Menu Close

Az én listám

Miután lefutott végre az Évtized könyvei sorozat és kiderült ki lett az első 10, megengedtem a bloggereknek, hogy megmutassák, ők miket küldtek be. Még néhány kulisszatitok: 34 embernek küldtem el a levelet, s így utólag örülök is, hogy nem válaszoltak többen, mint 9-en, mert még 10 listát se volt kis munka összefésülni, nemhogy többet. Lehet, hogy valakit kihagytam és utólag úgy gondolja, hogy szívesen vett volna részt a dologban, ezért én elnézést kérek, de azt hiszem mindig lesz, aki kimarad. Épp aktuálisan aktív bloggereket kértem fel, akik közül voltak, hogy azért nem válaszoltak, mert nem emlékeztek már az elmúlt 10 évre, vagy mondjuk mert csak alig 1-2 éve kezdtek el rendszeresen olvasni, vizsgaidőszak volt vagy éppen csak régi könyveket olvastak stb.

Az én listám összeállításában is nagyon sokat segített, hogy immár 7 éves a blog, s alig pár könyv volt a jelölteim között amiről nem írtam korábban. Amúgy érdekes, hogy volt pár kötet, amire úgy emlékeztem nagyon tetszett, de a blogban pl. nem adtam rá 10 csillagot, viszont olyan mély benyomást tett rám, hogy máig úgy emlékszem, mint olyan könyvre, amelyiknek ott van a helye egy ilyen toplistában. Szóval íme az én 50 könyvem az elmúlt évtizedből (oda írok pár gondoltatot, amelyik nem került be a listába illetve nincs róla szó a blogban):

 1. Ljudmila Ulickaja: Médea és gyermekei
 2. Neil Gaiman: Amerikai istenek
 3. Robin Hobb: Az orgyilkos küldetése – örültem, hogy kiderült legalább ez az utolsó rész 2000-ben jelent meg. A legjobb fantasy sorozat egy csodálatos írónővel és itthon nagyon mostohán bántak vele.
 4. Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka
 5. Nick Hornby: Vájtfülűek brancsa
 6. Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
 7. Terry Pratchett: Őrség! Őrség! – Eleinte a boszorkányos könyvek voltak a kedvenceim, de aztán jött a városőrség és lássuk be, még a névváltoztatás, új fordító stb. se tudta leplezni a sorozat zsenialitását.
 8. Alice Hoffmann: Átkozott boszorkák
 9. J.D. Robb: Meztelenül a halálba – ez a sorozat olyasmi, amiben minden benne van, ami szórakoztat: sebzett, de erős főszereplő, humor, izgalom, többnyire kiváló krimiszál na és persze egy álompasi.
 10. Alice Sebold: Komfortos mennyország
 11. Diane Setterfield: A tizenharmadik történet
 12. Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
 13. Stahl Judit: Enni jó! – Stahl Juditot lehet utálni, de el kell ismerni, hogy itthon ő ezzel a könyvvével forradalmasította a nők hozzáállását a konyhához, főzéshez. Még a gasztrobloggerek is az ő köüönyegéből bújtak ki.
 14. Susanna Jones: A csendmadár
 15. Carol Shields: Jane Austen
 16. Helen Fielding: Mindjárt megőrülök!
 17. Rebecca Wells: Vagány nők klubja
 18. Anna Gavalda: Együtt lehetnénk
 19. Alessandro Baricco: Selyem
 20. Christopher Moore: Biff evangéliuma
 21. Jasper Fforde: A Jane Eyre eset
 22. Dennis Lehane: Viharsziget
 23. Alessandro Baricco: Novecento
 24. George R.R. Martin: A trónok harca
 25. Steven Erikson: A Hold udvara
 26. Vavyan Fable: Apád, anyád ide lőjön!
 27. Könyvtárosok kézikönyve – ez úgy kellett a szakmának mint falat kenyér és bár hullámzó színvonalú, de azért elég átfogó és naprakész volt. Kár hogy azóta nem csináltak javított kiadásokat, pedig ráférne.
 28. Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú
 29. Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
 30. Linn Ullmann: Mielőtt elalszol
 31. David Mitchell: Szellemírók
 32. Jodi Picoult: A nővérem húga
 33. Ranschburg Jenő: Áldás vagy átok? Gyerekek a képernyő előtt
 34. Réz András: Mozibubus
 35. Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
 36. Anne McCaffrey: Sárkányröpte
 37. Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
 38. Alan Moore, Dave Gibbons: Watchmen, Az őrzők I-III
 39. Dubravka Ugresic: A fájdalom minisztériuma
 40. Lawrence Block: Nyolcmillió halál
 41. Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában
 42. Nina Killham: A hús bűnei
 43. Lolly Wintston: Te jó ég!
 44. Laurell K. Hamilton: A nevető holttest
 45. Simonetta Agnello Hornby: A márkiné
 46. Naomi Novik: Őfelsége sárkánya
 47. Orson Scott Card: Múltfigyelők
 48. Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval – Kiváló téma és megfogalmazás: olvasmányos és érdekes.
 49. Sophie Kinsella: Egy boltkóros naplója
 50. Tony Parsons: Apa és fia –  Kramer kontra Kramer az ezredfordulón, a szerző legjobb regénye, szerintem azóta se sikerült túlszárnyalnia

Egy molyos polcon pedig összeszedtem azt a 191 kötetet, amire érkezett szavazat, a top50-ből azonban kimaradt.

12 Comments

 1. Nita

  Én 10 évvel ezelőtt még csak 11 éves voltam, így úgy éreztem, nincs akkora rálátásom az évtized könyveire. Na majd a 2020-as listába már én is beszállok. 🙂

 2. Annamarie

  Bele sem merek gondolni mekkora munka lehetett, már eleve kigondolni hogyan pontozz! Gratulálok, még 1X ezerszer!
  Érdekes, amit írtál, hogy anno nem adtál rá tíz csillagot, és így utólag meg nagyobb nyomot hagyott benned egy-egy könyv. Ezzel én is így vagyok.

 3. Amadea

  Most, hogy nézem, kár, hogy kihagytam néhány könyvet, pl. A hús bűneit eredetileg még felírtam, de vmiért mégis kihagytam.

 4. Christina

  Az a baj, hogy képtelen lettem volna összeírni 50 darab könyvet. 😀 Még most is azon töröm a fejemet, hogy miket raktam volna bele. Pfuuu.

 5. Lobo

  Nita, az nem lett volna akadály, szerintem pl. Amadea se lehetett akkor idősebb és nem volt kötelező 50t küldeni, az a maximumként volt megadva. Volt aki csak 6-t vagy 10-t írt.
  Na mind1, most legalább másoknak lesz miből csemegéznie:)

 6. Lobo

  Nem emlékszem, hogy Stahl előtt itthon lett volna az a nyugati típusú szakácskönyv, szakácsműsor, amit ő hozott be hozzánk. Akármennyire is koppintott ráérzett valamire és számomra ezt képviseli.

 7. kadarm

  igen, ez a mondat már igaz, de hálistennek van sok ember, akinek nincs szüksége stahlra vagy másra, anélkül is jól elvan a konyhában.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *