Menu Close

Sarah Penner: A ​méregkeverő patikárius

A méregkeverő Patikárius természetesen a borítója miatt keltette fel az érdeklődésemet. Már körbecsodáltam anno az eredetit is, de nem gondoltam, hogy lesz belőle magyar változat is. Ráadául nagyon korrektül mindenféle angol feliartok mellőzésével vitték ezt véghez megtartva az első kiadás borítóját, úgyhogy ekkor már a fülszövegbe is belepillantottam. S érdekesnek ígérkezett a történet.

A 18. század végén Nell egy titkos üzletet működtetett: ő volt az a patikárius, aki a nőket segítette, akikkel a hivatalos orvoslás, törvény nem volt hajlandó foglalkozni. Az anyjától örökölte a vállalkozást, meg az elvet, hogy a sorstársaikat segítik, viszont vele ellentétben Nell nem gyógyfőzeteket árult, hanem mérgeket. Amelyekkel el lehetett érni, hogy a férfiak, akik visszaélnek a nők helyzetével, megbűnhődjenek. Míg az anyja főzetei, keverékei a felépülést segítették, addig az ő üzlete az elmúlás volt. Egyik nap aztán egy nagyon fiatal szolgálót, Elizát küldenek hozzá, hogy gyűjtse be a megrendelt mérget. A lány roppant érdeklődő és szívesen tanulna Nelltől, viszont igyekezetében, hogy segítsen pontosan azt kockáztatja, hogy Nell és üzlete lelepleződik.

Napjainkban Caroline éppen Londonba érkezik, ahol házassági évfordulóját tervezte megünnepelni azzal, hogy felkeresi azokat a látványosságokat, amelyre lánykorában annyira vágyott. Csakhogy a férje nem tart vele, mert kapcsolatuk válságba kerül. Caroline londoni bolyongásai során részt vesz egy kincskereső programon, s talál egy vagy kétszáz éves gyógyszeres fiolát, különleges metszéssel. Kutatni kezd az üvegcse eredete után és könyvtári adatbázisokban, régi újságokból kirajzolódik számára egy izgalmas történet: volt egy patika, amely titokban működött …

Először azt gondoltam, hogy ifjúsági regény lesz, még a kötet vastagsága is inkább arra igyekezett következtetni, meg a téma is eléggé történelmi YA barát de nem, ez bizony felnőtteknek szóló történelmi regény.
Míg a történelmi rész nagyon érdekes és izgalmas volt, eleinte a jelenkorban játszódó oldalaktól bizony húztam a számat. Caroline karaktere túlságosan idegesített, olyan sablonos helyzetben volt ábrázolva és annyira jellegtelen tizenkettő egy tucat sztorija és reakciói voltak, hogy nem tudtam vele szimpatizálni. Viszont a nyomozása és a második felében a kis izgalom, hogy talán még valami bűnügyből is ki kell mosnia magát megszínezték az amúgy közhelyes történetét. Mint szereplő továbbra se lesz a kedvencem. Aki persze izgalmas volt, az Eliza, róla és a végzetéről fájdalmasan keveset tudtunk meg, szóval jó pár fejezet vele még jöhetett volna.

Egyébként egészében az a gond a könyvvel, hogy rövid, ezért is hittem eleinte, hogy YA. Nagyon jó az alapötlet, a megvalósítás is tetszett, a bontott idővonallal, elég pörgősek voltak a fejezetek, bárkiről is volt szó, de e úgy csuktam be a regényt, hogy ez azért kevés volt, erről sokkal alaposabb, mélyebb még magával ragadóbb sztorit lehetett volna írni. Simán bele lehetett volna menni még Nell történeteibe, hogy mik rejtőznek a feljegyzések mögött, többet foglalkozni azzal a morálisan szürke zónával, amiben mozgott.
Persze így is jól szórakoztam, remélem Sarah Penner következő könyvében bátrabban fog még vagy 100 oldalt írni és kifejteni egyes motívumokat, mert a stílusa olvasmányos, gördülékeny viszont még egy kis mélység nem ártana neki.

Blogturné

Az Animus Kiadó egy elfeledett és különleges történetet hozott el az olvasóknak Sarah Penner írónőtől. A méregkeverő patikárius több évszázad történetét meséli el három karakter nézőpontjából, rengeteg meglepő fordulattal. Tarts velünk te is Blogturné Klub négy bloggerével és ismerd meg a 18. századi Londont és azokat a titkokat, amiket a patikárius szekrénye rejt.
A turné végén, ha jól válaszolsz a kérdésekre, neked is lehetőséged lesz megnyerni egy példány Sarah Penner különleges regényéből.

Fülszöveg

Egy ​rég elfeledett történet. Egy titkos női szövetség. Egy élet a mérgek és a bosszú árnyékában. Ez A méregkeverő patikárius.

A 18. századi London szűk sikátorainak mélyén egy titkos kis patika körül különös vevőkör alakul. Városszerte azt rebesgetik, hogy a titokzatos Nella gyógykészítménynek álcázott mérgeket árul olyan kétségbeesett nőknek, akik mindenáron meg akarnak szabadulni az életüket megkeserítő férfiaktól. A patikáriust azonban veszélybe sodorja legújabb vevője, egy tizenkét éves, koravén kislány, akinek végzetes hibája olyan események láncolatát indítja el, amelyek a következő évszázadokra is kihatnak.
Eközben napjaink Londonjában egy önjelölt történészkutató, Caroline Parcewell a tizedik házassági évfordulóját tölti magányosan, saját démonai elől menekülve, amikor rábukkan egy apró fiolára, amely megoldhatja a kétszáz évvel ezelőtti gyilkosságok tisztázatlan ügyét. Caroline élete Nella sorsához hasonló, meglepő fordulatot vesz – és nem mindenki marad életben.
A váratlan fordulatokkal és felejthetetlen karakterekkel teli történet a szerző első, mágikus realista regénye sötét titkokról, bosszúról, és arról, hogyan segíthetik egymást a nők akár több évszázad távlatából is.

Kiadó: Central Könyvek
Fordította: Novák Petra
Megjelenés: 2021
Terjedelem:
ISBN: 9789633249246
Megrendelés

Nyereményjáték

Sarah Penner könyvében nagyon fontos szerepet kapnak a növények, amikkel gyógyíthatunk, de kellemetlen tüneteket is okozhatunk. A méregkeverő patikárius képes arra, hogy felismerje és alkalmazza a régi receptúrákat, amiknek első feltétele, hogy a növényeket felismerje. Most a te feladatod is az lesz, hogy felismerd a bloggerek bejegyzéseiben elrejtett növények fotóit. Ha ez elsőre nem menne, akkor segítenek a blogokon elhelyezett kiemelt betűk is! Akik helyesen választ adnak, azoknak a turné végén van esélyük megnyerni az Animus Kiadó által felajánlott regény egyik példányát. Játékra fel!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom


a Rafflecopter giveaway

Állomások listája

11.06. Zakkant olvas
11.08. A Szofisztikált macska
11.10. Spirit Bliss Sárga könyves út
11.12. Olvasónapló

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *