Menu Close

Rácz Zsuzsa: Nesze neked Terézanyu!

Közel történelmi esemény tanúi lehetünk. Még 2003-ban indítva az olvasónaplómat rögtön írtam az előző nyáron olvasott Állítsátok meg Terézanyut!-ról. Nem túl jó véleményem volt róla. Nem hánytorgattam fel, hogy magyar Bridget Jones akart lenni, viszont hihetetlenül unszinpatikus volt a főszereplő, Kéki Kata személye. Hozzá való viszonyomon aztán az se sokat segített, hogy a filmben meg Hámori Gabriella játszotta, akivel szintén még életemben nem tudtam azonosulni, s akkor még ne is beszéljünk magáról a filmről… Ennek ellenére néha olvastam Rácz Zsuzsa cikkeket, főleg fodrásznál, ismerősnél, könyvtárban kezembe akadt Maximák révén. S azt kellett mondani, hogy stílusa igencsak tetszett és az új könyv körül megjelenő interjúi is egy szimpatikus nőt mutattak meg. Ezért kapott esélyt az új könyve is, a Nesze neked Terézanyu!

Kéki Kata élete majdnem ott folytatódik, ahol abbamaradt az előző könyvnél. Még mindig keresgél munkát, de közben régi vágyát váltja valóra: könyvet ír. Amit aztán kiadnak, meglepetésre hatalmas siker, őt próbálja elkapni a gépszíj de ellenáll. Azonban hirtelen megváltozik sok minden körülötte. A siker sokfajta embert vonz, meg van akit taszít is, Kata mindent megtapasztalhat. De azért van jó oldala is mindennek: nem kell a munkakeresést túl komolyan venni immár, lehet az embernek lakása, válogathat az ajánlatokból stb. Csak az a fránya magánélet ne lenne. Katának meg kell küzdenie saját démonaival, leszámolni Terézanyuval és nem ártana, ha kész lenne egy igazán tartós kapcsolatra.

Kéki Kata mintha más nővé vált volna, mint aki az én emlékeimben élt. Szimpatikusabb lett. Sokkal többet mesél gyerekkoráról és arról, mennyire tisztában van azzal, hogy miért is érzi kudarcnak még a sikerét is, mert az egyetlen ember, akinek jó szavára amióta az eszét tudja vágyik és akinek bizonyítani akar, nem adja meg neki amire vár. Ő az oka annak is, hogy kapcsolatai nem sikerülnek, hogy nem meri elkötelezni magát, mert attól tart, megismétlődik rajta a családi átok, folytatja a nagyanyja, anyja jelezte sort és rossz férfit választ magának. A nagymama egyébként nagyszerű alak, Kata példaképe, aki haláláig olvasott és igazi nő maradt, bármennyire is meggyalulta az élet. Egyébként meg most hirtelen egy csomó mindent találtam amiben egyezek a főszereplővel. A könyvek iránti szeretetét, hogy kishitű, hogy szinte amióta ír naplót vezet, hogy ambivalensen áll a sikerhez (amint sikeres lesz, nem tudja mit kezdjen vele és nem tudja élvezni, pláne kihasználni az elért eredményeit), polkulturális utalásait pedig egyből fogtam.

Úgyhogy azt kell mondanom: Kéki Kata és Rácz Zsuzsa beértek. A Nesze neked Terézanyu! egy nagyon jó könyv. Lehet rajta nevetni, sírni, vitatkozni és együtt érezni a főszereplővel, idézgetni a meglátásait stb. A regény első kétharmada nagyon erős, a vége kicsit felemásra sikerült, de azért nem rontja el az egészet. Szóval ajánlom mindazoknak akik szerették az első részt, de főleg azoknak, akik nem, mert itt kellemesen lehet csalódni a magyar Bridget Jones-ban.


Kiadó: Ulpius Ház
Megjelenés: 2009
Terjedelem: 348 p.
ISBN: 9789632543055

4 Stars

6 Comments

  1. Christina

    Nekem az első kötet van meg, amivel szintén bizalmatlan vagyok, azt hiszem nem véletlenül. Habár anno nagy reményekkel cseréltem el Joeymanoval a könyvet, most már egyre kevésbé érzem úgy, hogy jó választás volt. :S Emiatt még a második kötetet sem vettem meg, mert úgy gondoltam ha az elsőről rosszakat írtak akkor a második is hasonló lehet. De a bejegyzésed azt mutatja hogy nem! 🙂 Lehet mégis megérné? 🙂

  2. ilweran

    Huh, én sem szerettem az elsőt, el is döntöttem, hogy bele se nézek a folytatásba, de így… Lehet hogy teszek vele egy próbát, ha neked tetszett.

  3. Zeezee

    Érdemes elolvasni az új Rácz regényt, szenzációsan jó! egy szombat-vasárnap alatt kiolvastam, nekem nagyon tetszett, sokkal jobb, mint az első Terézanyu!

  4. Wiky

    Tényleg fantasztikusan jó könyv a Nesze Neked Terézanyu!
    Még a nagymamám is odáig volt, pedig Ő nagyon kritikus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *