Menu Close

Könyvtárak és e-könyvek

Az e-könyv olvasók megjelenésével ugye már párszor megkongatták a harangot a nyomtatott könyvek felett. Aztán mindenki rájött, hogy ez azért sose fog bekövetkezni. Mostanában azonban az a nagy kérdés, hogy a könyvtárak hogyan tudnák hasznosítani az új technikát. Mert az akarat megvan, még van ahol a keret is arra, hogy e-könyv olvasókkal szerelkezzenek fel, de az e-könyvek kölcsönzése, na az már kicsit komolyabb probléma. Mert ennek a lépésnek főleg a Kiadók állnak ellen, mert míg nem bánják, ha a könyvtárak 1-1 nyomtatott példányt tartanak a könyveikből és azt mindenki elolvashatja minimális díjért, addig ugyanezt e-könyvekkel nem szeretnék engedni, ezért aztán nevetséges árakat kérnek értük. Itthon ezt még tetézik azzal is, hogy mindenki azonnal feltételezi, aki könyvtárból e-könyvet kölcsönöz az úgyis valahogy el fogja lopni a tartalmat és majd továbbadja.

Ja és persze felmerül a kérdés is, hogy ha már csak e-könyveket olvasunk, akkor szükség lesz-e könyvtárakra? Vagy kimúlik ez az intézmény is a nyomtatott papírral.

Persze én se vagyok okos és tudom ezt megmondani, de találtam egy nagyon jó infografikát ami levezeti, hogy miképp él meg egymás mellett a hagyományos és az új technika. Úgyhogy a könyvtár örök.

A forrás: TeachingDegree.org

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *