Menu Close

Ez volt 2021

Nos hiába voltam optimista tavaly, hogy talán a 2021-es év olvasás szempontjából kicsit jobb lesz, nem így történt. Ugye még a GoodReads kihívásomat is nagy mellénnyel meghagytam 75 könyvnél, de még a korábbinál is kevesebbet olvastam, 60-t. Abból is az utolsót pont 31-én fejeztem be, szóval idén visszaveszek kicsit az arcomból és maradok 60-nál, az egy kicsit több, mint heti egy könyv, s talán ennyi meglesz. Ha meg mégse, akkor 2023-ra még alacsonyabbra teszem a lécet.
Igazából nem stresszel már ez a dolog, sok okosat is olvastam arról, hogy bizony vannak emberek, akiknek most nem mennek olyan dolgok amik korábban semmi gondot nem jelentettek, meg másfelé keresik a kikapcsolódást. Szóval megnyugodtam továbbra is várom, hogy helyrerázódjon a világ valamennyire és a kivételesen hosszú olvasási válságom elmúljon. Persze igyekszem én azért kordában tartani és veszek könyveket a kezembe. Például nekem pont jól jönnek a recenziók és a blogturnés könyvek, mert bár mindegyikből jóval kevesebbet vállalok, de azokat teljesíteni tudom. Ezért nem halt még ki teljesen az Olvasónapló. Na meg a Várólista csökkentés miatt, amit ugyan én már félévkor elengedtem, mert 3 könyvön kívül semmihez se volt aztán kedvem a 24-ből, de szerencsére sokan nálam jóval határozottabban állnak hozzá a tervezett olvasáshoz. Persze megint raktam össze olvasmányokat, hátha 2022-ben mégis összeszedem magam.

Az olvasás annyira nem volt fő helyen nálam, hogy még az instagramos évi legjobb válogatásban is most már többen kedvelték a kirándulós természetfotóimat, mint a könyveseket és még a statisztikámat se vezettem rendesen, csak most az évösszegzésre töltöttem ki a táblázatomat. De azért csak sikerült összekaparnom egy bejegyzésre való adatot.

Mivel a saját táblázatomat is alig használtam, a nagyszerű Book Riot-féle Reading Logba a kezdeti lelkesedés után február óta nem írtam. Most persze megint szemezek a 2022-es verzióval, aztán lehet hogy marad a Moly meg a GoodReads mint olvasmánykövetők.

Szóval 2021-ben 60 könyvet olvastam el, ami a Moly szerint 19101 oldal, a GoodReads csak 17385-öt számolt, azaz megint messze voltam a 20.000 elolvasott oldalért járó kitüntetéstől. Könyvet 47-t vásároltam, ami kevesebb mint a tavalyi, viszont azért durva, hogy mennyire felmentek a könyvárak, mert például 2011-ben 85 könyvért kevesebbet fizettem bár akkor nagyon sok párdolláros e-könyvet is vettem, 2021-ben pedig csak nyomtatottal gyarapodott a gyűjteményem. Viszont megint lett nagyon olcsó könyvem, egy használt Jamie Oliver kötetet 500 forintért szereztem meg. Az Audible-n csak 11 könyvet vettem, szóval maradt még meg kreditem, egyértelműen azért, mert többször is a Scribd-ről töltöttem hangoskönyveket.

2021-ben olvasott könyvek 77%-a volt fikció, úgyhogy több ismeretterjesztőt olvastam, 14-t ami tavalyhoz képest növekedés, angol nyelvű kevesebb lett, de még így is az olvasmányok 22%-t teszi ki. Kevesebb volt az esti mese is, hiszen jóval hosszabb könyvek kerülnek most már sorra. A szerzők közt továbbra is a nők vannak nagyobb arányban, 78%-kal és az elolvasottak közül 12 könyvet írtak csak férfiak s én ennek még mindig külön örülök. Több hangoskönyvet is fogyasztottam 2021-ben mint az előző évben, 11-t, viszont könyvtári könyvet csak egyet. Ahogy várható volt, a recenziók tették ki az olvasmányaim több mint felét, 32 darabot s ezek nagy részéről írtam is (párról csak a podcastban számoltam be). 2021-ben a legkevesebb könyvet februárban és szeptemberben olvastam el, csak 3-t a legtöbbet meg 7-7 darabot májusban és decemberben.
A blogra éppen hogy heti egy bejegyzés került ki, ugyanis 52 lett a számuk, s míg volt két hónap amikor 1-1 írást tettem ki (március és augusztus), novemberben és decemberben 12-12 postot is írtam. Összesen 36 olvasmányról lett beszámoló az Olvasónaplón és most tényleg nem sok más bejegyzés született a szokásosokon kívül. Az Oscar díjas könyves post nálam is késett, akárcsak a GoodReads Közönségdíjas bejegyzése is, de hát az eredeti események is jót csúsztak, készítettem azért féléves összegzést, beszámoltam könyvekről, amiket a Popkult, csajok, satöbbi podcastban tárgyaltunk ki. Idén extra az volt, hogy a Könyvajánló szolgáltatás mellé kifejezetten Karácsonyfa alá való ajándékokat is ajánlottam azoknak akiknek igénye volt rá. Na meg persze megint volt Adventi Blogturné és elindult ugye a 2022-es Várólista csökkentés is.

Itt a blogon 4 könyvnek adtam 10 pontot:

De azért a 9 csillagos között volt jó néhány emlékezetes darab:

Ahogy már említettem, a Podcastunkban néha többször beszélgettem könyvekről, mint amennyit írtam róluk. Az ottani féléves összegzésben és január 3-án megjelenő évértékelőnkben is. Meg volt egy adás, ami külön a könyves rigolyáinkról szólt.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyon óvatosan tervezgetek. A fix egyelőre a 60 könyv, a többit meglátjuk.

Akik még összefoglaltak:

Anita, Boglinc, DóriIldikó, IlweranKönyvekkel SuttogóLetya, Mariann, Nita, Pupilla, Shizoo, Zakkant

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *