Menu Close

Bella Ellis: Ördögi csontok

Egyáltalán nincs ellenemre, amikor jól ismert irodalmi alakok köré szőnek különböző történeteket, amolyan mi lett volna, ha… felütéssel, ha ezt jól végzik. Mondjuk meghagyják az eredeti személy egyéniségét vagy még jobban elmélyítik azt és olyan megpróbáltatások elé állítják, amik hihetők is lehetne. Igazából sose tettem próbát a Jane Austen nyomoz sorozattal, viszont Bella Ellis előző regénye, amelyben amatőr detektívekké avanzsálta a Brontë nővéreket levett a lábamról, nem is volt kétség, hogy érdekelni fog a testvérek Charlotte, Emily, Anne és Peggy Branwell további kalandjai.

Az előző eset óta közel fél év telt el, s a hideg decemberi éjszakában a Brontë családiházba is eljut annak a híre, hogy emberi maradványokat találnak befalazva az egyik kúria rég elhagyatottan álló szobájának kéményébe. A környéken fel vannak háborodva, hogy a birtok tulajdonosa, Clifton Bradshaw nem akarja tisztességesen eltemetni a maradványokat. A lányok elhatározzák, hogy megszerzik a csontokat és így lelkész apjuk segítségével örök nyugalom juthat a szerencsétlen léleknek. Csakhogy amikor ellátogatnak a kicsit gondozatlan Bradshaw házba Top Withensbe, úgy gondolják komoly, összetett problémával állnak szembe és legjobb lenne megtudni, hogy ki is lehetett az elhunyt, s hogy került a tetem egy elvileg évek óta lezárt szoba falába. A faluban már amúgy is rengeteg babonás pletyka kering arról, hogy Clifton Bradshaw alkut kötött az ördöggel és a felesége se véletlenül halt meg … Charlotte, Emily és Anne tehát ismét nyomozni kezdenek. S ez az ügy nem csak ellátja izgalommal őket, de megtornásztatja az agyukat is és még inspirálja írásaikat is. S ugyanezt teszi az olvasóval is.

Bella Ellis regényeinek egyik legnagyszerűbb vonása, hogy a Brontë lányokat igazi hús-vér emberekké teszi és úgy ír róluk, hogy abszolút közel érezzük magunkat hozzájuk. Láthatóan nagyon ismeri a környezetet a történelmi kort és a főszereplőket: a regényben még úgy is felfedeztem egy csomó rejtett csemegét, hogy nem ismerem annyira alaposan Charlotte, Emily és Anne életét. Az biztos, hogy mind a hárman hatalmas fantáziával és művészi energiával vannak telítve, s ezeket megpróbálják valamilyen mederbe terelni. Míg arra várnak, hogy egy kiadó meghozza a döntést, vajon nyomtatásra méltónak találja-e verseiket, tornáztatniuk kell az elméjüket. S mi se lenne erre jobb alkalom mint az új, izgalmas foglalkozás a deketíveskedés. S ez az új ügy kimondottan jó arra, hogy elfoglalja őket, ráadásul az egyre több fordulat és érdekes nyom az itt-ott megjelenő gótikus fordulatok feledtetni tudják a mindennapi gondokat is. Sőt, még inspirációt is kapnak: Emily határozottan lestoppolja Top Withens-t mint helyszínt, mert az elhagyatott mocsárban álló kúria tele van baljós árnyakkal, amelyeket izgalmas történetekkel és alakokkal lehet megtölteni. Szinte tapintani lehet: megvannak az Üvöltő szelek alapjai. Ráadásul
Ellis még a három testvér közötti dinamikát is tovább színezi: Charlotte és Emily gyakran piszkálják egymást, Anne pedig egyre határozottabban mond véleményt és megingathatatlan erkölcsi iránytűvel rendelkezik. Párbeszédeik nagyon is valóságosnak tűnnek és ettől lesz annyira élettel teli a könyv, elhisszük, hogy ezek az irodalomtörténetben ikonokká merevedett nők alig különbözhettek tőlünk: ugyanúgy vitatkoztak, széthúztak és összetartottak mint bármely modern nővértrió.

Bella Ellis tényleg életre keltette a Bröntë-ket a heves vitáikkal, szenvedélyes odaadásukkal és világképükkel amely irodalmi géniuszokká emelte őket. Az egyre izgalmasabbá és fordulatosabbá váló történet számomra szinte háttérbe szorult Charlotte, Emily és Anne hármasa mögött. Pedig az is megfelelően sejtelmes, gótikus elemekkel telített rengeteg babonával és spekulációval tűzdelve.
Várom, hogy vajon a következő év tavaszán milyen rejtélyt fognak megoldani ezek a nők.

Blogturné

A General Press Kiadónak hála megérkezett országunkba A Brontë nővérek nyomoznak sorozat második része. Bella Ellis regénye ismét a viktoriánus korba repít minket. Vészjósló babonák és ördögi történetek nehezítik a lányok nyomozását, de kitartó munkájuknak és éles eszüknek hála nem maradhat semmi sem rejtve előttük. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt ebben az izgalmas történetben és ha nektek kedvez a szerencse, nyerhettek is egy példányt a kötetből.

Fülszöveg

„Emlékezz a halálra!” – Zerubabbel Barraclough órásmester ars poeticája

A Brontë nővéreknek két szenvedélyük van: az írás és a nyomozás. Mivel az alkotói karrierjük háttérbe szorult, elérkezettnek látják az időt, hogy a való világban játszódó bűnügyi történetek helyett inkább a regényeikre összpontosítsanak, ám ekkor egy megdöbbentő felfedezésről hallanak. Az otthonukhoz közeli és meglehetősen rossz hírű Top Withens-farmház kéményében egy gyermek csontjaira bukkantak. A nővérek azonnal az ügy nyomába erednek, és ahogy többet megtudnak a ház lakóinak előéletéről, rémisztő megállapításra jutnak: talán nem is csak egy áldozat halálát kell felderíteniük.
A szálak egy árvaházba és a boszorkányság okkult szertartásainak világába vezetnek. Bármennyire is elborzasztják őket a nyomozás fejleményei, nem hátrálhatnak meg, hiszen nem sokkal a sötét hold előtt újabb fiatal fiú tűnik el a kisvárosból.

Bella Ellis ezúttal is fantasztikus időutazásra csábítja az olvasóit, amelyben a Brontë család valós életrajzi vonatkozásai mellett a romantika gótikus jellemzőit vegyíti a klasszikus bűnügyi történetek elemeivel úgy, hogy az nem csak a krimi kedvelőinek nyújt kikapcsolódást.
ISBN: 9789634526476 | Oldalszám 368 oldal | Fordító: Fügedi Tímea
Megrendelés

Nyereményjáték

A regény főszereplői a Brontë nővérek, így a mostani játékunk is hozzájuk kötődik. Minden kérdésen találtok egy kérdést, ami az életükhöz kötődik, nektek pedig nincs más dolgotok, mint válaszolni az adott kérdésre. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Hányan voltak összesen testvérek a családban?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

08.31.: Csak olvass!
09.02.: Olvasónapló
09.04.: A Szofisztikált Macska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *