Menu Close

Neal Shusterman: A kaszás

Egy ideig kerestem és kedveltem a disztópikus ifjúsági regényeket még az Éhezők viadala után, de aztán úgy éreztem kimerült a téma és nem nagyon érdekeltek. Neal Shusterman Kaszások kora trilógiájára két dolog miatt figyeltem fel. Először is, hogy már az első rész borítója is arra hívja fel a figyelmet, hogy a halál itt komoly szerepet játszik, márpedi Terry Pratchett óta a Halál egy izgalmas karakter számomra. Illetve hogy mindenütt de tényleg szinte mindenhol csak jó értékeléseket láttam erről a történetről. Úgyhogy elraktároztam, ha jön magyarul akkor megismerekedem vele. S csak alig 5 évet kellett várnom: még jó, hogy nem feledkeztem meg róla, mert az hiba lett volna. Hiszen tipikusan az a sztori, ahol nyugodtan hihetsz a hype-nak. Mert megérdemli a hírverést.

Rögtön kiderül, hogy nem is disztópiáról van itt szó, hanem igazi utópiáról, mert a Kaszás világában igazán már minden megoldódott: az emberiség legyőzte a betegségeket, az öregedést az elmúlást, nincsenek politikusok, háborúk és államok. Az emberek jólétben élnek, akárhányszor újraéledhetnek, sőt visszatekerhetik életkorukat is, maradhatnak tényleg örökké fiatalok. Csakhogy a népességszaporodást még így is kordában kell tartani, ezért jött létre a Kaszáskör, egy független szervezet, amelyre még a Viharszemnek, az irányító mesterséges intelligenciának sincs hatása. A Kaszások az egyedüliek, akik begyűjthetik az embereket, azaz véglegesen elvehetik az életet. A Kaszásoknak megvan a maguk szabályrendszere amely alapján működhetnek, s egy bizonyos éves kvótát teljesíteniük kell az öléseikkel. A történetünk elején a nagytiszteletű Faraday Kaszás kiválaszt tanítványának két tizenéves fiatalt: egy lányt, Citrát és egy fiút, Rowant bár hagyományosan egy utánpótlást képezhetne ki, de ők majdnem ugyanakkor keltették fel az érdeklődését. Mindkettejüket másért emeli fel magához, mert ugyan különböző vérmérsékletűek, de úgy tűnik elég erős erkölcsi iránytűvel rendelkeznek ahhoz, hogy egyszer beavatottá válljanak. A lány azzal kelti fel Faraday érdeklődését, hogy kíváncsi, szomjazza a tudástt, bátor és erős benne a versenyszellem, a fiú pedig akit eddig senki se vett számításba nagyon komoly és mélyen együttérző. Igazából kiválóan kiegészítik egymást, viszont tudják: csak az egyikükből lehet kaszás. Bár eleinte tiltakoznak, mert alapból a lehetőség jövőjüket illetően elborzasztja őket: hiszen az ölés lesz a dolguk. Faraday azonban olyan utat mutat nekik, ami követhető példa lehet. Csakhogy nem minden kaszás úgy gondolkozik és tesz, mint a mesterük: erről meggyőződhetnek amikor részt vesznek a Kaszások Konklávéján. S innentől kezdve felfordul az életük: vajon beolvadnak és követik a többiek példáját, s teszik amit mondanak nekik, vagy éppen meglátják a rendszer hibáit és a Kaszáskörre borítják az asztalt …

Nagyon összetett és olvasmányos a regény: az ember falja a lapokat, gyorsan pörögnek az események, s közben rengeteg kérdés üti fel a fejét. Részben segít a könyv is, ahol a történet mellett a fejezetek elején különböző kaszások feljegyzéseibe olvashatunk bele, amelyek egyszerre magyarázzák is a világot, elmélkednek a feladatokon, de rávilágítanak az egész helyzet faramuciságára is. Az egyik részletben pédául arról értekeznek, hogy miután a halandóság már nem egy fenyegető lehetőség, igazából nem születnek igazán kiemelkedő művészi teljesítmények. Mert mindazokat a festményeket, irodalmi, zenei alkotásokat amiket klasszikusnak, megrendítőnek tartunk mind az táplálta, hogy az élet véges: a pillanatot a boldogságot meg kell ragadni, mert ki tudja lesz-e még belőle. De ebben a világban az emberiségnek nincsenek gondjai: végtelen jólét, élet vár bárkire úgyhogy kiveszett belőlük az alkotás iránti lelkesedés…

Úgyhogy izgalmas, aprólékos és jól felépített a világ, amiben a regény játszódik, megkapók a karakterek (akiknek a sorsába tényleg bele tudunk feletkezni), Shusterman kiválóan egyensúlyoz és sose lesz sablonos (sőt még az utolsó bekezdés is tartogat meglepetést), s rengeteg erkölcsi kérdést vet fel, amelyekre nem mindig ad egyértelmű választ. Látszik, hogy teljes koncepcióval indul a trilógia, bőven van hova tovább lépni a következő részekben és már alig várom, hogy megtudjam, miként alakulnak a dolgok.

Okos, nagyon okos regény a Kaszás: elhiteti, hogy szokásos ya disztópia, majd felvázol egy elképesztően pozitívnak tűnő világot, amit aztán jól megkavar és így elbizonytalanít, de el is gondolkodtat.

 

Blogturné

A Lampion Könyveknek köszönhetően egy újabb zseniális disztópiát tarthatunk a kezünkben. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen a tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány Neal Shusterman díjnyertes kötetéből!

Fülszöveg

Egy ​tökéletes világban nincs mitől félni. Vagy mégis?
Sodró és gondolatébresztő regény Neal Shustermantól, a New York Times bestsellerszerzőjétől.
A nem túl távoli jövőben megszűnt az éhezés, a betegség, a háború és a szenvedés. Az emberiség mindezt maga mögött hagyta, sőt a halál felett is győzelmet aratott, és az emberek újra meg újra megválaszthatják saját életkorukat. De a népesség száma mégsem növekedhet a végtelenségig, ezért a hivatásos kaszásoknak időnként kötelességük véletlenszerűen „begyűjteni” az embereket.
Nagytiszteletű Faraday kaszás egy tizenhat éves lányt és fiút választ maga mellé inasnak, habár sem Citra, sem Rowan nem vágyik erre a szerepre. A két fiatalnak nemcsak a mesterség fortélyait és a legkülönfélébb harcművészeteket kell elsajátítania, hanem legalább ennyire fontos, hogy megértsék ennek a különleges hivatásnak a fontosságát és a vele járó erkölcsi dilemmákat.
Kaszás azonban csak az egyikükből lehet, és a kiválasztott első feladata épp a vesztes begyűjtése lesz.
A Kaszások kora-trilógia első része.
Már több mint húsz országban megjelent!
Kiadó: Lampion Könyvek
ISBN: 9789633249574
Oldalszám: 384
Fordító: Horváth Vivien
Megjelenési dátum: 2022. 03. 17.
Megrendelés

Nyereményjáték

Neal Shusterman ezen kötete egy posztapokaliptikus világban játszódik. Mostani játékunkban erre a vonalra építünk: minden állomáson találni fogtok egy idézetet egy-egy posztapokaliptikus kötetből, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába, hogy melyik könyvből idéztünk!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

„Igazad van, az első lépés, hogy akard a változást, de a második, hogy meg is tedd.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *