Menu Close

Kate Murphy: Az értő figyelem

Azt hiszem az Értő figyelem című könyv akkor került fel a radaromra, amikor még megjelenés előtt megláttam az egyik reklámszövegét: „Nem figyelünk és senki nem figyel ránk”. Utána néztem hát a kötetnek, s mivel a Goodreads-en nagyon jó értékeléseket kapott, igazán olyan kötetnek mutatták be, ami napjainkban nagyon fongos témát boncolgat, hát még inkább kíváncsi lettem rá. S valóban nem is nagyon tévedtek ezek az értékelések: világunkban, ahol mindenki csak a hangját akarja hallatni, az igazi hallgatóság szinte nem is létezik.

Nagyon kevesen vannak akik valóban meghallgatják és megértik, amit a másik mond. A közösségi média segítségével bármit világgá tudunk kürtölni, ugyanakkor ahogy Murphy is mondja, megszűrjük az ellenvéleményeket és nagyon kevés visszhang jut el hozzánk. Pedig ha figyelünk azzal nem csak a másikat tiszteljük meg, hanem mi is gazdagodunk és teljesebbé válhat az életünk. Az újságíró, Kate Murphy gyakorlatból tapasztalta, miközben interjúkat készített, cikkeket írt, hogy mennyire mást tudhat meg az alanyaitól, ha odafigyel rájuk, mint jó néhány kollégája. S elkezdett utána járni, hogy mégis mitől annyira különleges az, amit ő ösztönösen is művel, s bizony rengeteg tudományos elméletet is talált, ami alátámasztotta az alapfelvetését: a jó hallgatás művészet, kevesen csinálják jól, pedig az osztatlan figyelem a beszélgetésben részt vevő mindkét fél számára előnyös lehet.
Úgyhogy szenvedélyévé vált megtudni, mitől lesz valakiből jó hallgatóság, van-e értelme és ha igen mi, s ki az aki jól műveli. Úgyhogy kutatott, beszélgetett, s mindenekelőtt hallgatott. Hiszen az igazi odafigyelést manapság azonban nagyon kevés ember műveli. Azt hihetnénk, hogy ez csak egy passzív tevékenység és nem is lehet valami nagyon nehéz művelni, de jóval bonyolultabb dolog, mint első körben feltételeznénk. Sőt igazából a hallgatást és odafigyelést is gyakorolni és tanulni is kell, hogy igazán profik legyünk. Elvégre nyitottnak kell lennünk, hogy meghallgassunk bármit amit a másik mondani szeretne. Murphy szenvedélyesen ír erről a témáról, amit nagyon alaposan körbejárt, kutatott, beszélgetett tudományos szakemberekkel, de CIA ügynökkel, csapossal, pappal és podcast producerekkel is, akiktől mind mind az értő figyelemről tanult.

Murphy újságíróként nagyon ügyesen bánik a szavakkal és roppant olvasmányos, magával ragadó a könyve, szenvedélyesen ír van bőven humor, de azért itt-ott el is komorul, amikor keményebb témákkal jön elő. Úgyhogy néha komollyá válik a könyv, de sose megrovó a stílusa és átsüt a sorokon, hogy mennyire szívén viseli ezt a témát. ugyanakkor tele van alaposan dokumentált elméletekkel, megfigyelésekkel és bizony olvasás közben akár kényelmetlenül is érezhetjük magunkat. Legalábbis nekem megvolt ez a feszengés, amikor egy-két általánosságban felvázolt tipikusan rossz hallgatóság leírásnál magamra ismertem.

Szerencsére Murphy azért irányt is mutat a könyvben, felvázolja a lépéseket, miként lehet valakiből jó hallgatóság. Irányt mutat, hogy merre induljunk el, ha szeretnénk ezen a területen fejlődni, úgyhogy nem csak tükröt mutat és szembesít a hiányosságainkkal, hanem tippeket is kapunk amiket akár a munkánk akár a személyes kapcsolatainkban is tudunk kamatoztatni.

Szóval ebben a mai figyeleméhes világunkban, ha tényleg odafigyelünk, ha időt és energiát szánunk erre az egyszerűnek tűnő apró feladatra, akkor mindenképpen jobban járunk. Szóval a könyv nálam betalált és tényleg ajánlatos rászánni pár napot, hogy elolvassuk és reflektáljunk: mi mégis mennyire vagyunk tényleg figyelmes hallgatóság?

Blogturné

Manapság a felgyorsult világ miatt egyre inkább kezdjük elveszíteni a másokkal szembeni érzékenységünket – pedig a járvány miatt most még fontosabb lenne figyelnünk egymásra, mint valaha. Ebből a szempontból épp jókor érkezett a Libri kiadónál Kate Murphy könyve, amely a fokozottabb figyelemre, és ezáltal a hatékonyabb kommunikációra tanít minket. Kövessétek a turnét, és játsszatok a könyv egy példányáért!

Fülszöveg

Nem figyelünk. És senki nem figyel ránk.
Mikor fordult elő utoljára, hogy igazán figyeltél? Hogy úgy beszélgettél valakivel, hogy közben nem vetettél lopott pillantásokat a telefonodra, vagy nem vágtál a beszélgetőpartnered szavába, hogy a saját véleményed hangoztathasd? És rád mikor figyeltek utoljára?
A közösségi médián keresztül minden gondolatunkat megoszthatjuk, és gondosan kiszűrhetjük az ellenvéleményeket. Azt hisszük, hogy a világ kinyílik előttünk, pedig valójában hermetikusan lezárt véleménybuborékokban kommunikálunk.
Megértjük-e valóban a másikat, és egyáltalán képesek vagyunk-e a való világra koncentrálni, amikor a virtuális valóság minden erejével a figyelmünket követeli?
Kate Murphy szemléletesen, közérthetően és a humort sem mellőzve igen szórakoztatóan vezet be minket a figyelem pszichológiájába és szociológiájába. Az értő figyelem tanulható és fejleszthető, a kötet kulturális és tudományos magyarázatai, valamint a szerző gyakorlati tanácsai pedig segítenek, hogy ne pusztán elbeszéljünk egymás mellett, hanem valódi beszélgetéseket folytathassunk.

Kiadó: Libri
Év: 2021
Oldalszám: 272
Fordította: Gyárfás Vera
Megrendelés

Nyereményjáték

Bár a könyv ennél jóval többről szól, de az is a figyelem egy módja lehet, ha elemzed a másik testbeszédét. Játékunkban nincs más dolgod, mint kitalálni, mit jelenthetnek a megadott testtartások. És nincs egyetlen jó válasz.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Karba tett kéz

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

06.10. Olvasónapló
06.12. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.14. Könyv és más
06.16. Readinspo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *