett. De ettől eltekintve a Suzy és a medúzák egy csodálatosan okos, szép olvasmány tudományos megközelítésről és érzelmekről, a veszteségek feldolgozásáról és arról, hogy a természet valami hihetetlenül elképesztő dolog. Elég csak a medúzákra gondolni, hogy ezt belássuk.

 

Blogturné

A Libri Kiadó gondozásában jelent meg idén ősszel Ali Benjamin különleges története. A 12 éves Suzy nem mindennapi módon próbálja feldolgozni legjobb barátnője elvesztését, amelyben a legegyedibb medúzafajták lesznek segítségében. A Suzy és a medúzák turné kereteiben öt blogger meséli el véleményét a könyvről. Tartsatok velünk Ti is, ha szeretnétek megnyerni a könyvet!

Fülszöveg

Suzy ​mindig is többet tudott a világról, mint mások. Ismeri a hangyák alvási ritmusát. Tudja, hogy évente 150 millió medúzacsípés történik. Tudja, hogy egy átlagos általános iskolásnak 20 milliárd közös atomja van Shakespeare-rel. De azt sehogyan sem képes felfogni, hogyan lehetett ilyen rövid élete a barátnőjének, Frannynek… és miért pont akkor lett vége, amikor Suzy azt a szörnyű dolgot tette vele.
Suzy elkezd elméleteket gyártani, megvizsgálja a tényeket, és felkeresi a megfelelő szakembereket. Mindeközben csak reméli, hogy kutatása végén meg tud bocsátani saját magának… Ha sikerül bebizonyítania, hogy a rejtélyes medúzacsípés tehet mindenről, akkor talán megszabadulhat a gyásztól és bűntudattól.
Ali Benjamin szívszorító regényének megfilmesítési jogait az OddLot Entertainment vásárolta meg, producerei pedig a Holtodiglan, Eleven testek és a Vadon című filmen közösen dolgozó Bruna Papandrea és Reese Witherspoon lesz.

Kiadó: Libri
Megjelenés: 2017. szeptember 20.
Eredeti megjelenés: 2015
Oldalszám: 316
Fordító: Weisz Böbe
ISBN: 9789633108697
Megrendelés

Nyereményjáték

Suzy érdeklődése a medúzák iránt a turné tagjait is megihlette, így a nyereményjáték során mi is különleges medúzafajták után néztünk. Nektek nincs más dolgotok, mint a leírás és a kép alapján kitalálni, hogy milyen fajtáról van szó, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Melyik ez a medúza?

Sziklás partokon különösen nagy számban fordul elő ez a fajta medúza. Legnagyobbrészt áttetsző, 96%-át víz teszi ki, testének „vázát” is víz alkotja.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:
10.23. – Kelly&Lupi olvas
10.25. – KönyvParfé
10.27. – Olvasónapló
10.29. – Könyvvilág
10.31. – Szembetűnő

4.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *