Menu Close

Colleen Mullaney: Gin Austen

Évek óta a partvonalról figyelem a trendet, hogy a popkultúra különböző mérföldkőnek számító tényezőiből ihletet merítve különböző szakácskönyvek születnek. S ezek közül rengeteg megjelent magyarul is, elég csak a Jóbarátok, Harry Potter vagy a Downton Abbey-hoz kapcsolódó kiadványokra gondolni. Nem is gondoltam volna soha, hogy lesz ebben a műfajban bármi, ami felkelti az érdeklődésemet. Aztán jött Gin Austen.

Igen, az én gyengém bizony Jane Austen akinek a nevével fémjelezve rengeteg dolog tud izgatni, úgyhogy egy könyv, ami azzal hirdeti magát, hogy kedvenc íróm regényei inspirálta koktélokat vonultat fel, egész érdekesnek tűnt. Mert azért valljuk be, hogy ha arra gondolunk melyik klasszikus szerző írt élvezetesen ételekről és italokról, nem Jane Austen neve fog beugrani. Bár a regényeiben a társasági események során szereplői esznek és isznak, hiszen részt vesznek vacsorákon, délutáni teákon, reggeliken szóval egy történelmi szakácskönyvben még van is helye az ide illő recepteknek. Sőt, igazából erről is van könyv persze és kultúrtörténeti munkák sora foglalkozik a korabeli ételekkel.
Colleen Mullaney könyve azonban máshonnan közelít: ő igazából a regények által inspirált koktélokat készít. Tehát nem igazán a korhűség vezérli, hanem az, hogy a receptjei hangulatában passzoljanak az olvasottakhoz. Olyannal már találkoztam az internetekben, hogy könyvekhez párosítanak italokat, javaslatokat hogy bizonyos történetekhez milyen alkoholos vagy mentes innivalókat hörpintsünk. S talán Jane Austenhez is egy teáskönyvet jobban tudtam volna elképzelni. Na de egy tea sommelier helyett egy mixológus nyúlt a témához.

Colleen Mullaney-nek már több koktélos könyve is megjelent, renszeresen tévéműsorokban is szerepel, úgyhogy egyáltalán nem amatőr. A Gin Austen nagyon jól van felépítve. A szerző szépen körítést is ad a kötethez: van benne italtörténet, arról hogy a régensség korában milyen alkoholos italokat fogyasztottak, egyáltalán voltak-e már akkor koktélok. Aztán jön egy rész arról hogy milyen eszközök, alapanyagok szükségesek a kötetben kevert innivalók elkészítéséhez, sőt még pár recept az alapszirupokról is van. A bevezetés után pedig következnek a regények szerinti koktélpárosítások. Jane Austen hat regényét veszi Colleen Mullaney sorra, rövid elemzések vannak a szereplőkről meg a jelenetekhez akik a recepteket inspirálták. A koktélok nevei pedig igazi szójátékok: ismert italok és regényhősök, események keverékéből készültek. Itt talán elkelt volna egy kis fordítói magyarázat, hogy aki nem tud annyira angolul az is értékelni tudjon néhány jól elhelyezett poént. A legtöbb koktélról a recept és szervírozási útmutató mellett fotó is van, természetesen nagyon ízléses 😊
Ráadásul a kötet még teli van Austen idézetekkel is.

S mivel tényirodalomról van szó, még egy jól összeszedett tárgy és névmutató is jár hozzá.
A kötet végén pedig még ötleteket is kapunk, hogy lehet ivós játékokat játszani Jane Austen regényeivel. Úgyhogy ez a kis könyv igazán segíthet bármely Austen könyvklub színesebbé tételében.

Nos, azt kell mondanom, hogy nagyon szimpatikus, hogy sok koktélban habzóbort használnak, ki is néztem pár kedvencet amit ki fogok próbálni. S bár alapanyagok vannak itthon, sőt még egy shake-re is szert tettem (ld. fotó), a száraz november miatt félre tettem például a levendula sziruppal is operáló Life’s Not Fairfax-et vagy a főleg ginből, vermutból és Campariból álló Neither Norris-t hogy majd olyan hónapban készítem el, amikor iszogathatok.

 

Blogturné

A General Press kiadó egy csodás koktélos könyvvel kedveskedett a Jane Austen-rajongóknak, így teljes mértékig átélhetjük az írónő világát, miközben finomabbnál finomabb koktélokat szürcsölgetünk. Tartsatok velünk, és fedezzétek fel eme színes italok izgalmas világát, hiszen a kiadó felajánlásából egy példányt is nyerhettek a kötetből.

Fülszöveg

Általánosan elismert igazság, hogy annak a személynek, aki eme jó könyvet a kezében tartja, szüksége lesz egy italra.

Jane Austen hat örökérvényű regényében megragadta a tizenkilencedik századi Anglia szeszélyeit és gyöngéit, ez a könyv pedig az írónő műveiben bemutatott piknikeket, ebédeket, vacsoravendégségeket és fényes bálokat ünnepli. Tudd meg, mit ihatott ő és a szereplői, és hogy milyen eszközökre, poharakra, hozzávalókra, technikákra van mindenképp szükséged! Emeljük Hot Barton Rummal vagy Elinorange Blossom koktéllal teli poharunkat az Értelem és érzelemre! Koccintsunk egy Salt & Pemberley koktéllal, Fizzy Miss Lizzie-vel vagy Cousin Collinsszal a Büszkeség és balítéletre! A sokatmondó idézetek Austen regényeiből és leveleiből, a gyönyörű fotók, a korhű dizájn és a whistnél jóval szórakoztatóbb játékok gyűjteménye minden igazi Austen-rajongó számára nélkülözhetetlenné teszi ezt a részegítő könyvecskét!
Eredeti cím: Gin Austen
Kiadó: General Press
Oldalszám: 144
Fordította: Vallasek Júlia
Kötéstípus: Keménytáblás
ISBN: 9789634526612
Megrendelés

Nyereményjáték

Híres koktélok hozzávalóiból adtuk meg pár alapanyagot, a ti dolgotok az, hogy kitaláljátok melyik receptre gondoltunk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

vodka
paradicsomlé
Worcestershire-szósz

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *