Menu Close

A. M. Howell: Az elveszett titkok kertje

Az elveszett titkok kertje borítója és a felületesen átfutott fülszöveg azt az érzést keltette bennem, hogy itt megint egy olyan angol ifjúsági regényt kapok, amely klasszikus témákat és helyszíneket mutat be, modern érzékenységgel. S igazából sokat nem is tévedtem, mert megkaptam mindezt és még egy kis meglepetést is.

A regény 1916-ban játszódik az első világháború idején, amely nagy nyomást gyakorol Clara családjára is, akik vidékre, rokonokhoz küldik őt. A kislánynak kellemes emlékei vannak nagynénjéről és férjéről, ám amikor megérkezik a suffolki birtokra, ahol Mr. Gilbert a főkertész, Mrs. Gilbert pedig a házvezetőnő, egyáltalán nem talál meleg fogadtatásra. Ráadásul úgy érzi, hogy a felnőttek titkolóznak előtte. Nagyon magányosan telnek a napok, nincs semmi tennivalója és egy titok is nyomasztja. Érdeklődését felkelti a gróf híres kertje és a különleges melegházak, ahol egzotikus növényeket, például ananászt termelnek. Az egyik éjszaka különös idegen fiút pillant meg az udvarban, s megpróbálja kideríteni ki az, aki csak sötétedés után bukkan elő. Hamarosan találkozik és összebarátkozik a fűtő fiúval, Willel és együtt még több érdekes eseményt fedeznek fel: valaki lopja az egzotikus gyümölcsöket, rendszerint találnak mandarinokat itt-ott a kertben és Mrs. Girlbert is éjszakánként titokzatos dolgokat művel. S mindeközben a faluban is nő a feszültség, hiszen talán a közelben gyakorlatozó katonákat hamarosan kivezényelhetik a harcmezőkre.

A regény címe miatt valami olyasmire gondoltam, mint A titkos kert, főleg a fülszövegben is szereplő fiú miatt, de egyáltalán nem ilyesmiről van itt szó. Ráadásul nagyon okosan a szerző nem egy arisztokratát, hanem egyszerű lányt tett meg főhősnek, az egész udvarház és lakosai csak nagyon a történet peremén jelennek meg. Clara-nak jóval kevesebb kötöttsége van az osztálya miatt, s bár hiányzik neki az iskola, ahova járt és az osztálytársai valójában nagyon szívesen dolgozgatna el a kertben és az üvegházakban is, ha hagynák. Nagyon jól eltalálta Howell azt is, hogy Clara számára a legnagyobb bizonytalanságot az jelenti, hogy a felnőttek nem beszélnek vele őszintén. Elhallgatnak előle dolgokat amikkel talán jobb lett volna ha elmondanak, mert a valóság mindig kevésbé félelmetes mint amiket egy tizenkét éves kislány elképzel magának. Nem csoda, hogy Carlának rémálmai is vannak. Igazából ez a fura átmeneti időszak a mesés gyerekkor és a valóság között az egyik fonsot motívuma a regénynek. Clara néha nagyon gyerekesen viselkedik és elkövet egy csomó hibát, meg olyan döntései vannak, amelyről rögtön látszik, hogy rosszak, de még csak kislány és bár óvni akarják, pont a nagy gondoskodás és ködösítés az, ami először bizonytalanná, majd határozottá teszi őt. Mert rájön, hogy fel kell deríteni a titkokat ahhoz, hogy tisztán lásson és megnyugodhasson. Ráadásul megérti, hogy nem minden róla szól, s a hidegséget amellyel találkozik talán tőle független események váltották ki. Úgyhogy igazi fejlődéstörténetet is olvashatunk.

A könyv másik erőssége az atmoszférája, nem csak a különleges kert, az egzotikus gyümölcsök, hanem a háttérben állandóan ott lappangó és mindenkit fenyegető rizikótényező: a háború is kiválóan van ábrázolva. Hiszen mindenki megérzi a hatását: Clara családja, a gróf személyzete, a kertészek is és a falu, amelynek közelében játszódik a történet és ahol rendszerint gyakorlatoznak a tartalékosok.

Gyors és kellemes olvasmány volt tehát Az elveszett titkok kertje, amely valóban felidézte hangulatában a klasszikus gyerektörténeteket, ugyanakkor volt benne elég modern gondolat is, hogy ne legyen ódivatú. Egy kicsit talán a ritmusa nem volt egyenletes: lassan indult be a történet a vége felé meg néhol nehéz volt követni az eseményeket. De mint első könyv, nagyon jó indulása ez A.M. Howellnek, remélem a többi regényét is kiadják magyarul.


Blogturné

A. M. Howell ifjúsági regénye, Az ​elveszett titkok kertje 1916-ba kalauzol bennünket egy Kelet-Angliai kisvárosba, ahová főhősünk, egy Clara nevű kislány kerül a rokonaihoz a háború idején. A titkokkal és rejtélyekkel átszőtt kötetben egyaránt képet kapunk a korabeli vidéki Angliáról, egyúttal egy szívmelengető történetet olvashatunk családról, bátorságról és az igazság fontosságáról. Tartsatok három bloggerünkkel a blogturnéra, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt!

Fülszöveg

1916. október

Angliában háború van, Clarát pedig a nagynénjéhez küldik vidékre. A kastélyhoz tartozó kertészlakban azonban titkok fogadják… Egy sötét, bezárt szoba, egy rosszban sántikáló tolvaj, és egy titokzatos, éjjelente felbukkanó fiú. Clara ugyancsak titkot őriz a háborúban harcoló bátyjáról. Amikor a helyzet veszélyesre fordul, össze kell szednie minden bátorságát, hogy mentse magát és a szeretteit.
Titkok, rejtély és bátorság ötvöződik ebben a történelmi hátterű regényben.
„Hangulatos, korhű, és, ami a legfontosabb: izgalmas.”
The Independent

Kiadó: Manó Könyvek, 2022
Oldalszám: 288, puhatáblás
Eredeti cím: The Garden of Lost Secrets
Fordította: Neset Adrienn
ISBN: 9789635841837
Megrendelés

Nyereményjáték

Nagyon szeretjük a Manó Könyvek ifjúsági regényeit, ezért mostani nyereményjátékunkban is ilyeneket keresünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

“Az ember soha nem felejti el azokat, akik kedvesek hozzá!”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

06.08. Könyv és más
06.11. Kelly és Lupi olvas
06.14. Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *