Menu Close

Könyvhét elé

Majd most megint biztos úgy lesz, hogy a szokásos keddi kitekintő után holnap megint sok újdonság lesz. De ez most már bármelyik könyvkiadóra igaz, mert mindjárt itt a Könyvhét (idén június 2-6), amire mindenki mindent időzít.

Az Agave például már előállt a farbával, s amire sokan kíváncsiak vagyunk, az persze A türkizkék hegedű, amiben folytatódnak Dávid Veron kalandjai. Immár nem vidéken, hanem Budapesten. Akit amúgy érdekel még a könyvhét előtt, lesz bemutatója az Alexandra pódiumon, május 31-én 18-kor, ahol nemcsak erről a könyvről beszélgetnek Agavés szerzők, de a másik könyvheti újdonságról, Izing Róbert humoros sci-fijéről is a borító alapján egy jó kis Támadás a Marsról!-t várok.

Ha már női író, meg magyar akkor kicsit maradnék a vonalon. Szécsi Noémi már sokféle műfajban próbálkozott, most történelmi regénnyel áll elő. A Nyughatatlanok az 1848-49-es szabadságharc után játszódik és magyar emigránsokról szól, meg arról, hogyan találják a helyüket meg Európában. Mivel nekem egyik kedvenc történelmi korszakom ez a 19. század, különösen érdekel, hogy mit tud mutatni az írónő és mennyire lesz egyedi, érdekes és lebilincselő.

Kiadó: Európa, ISBN:9789630791762, terjedelem: 436 old, megjelenés: 2011 május

Rácz Zsuzsa meg ugye újságíró is és az első Terézanyu után (ami újból meg fog jelenni, ha valaki lemaradt volna róla) rendszeresen publikált mindenféle Sanoma női lapban. Jómagam ritkán olvastam a cikkeit, de amikor kezembe kerültek mindig nagyon találónak éreztem őket. Főleg, mert kb. egy idősek vagyunk, kb. ugyanaz foglalkoztatott minket és sokkal őszintébbnek tűnt, mint az Állítsátok meg Terézanyut!-ban. Na ezekből a cikkekből jelenik meg válogatás most.
Kiadó: Sanoma, ISBN: 9786155008924, terjedelem: 216 old, megjelenés: 2011 május 5

Ki emlékszik az Első lovag című filmre? Amiben Richard Gere meg Sean Connery között kellett választania Julia Ormondnak? Anno megjelent a filmből készült regény is, amit Elizabeth Chadwick írt. Nos az írónő amúgy elég lelkes angol középkor kutató és történelmi regényíró. A legnagyobb lovag regénye II. Henrik idején játszódik, valós történelmi személyről, William Marshallról szól. S mindenféle történelmi társaságok szóltak a könyvről elismerően, szóval valószínűleg itt több lesz az akció és valós elem, mint az egyéb elterelő hadművelet.
Kiadó: Könyvmolyképző, ISBN: 9789632453965, megjelenés: 2011 május 31


Na és akkor a nők után jöjjön mindjárt két pasi is. Stephen Fryt és Hugh Lauriet mindenki máshonnan ismeri meg kedveli: Oscar Wilde, Gregory House, Fekete Vipera, Bertie és Jeeves stb.. Mindketten írtak is már és nem csak regényeket, bár abban Stephen Fry sokkal jobb. Anno együtt kezdték a pályát Emma Thompsonnal, Kenneth Branagh-val, tévéjátékokban, műsorokban és a kiváló Szilveszteri durranásokban (Peter’s Friedns eredeti címen), amit érdemes megnézni már csak a soundtrack-je miatt is. S hát Fry és Laurie közös tévéműsort is vitt évekig, amelynek a szövegkönyvét fogja kiadni az Ulpius ház. Ha valaki még nem látott belőlük semmit, akkor kicsit borzoljon a youtube-on, kiindulásként ajánlom a Jane Eyre sketch-t.
Kiadó: Ulppius, ISBN: 9789632544557, terjedelem: 320 oldal, megjelenés: 2011 május

2 Comments

  1. zakkant

    Pikszi regényét várom a legjobban 🙂 Terézanyu írásait én rendszeresen olvastam, meg láttam párszor errefelé és szimpatikus volt. Sokkal jobban mint más női regényírók 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *