Menu Close

Genevieve Gornichec: A vér szövetsége

Úgy tűnik, mostanában olyan könyveket veszek a kezembe, amelyek igazából azzal kaptak máris jó pontot, hogy olvastam a szerző előző kötetét. Abszolút ez a helyzet Genevieve Gornichec A vér szövetsége című regényével is, hiszen tavaly eléggé kedveltem tőle A boszorkány szívét, ami az északi mitológia egyik alakja köré épült. Ehhez képest ez a második könyv kicsit más, inkább történelmi fantasy amely valós emberek köré épít egy lélegzetelállító történetet.

A regény a 930-as években játszódik (igen, a 10. században), Norvégiában, s három lány életén és a köztük lévő kapcsolaton keresztül mutatja be a vikingek brutális világát. Gunnhild legjobb barátai Oddny és Signy testvérek, kisebb társadalmi különbség van közöttük, de őket ez nem zavarja, hisz például nyilvánvaló, hogy ki az, akinek sokkal kiegyensúlyozottabb a családi élete. A lányok egy különleges jövendölést kapnak, amely akár egész életüket meghatározhatja, s elhatározzák, hogy jóban-rosszban kitartanak egymás mellett, s ezt vérrel pecsételik meg (innen a regény címe is 😊). Gunnhild megszökik otthonról és boszorkánynak tanul, Oddny és Signy maradnak a családjukkal, de őket is eléri a korban megszokott vég: megtámadják otthonukat és lemészárolják őket. Míg Oddnynak sikerül elmenekülnie, Signyt elrabolják, s Gunnhild úgy érzi, nem tett meg mindent, hogy megmentse barátait, hát elindul ő is, hogy megtalálja és kisegítse őket, bármibe is kerül ez. Oddny is elindul testvérét felkutatni, s akárcsak a boszorkányra, rá is különös választások és megpróbáltatások várnak, s amikor találkozik rég látott vérszövetségesével, bár kiderül, hogy közös a céljuk, az eszközök, amiket annak elérése érdekében használnak, nem könnyíti meg a kapcsolatuk alakulását.

Míg Gornichec előző regénye tele volt ismerős dolgokkal ami a mitológiát és annak szereplőit illeti, itt teljesen ismeretlen területekre tévedtem. Ráadásul én pont nem ismerem és nézem mondjuk a Vikingek című sorozatot, mert a könyvet kimondottan ajánlják műsor rajongóinak. Sőt fogalmam se volt a norvég történelemből, amelynek alakjai itt szerepelnek. Viszont még így is lenyűgöző volt a történet. Egyrészt a három lány, de főleg a két főbb szereplő miatt (a regény eredeti címéből kiderül, hogy kikre fókuszál a sztori), akiknek az újta és története igazán lekötött. A szerző a történelmi eseményekhez nem igazán ragaszkodik és a hétköznapokat, szokásokat, viszonyokat szabadon értelmezi, hivatkozva arra, hogy eleve amit erről a korszakról tudunk az már sok emberöltővel később került leírásra, s az adott kor (immár a keresztény leszármazottakról beszélünk) értékrendszerét tükrözik, tehát ő is nyugodtan ír napjaink stílusának inkább megfelelően.

Gornichec ugyanakkor őszintén olyannak ábrázolja ezt a világot, amilyen lehetett: kegyetlennek és egyáltalán nem szentimentálisnak. A férfiak öltek, raboltak így szereztek maguknak nagyobb vagyont és befolyást, a házasságokat rendezték, simán lehetett valakinek több felesége is, a szerelem az nem volt elvárás. S bár a történetben van szerelem is, nem igazán mondanám romantikusnak. A fantázia elem pedig a mágiával érkezik meg a sztoriba, hiszen Gunnhild nem véletlenül lesz boszorkány, megvan benne a tehetség, amelyet további tanulással és tapasztalással csak elmélyít és a hatalma is növekszik. Oddny ezzel szemben más utat jár be, bár az ő tudása és jelleme is változik, akárcsak Signy-é bár ő a történet jókora részében háttérbe szorul.
A regény nem rövid még epikus fantasy-nak is beillik, s bár önálló kötetként jelent meg én érzem benne a folytatás lehetőségét. Mint kiderült utána olvasva (s érdemes kicsit belepillantani ki is volt Gunnhild) ahol befejeződik a sztori, az éppen csak nagyobb események kezdete, szóval van még ezekben a karakterekben anyag rendesen. Úgyhogy ha folytatódik a vér szövetségeseinek története én kíváncsi leszek arra is.

Blogturné

Szeretted a Vikingek című sorozatot? Akkor Genevieve Gornichec legújabb könyve épp neked való! A vér szövetségével a vikingek korába repülünk vissza a 10. századi Norvégiába, de a történet középpontjában nem a harcosok, hanem a boszorkánysággal foglalkozó nők állnak. A szerző szerint ugyanis nem csak olyan nők története érdemes az elbeszélésre, akik fegyverrel értek el sokat. Az Agave Kiadó gondozásában megjelent regényből nálunk nyerhettek is egy példányt, ha követitek a turnét.

Fülszöveg

A ​boszorkány szíve írójának legújabb könyve ősi legendákból táplálkozik: két nő élete fonódik össze ebben az elsöprő erejű történetben, amely a viking korban játszódik.

Oddny és Gunnhild gyerekkorukban ismerkednek meg egymással a 10. századi Norvégiában, és nem is különbözhetnének jobban egymástól. Oddny csendes, nyugodt életről álmodozik, míg Gunnhild minél nagyobb hatalomra szeretne szert tenni, és menekülni akar kegyetlen anyjától. Egy jósnő félelmetes jövendölése azonban sötét árnyékot vet Gunnhildra, Oddnyra és a nővérére, Signyre is. A három lány ezért vérszerződést köt egymással, és megfogadják, hogy mindig segíteni fogják a másikat.

Amikor viking portyázók felgyújtják Oddny otthonát és elrabolják Signyt, Oddny egyre távolabb kerül attól az élettől, amelyben reménykedett. Elhatározza, hogy mindenáron megmenti nővérét, de ezalatt egyre közelebb kerül az egyik fosztogatóhoz, aki részt vett az otthona elleni támadásban. Gunnhild időközben megszökött, évekig boszorkánynak tanult a messzi északon, és kénytelen tudomásul venni, hogy a sors a gyűlöletes Erik király felé tereli, aki egy nap egész Norvégia uralkodója lesz.

Bár a két nőt összekötő mágikus és érzelmi kötelék erős, amikor újra felbukkannak egymás életében, kapcsolatuknak olyan próbát kell kiállnia, amire egyáltalán nem számítottak.
Kiadó: Agave
Év: 2023
Oldalszám: 494
Fordította: Ballai Mária
Megrendelés

Nyereményjáték

Bár A vér szövetségében nem hangsúlyos a skandináv mitológia, de játékunkban mégis az áll a főszerepben. A feladatotok, hogy a leírások alapján kitaláljátok, melyik istenségre gondoltunk az adott állomáson.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Az ifjúság istennője.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.26. Readinspo
11.27. Csak olvass!
11.29. Utószó
12.01. Könyv és más
12.03. Olvasónapló
12.05. Dreamworld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *