Menu Close

Lucy Strange: A nővérek átka

Az elmúlt években az a tavaszi magyar megjelenés amit mindig várok és biztos vagyok benne, hogy kiváló lesz, az Lucy Strange legújabb regényének itthoni kiadása. Tudom, annak idején a Fülemüleerdő titkáról lemaradtam (ezt utóbb könyvtári példánnyal orvosoltam) de azóta abszolút rajongója vagyok az írónőnek, úgyhogy nem volt kérdés, A nővérek átkát is izgatottan vártam. S nem kellett csalódnom: szinte faltam a sorokat és a végén talán még egy könnycseppet is elmorzsoltam. Lucy Strange ismét megcsinálta, hogy írt egy varázslatos kissé kísérteties regényt ami egyaránt tud hatni gyermek és felnőtt intellektusára és lelkére is.

A regény a Fernsby nővérekről szól, akik egy kis faluban Mocsárzugban élnek, amely a titokzatos és veszélyes láp az Elveszett mocsár közelében helyezkedik el, s környék tele van olyan nevű helyekkel, mint Ingoványvölgy, Ingoványbú, Gyatraföld, Dengeláp stb. A hat lány és nagymamájuk okosak, titokban olvasni is tudnak, sőt vannak könyveik s főleg azokat a meséket forgatják, amelyeket még az édesanyjuk írt. Elvégzik a munkát, egész jól megy a gazdaságuk, de a családfő, az Apjuk mindig többet szeretne, úgyhogy elígéri a legidősebb lányt, Grace-t a falu egyik jómódú gazdájának egy csodás lóért cserébe. A testvérek nincsenek feldobva ettől az alkutól, de átmenetileg elfeledteti velük a nehézséget hogy megérkezik a Telihold Vásár, amely csak ritkán fordul meg a faluban és nagyon izgalmasnak ígérkezik elmenni és bámészkodni a karneváli forgatagba. Aztán amikor a mutatványosok továbbállnak, eltűnik Grace is. Willa nem nyugszik bele abba, hogy elüldözték szeretett nővérét, úgyhogy elindul az Elveszett mocsáron át, hogy utolérje a Telihold Vásárt, mert úgy sejti, Grace a vándorokkal tartott, és rábeszélje, térjen haza, s együtt kitalálnak majd valamit …

Akárcsak előző regénye A kastély szelleme ez is egy gótikus mese, ahol a családon, testvéreken és a nőkön van a hangsúly. Bár a környezetet valós helyszínek inspirálták (pl. Romney-mocsár) és a könyvben emlegetett babonák egy része is az angol folklórban gyökerezik, azért a legtöbb bűbájos dolog egyértelműen Lucy Strange képzeletét dicséri. Nagyszerűen és egyáltalán nem unalmasan van ábrázolva a táj, tényleg olyan sokszor, mintha ott lennénk az ingoványban és együtt keresnénk az utat Willával, vagy a Telihold Vásár forgatagában sodródnánk árustól mutatványosig, a legnagyobb hatást rám a Dicső domb és a temetkezési, emlékezési szertartások tették. Egyáltalán a sok hagyomány, ami ebben a kis könyvben feltűnik mind a szerző hihetetlen tehetségét mutatja, hogy a gyerekkönyvek keretein belül is rengeteg emlékezetes motívumot tud megmutatni és néhány bekezdéssel lenyűgöző világot épít fel.
Az atmoszféra mellett imádtam a karaktereket is: a hat lánytestvér mindegyike külön egyéniség, még a hármasikrek se teljesen egyformák, mindegyiknek megvan a maga egyedi jellemvonása. Persze főhősünk és narrátorunk, Willa van a központban, róla tudunk meg a legtöbbet, a jelleméről, hogy mennyire határozott de ugyanakkor akaratos és lobbanékony is de a végletekig szereti a családját. S bármennyi gondot is okozott neki Apus az évek során, nem adja fel és őt is segíti, ahol tudja. Jó volt látni, hogy ő például az, aki szereti igazából az életet ami neki jutott: a farmot, az állatokat a törődést. Egyáltalán a Fernsby nők nagyon határozott és leleményes alakok voltak mindig is, már a Nagyi is az aki a könyveket megőrizte és megtanította olvasni a lányát, az unokáit az értő gondolkodásra nevelte őket. A regénynek rengeteg olyan pillanata van, ami kiemeli hogy mennyire találékonyak és erősek ezek a lányok s micsoda tartalékaik vannak.
Bár a regény fő szála a Grace eltűnése körüli rejtély megfejtése és megoldása, rengeteg más is ott található a lapok között. Csak ajánlani tudom a regényt minden korosztálynak 10 éves kortól, s mint legutóbb is, most is azt mondom, igazi kapudrog lehet Lucy Strange története a klasszikus angol női írók világához.

Blogturné

Lucy Strange legújabb regényét hat nővérről, akinek egy átokkal kell együtt élniük, a Manó Könyvek hozta el magyarul. A Blogturné klub bloggerei bemutatják nektek, hogyan alakul a lányok kalandos élete az elátkozott lápvilág közelében.
Tartsatok velünk a turné folyamán, hogy megismerjétek az Elveszett mocsár titkát, s ha szerencsétek van a játék során a Kiadó jóvoltából felajánlott regényt is megnyerhetitek.

Fülszöveg

Küzdelmes az élet Willa, Grace, Freya és három húguk számára. A hat, anya nélkül maradt lány egy tanyán él és dolgozik rettegett apjuk és egy átok árnyékában.
Mikor megérkezik a vidékre a titokzatos Telihold vásár, a legidősebb lány, Grace végre egy kis vidámságot csempészhet az életébe, ám másnap, mikor a mutatványosok tovább vándorolnak, neki is nyoma vész.
Willa utánaered, az Elveszett mocsáron át követve nyomait, ahol sűrű árnyak gyülekeznek. Ha sikerül közöttük átvergődnie, és egyesíteni családját, talán az apja által rejtegetett titkokra is fény derül, és szembenézhet legmélyebb félelmeivel…
Lucy Strange legendákat és mágiákat ötvöző kalandregénye.
Manó Könyvek, Budapest, 2022
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635841189 · Fordította: Ruff Orsolya
Megrendelés

Nyereményjáték

Mivel a történetben lánytestvérek a főszereplők, az állomásokon olyan könyvek fülszövegeiből találtok részleteket, amelyek szintén nővérek körül forognak. Megfejtésként a Rafflecopter megfelelő sorába a regények szerzőit és a művek címét kérjük.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

“Megfogadják, hogy soha életükben nem lesznek szerelmesek – de persze a sors közbeszól. A lányok útja felnőttként elválik, ám egy szokatlan esemény ismét egymás mellé sodorja őket, és ekkor mintha elfojthatatlanul törne fel mindaz, amitől mindig is igyekeztek elzárkózni. “

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

03.28 Olvasónapló
03.30 Flóra the Sweaterist
04.01 A szofisztikált macska
04.03 Csak olvass!
04.05 Zakkant olvas
04.07 Könyv és más
04.09 Readinspo

1 Comment

  1. Pingback:[BTK] Lucy Strange: A nővérek átka –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *