Menu Close

Chris Napier: A futás tudománya

A futás nagyon népszerű sport, mert igazán kevés dolog kell hozzá, szinte bárhol űzhető. Tavasszal megszaporodnak a futók mindenütt. Ugyanakkor nagyon könnyen lehet rosszul csinálni a futást, s lehet, hogy csak évek múlva derül ki, mit rontottunk el.
Én azok közé tartozom, akik irigylik a futókat, szeretnék közéjük tartozni, de eddig egyszer éreztem úgy, hogy megtaláltam a megfelelő ritmust és tényleg jól esett a kocogás. Úgyhogy jó könyvtáros szokás szerint elkezdtem utána járni, hogyan tudnék visszatalálni ahhoz a kellemes futás élményhez, s pont jókor jelent meg itthon is A futás tudománya ami tényleg alaposan bemutatja ezt a sportot és mindenféle hatását az emberi testre.

Ez a gazdagon illusztrált kötet nagyon sokoldalú. Alaposan, szinte anatómiakönyvekbe illő pontossággal ábrázolja az emberi testet, főleg azon részekre koncentrálva, amelyek a futás során megmozdulnak, de még a sejtek lélegzését se hagyja ki. Az illusztrációk segítenek megérteni, mi hol helyezkedik el a testünkben és ezek milyen összefüggésben vannak egymással, a mozgás során milyen hatást fejtenek ki. Honnan kapjuk az energiát a magához a futáshoz és mivel kell táplálnunk a szervezetünket ahhoz, hogy ez az energiaellátás folyamatos, egyenletes maradjon sportolás közben is. Ja és mindent úgy ír le, hogy érthető olyan bölcsész beállítottságú embereknek is, mint én vagyok (de olvastam, hogy szakemberektől is kiváló értékeléseket kapott a kötet), a rajzok persze azért sokat segítenek, mert vizuális típus vagyok 😊 De még azt is elmagyarázza, hogy milyen hatással lehet a sportolásra a környezet (időjárás, domborzat stb.) is.

Nagyon komolyan foglalkozik azzal, hogy lehet megelőzni a sérüléseket, elméleti fejtegetés mellett gyakorlati tanácsokat is ad. Kitér arra, hogy milyen stílusban érdemes futni, melyek azok a mozdulatok amiket kerülni kell. Felhívja a figyelmet arra is, hogy csak a futás nem elegendő, alapos erősítő gyakorlatok és leírásuk is megtalálható a kötetben. Annyira, hogy még az is le van rajzolva, miképpen kell jól kitöréseket csinálni, milyen a jó plank. De ugyanilyen alapos leírásokat, magyarázatokat és rajzokat kapunk a nyújtó gyakorlatok mellé is.

A kötet utolsó része pedig az edzéstervezésről szól, hogyan érdemes elkezdeni, mivel, mik legyenek a céljaink és ezeket hogyan tudjuk megvalósítani. Kinek érdemes és mikor fittségi felmérést csinálni, hogyan tudjuk az eredmények ismeretében kitalálni, mégis milyen típusú edzéstervet érdemes összeállítani és követni. Van benne végül edzésprogram kezdőtől a haladóig.
Szóval nagyon de nagyon alapos ez a kötet, s mint minden Dorling Kindersley kiadvány hihetetlenül igényes is. Tetszettek benne a színek, a rajzok, van értelme a grafikonoknak és a kiemelések, más-más betütípusok, jól elhelyezett bekezdések mind azt segítik, hogy könnyebben tájékozódjunk a kötetben. Persze nem az a típus, amit leül az ember és elejétől végéig elolvas, hanem kézikönyvként használható. Bevallom én a végén kezdtem, annál, hogy Hogyan edzzünk? aztán lapoztam vissza korábbi részekhez és rajzok alapján válogattam a gyakorlatok közül 😊

A futás tudománya kezdő, érdeklődő de haladó, sőt professzionálisan futóknak is nagyon klassz olvasmány (esetleg ajándékkönyv) lehet. Mióta itt van nálam, kivettem a könyvtárból a sorozat előző kötetét, A jóga tudományát is, de szerintem azt is be fogom szerezni, mert szintén inkább az lenne a jó, hogy mindig itt volna kéznél és belelapozhatnék bármikor, ha szükségem van útmutatásra.

Blogturné

A Libri kiadó jóvoltából bloggereinknek lehetősége volt tanulmányozni Chris Napier futással kapcsolatos új könyvét, amely segít az olvasóknak megérteni a futás anatómiáját, megtanulni elkerülni a sérüléseket, illetve megtanít jó néhány erősítő gyakorlatra is. Tartsatok velünk, hogy megtudjátok, mit gondolunk a részletes anatómiai ábrákkal és illusztrációkkal teli kiadványról! Ne feledjétek, hogy a turné végén a kiadónak hála meg is nyerhetitek a könyvet!

Fülszöveg

Bár a futás világszerte az egyik legnépszerűbb sportág, tudományos hátterével kevesen vannak tisztában – pedig ha alaposabban megismerjük testünk felépítését és működését, az edzéseink is hatékonyabbá válhatnak.
A FUTÁS ANATÓMIÁJA
Bemutatja a futás alapjául szolgáló élettani folyamatokat. Segít megérteni, mi történik a testünkben futáskor, és azt is megtudhatjuk, mire van szüksége szervezetünknek az optimális működéshez.
A SÉRÜLÉS MEGELŐZÉSE
Megtanulhatjuk, hogyan minimalizáljuk a sérülések veszélyét, s mit kell tennünk, hogy a már bekövetkezett sérülésekből gyorsan felépüljünk.
ERŐSÍTŐ GYAKORLATOK
Gyakorlatok, amelyekkel javíthatunk a testtartásunkon, s fejleszthetjük a futásban legfontosabb szerepet játszó izomcsoportokat.
Kiadó: Libri
Műfaj: életmód, egészség
Terjedelem: 224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634336846 · Fordította: Molnár Csaba
Megrendelés

Nyereményjáték

Könyvünk a futással foglalkozik, így a játékunk is ezzel lesz kapcsolatos. El kell döntenetek, hogy az egyes állomásokon talált, futással kapcsolatos állítások igazak vagy hamisak?

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

“Ha futásra adod a fejedet, egyáltalán nem kell odafigyelned arra, hogy mikor és mit eszel előtte, esetleg közben és utána. Az is mindegy, mit és mennyit iszol.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

06.02 – Pandalány olvas
06.05 – Olvasónapló
06.09 – Hagyjatok! Olvasok!
06.11 – Readinspo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *