Menu Close

Patricia Briggs: A vér kötelez

Patricia Briggs: A vér kötelezAz az igazság, hogy nekem bejött Mercy Thompson története tavaly, (jó kis világ, kedvelhető főszereplő, kicsit száraz stílus, ugyan kevés volt az akció, de a romantika is) úgyhogy vártam a folytatást. Amit ugyan eredetileg még tavaly őszre ígértek, de aztán késett és csak most áprilisban jelent meg. De kivártam.

Mercy az a lány, aki autószerelő és prérifarkassá is tud változni, mert járó. Világában a mágikus lények egy része már előjött a sötétből, legutóbb például a vérfarkasok, akik között Mercy is nevelkedett, s akikről a legtöbbet tudja. A vámpírok azonban még mindig csak titokban űzik a mesterségüket. Mert ők azért csúnya vérszívók, nincs megszépítve, hogy a képességeik ijesztőek a táplálkozásuk pedig akár a donoruk halálához is vezethet. Az embereket meg két lábon járó kamrának tekintik. Mercy is tart tőlük, mert amíg a vérfarkasok klánjait és a falka dinamikáját ismeri és érti, még ha nem is szeret minden szabályt, amit követnek, addig a vámpírokkal szemben ő is óvatos, függetlenül attól, hogy van pár fegyvere velük szemben. Azonban amikor az egyik, közülük kikerülő haverja Stefan egy régi tartozás fejében megkéri, hogy kísérje el mert a városba érkezett egy idegen vámpír, vele megy, mint hátvéd. Kiderül, hogy az idegen nemcsak hogy vámpír, de démonidéző is, s mint ilyen, a hatalma sokszoros és szinte senki sincs, aki ellen tudna neki állni. S hamarosan egész Tri-Citiesben hihetetlenül megnő az erőszakos cselekedetek száma, s a vérfarkasok is a vámpírok segítségére sietnek, mert nem tenne jót a renoméjuknak, ha a környezetük ennyire megvadulna. Csakhogy vannak bizonyos mágikus lények, akikkel szemben még a vérfarkasok és a vámpírok is kispályások, míg a mágiaérzékeny járók talán nem…

Ami továbbra is tetszett Briggsnél, az a stílusa volt, ami megmaradt egyenes és korrekt, talán kicsit száraz is, de hát Mercy nem az az érzelmeskedő fajta. Éppen ezért is van gondban, amikor megpróbálja analizálni a kapcsolatait. Mennyire valódi vonzódás az, amit Adam, a helyi falka alfája iránt érez és mennyire a férfi hatása. Nagyon bejött még az ahogy a falka dinamikáját és a benne működő szabályokat megismerhetjük, valamint hogy ebben a világban a vámpírok nincsenek idealizálva. Persze közöttük is vannak, akik normálisabbak, de többség nem hiába nem akar még előállni a farbával, azaz a létezésükkel, mert akkor aztán kiderülne, micsoda gonoszságokra képesek. Amelyek egy részéről Mercynek sincs fogalma se. Míg a farkasok közt otthonosan mozog, addig más lények közelében csak halvány sejtelmei vannak. S bár lehet, hogy lesz aki még mindig kevesli az akciót, de azért itt már van nyomozás is, ami szintén eléggé érdekfeszítő.

Amit felhozok negatívumnak, az hogy kicsit túl van erőltetve benne a Mercybe szerelmes mindenki, aki él és mozog vonal (ez kezdett engem nem kicsit irritálni Sookie-nál is és akkor ne beszéljünk ugye Anita Blake-ről). Mert míg a vívódás az Adamhoz fűződő érzéseivel kapcsolatban teljesen hihető és szimpatikus, addig a régi szerelem és egy újabb rajongó beerőszakolása a képbe kicsit sok volt. Nagyon remélem, hogy később ez valahogy leredukálódik. Mondjuk legalább nyálas romantikázásról nincs szó. Viszont kivételesen akadt pár problémám a fordítással, nem éreztem elég gördülékenynek és itt-ott mintha baj lett volna a mágikus lények neveivel.

Ettől eltekintve elmondhatom, hogy nem csalódtam: tetszik a világ felépítése, a belevaló, de ugyanakkor okos és kellőképpen óvatos, teljesen földhöz ragadt hősnő, akinek nincsenek vad elképzelései főleg nem a saját képességeit illetően. Az is jó a regényben, hogy Mercy nem mindentudó, a vámpírokkal kapcsolatban is például csak tapogatózik és megvan a lehetősége az olvasónak, hogy vele együtt fedezze fel a mágikus lények különös szokásait. Úgyhogy részemről, akárcsak korábban, várom a folytatást. Ha az udvarlók számát 2 alá csökkenti a szerző, viszont a hősnő jelleme nem változik, akkor nagyon elégedett is leszek a továbbiakkal.

Eredeti cím: Bound by Blood
Sorozat: Mercy Thomspon #2
Kiadó: Agave
Fordító: Farkas Veronika
Megjelenés: 2012 (2007)
Terjedelem: 304 p.
ISBN: 9786155049668
Honnan: Kiadói, recenziós példány

 

 

3.5 Stars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *