Menu Close

Hayley Chewins: Aranyfakasztók

Hayley Chewins regényének történetéről nem sokat tudtam, csak arra figyeltem, hogy díjakat nyert, különös tündérmesének nevezték és kiemelték a nyelvezetét. El is könyveltem tipikusan olyan kötetnek, ami talán meg se fog jelenni magyarul, úgyhogy nagyon meglepődtem, amikor kiderült, tévedtem és örömmel álltam neki az olvasásának.

A történet egy különleges világban játszódik, ahol a zene csak a gazdák kiváltsága, de egy kislány énekelni merészel. Delpherina az aranyfakasztó lányokkal együtt nő fel egy világtól elzárt klastromban, ahol arra képezik ki őket, hogy amikor a gazdák muzsikálnak ők a dallamokat arannyá tudják változtatni. Csakhogy a lánynak nem megy az aranyszövés, egészen más tehetsége van: énekelni tud, azonban a legenda azt tartja, hogy azokat a lányokat, akik dalra fakadnak, elnyeli a tenger. Delpherina ezért magába zárja tudását és csak titokban gyakorolja azt, éjszaka, amikor mindenki alszik a klastromban és a dallamaiból aranyszínű madarak kelnek életre. A csengettyűk ünnepén, amikor a legügyesebb gazdák aranyfakasztókat választanak maguk mellé, Delpherinát is magával viszi egy különleges gazda, Bly, aki talán ismeri a lány titkát. A klastromot elhagyva egészen más világ tárul hősnőnk elé: a zene és az arany szövi át a sziget történelmét, a hatalom azonban mindenkit a sötétben akar tartani és az igazságot elfedni, úgyhogy neki meg kell találnia a saját hangját ahhoz, hogy szabad legyen. Ebben segítségére lesz egy új barát, a lázadó gazdalány, Linna Lund.

Nagyon tetszettek a mese témái, hisz a főszereplőink (Delpherina mellett ott van Linna, és a Királynőgyermek) olyan lányok, akiket el akarnak hallgattatni, mellékvágányra terelni, vagy kétségbe vonni tudásukat megtiltani, hogy a tehetségüket használják illetve csak bábként utasítgatják őket. Úgyhogy az ő küldetésük, hogy felfedezzék magukban a bátorságot, megtalálják a hangjukat és kiengedjék, s leleplezzék a hazugságokat és lehetőséget adjanak mindenkinek, hogy éljenek a szabad választás lehetőségével, s ne hódoljanak be az elnyomó retorikának. S bár a legnagyobb feladata Delpherinának van, a többiek is mind segítségére vannak, hogy egy egész szigetet szabadítsanak ki egy hazugságból szőtt történelem hálójából.

Igazi borzongató gótikus tündérmese az Aranyfakasztók, amelynek egyik legkülönösebb eleme maga a történetszövés és nyelvezet. Hayley Chewins költészettel foglalkozott és ez az, ami kiemeli a regényt, igazán lírai és finom, sok okos megoldással, ismétléssel és összecsengő szavakkal olyan érzést kelt olvasása közben, mintha egy dallammal ismerkednénk. Mindenesetre megadja azt a baljós hangulatot, ami miatt olyan szuggesztív lesz a mese, olvastatja magát és belebonyolódunk a motívumokba, de alig várjuk, hogy megtudjuk, mi is áll az egész mögött. Talán a stílus kicsit a történet rovására is megy, mert a nagyszerű motívumok ellenére egyenetlen a sztori vezetése, néhol jelentős események vannak elintézve röviden, máshol meg mellékvágányokon töltünk hosszabb időt. Főleg a mese vége érződik nagyon elsietettnek …

Meg kell mondanom, hogy bár egy kicsit felemás érzésekkel csuktam be a könyvet, hiszen úgy éreztem, hogy a stílus jobban vitte az olvasást, mint maga a tartalom, amióta a fejemet törtem azon, hogy mégis mit írjak, egészen sokat elmélkedtem a könyvön és kicsit a bőröm alá lopódzott az egész történet. Bele-belelapozgattam és azon vettem észre magam, hogy magával ragadtak részletek, olvastam a sorokat, éreztem a dallamokat.

Úgyhogy a regényt mindenképpen ajánlom azon ifjú olvasóknak, akiknek irodalmibb az ízlése, vagy afelé lehet őket terelni. Kiváló kapudrog lehet ez a regény számukra.

 

Blogturné

Hayley Chewins debütáló regénye, az Aranyfakasztók hozzánk is megérkezett a Maxim kiadónak köszönhetően. A turné keretében most 3 példányt sorsolunk ki ebből a csodás ifjúsági regényből, tartsatok velünk, ha ti is az egyikre pályáztok!

Fülszöveg

Egy titokzatos város különös, viharok által tépázott szigetén a tizenkét éves Delphernia egész eddigi életét az aranyfakasztó lányok kolostorában töltötte, a tengertől és az égtől elzárva. A lányok dolga, hogy amíg odakint a gazdák muzsikálnak, ők bent némán arannyá változtassák a zenét. Delphernia azonban nem képes erre. Amit ő tud, drágább az aranynál. A hangokból új életet teremt. Ám ezt a képességét a kolostorban el kell titkolnia. Delphernia minden vágya, hogy maga mögött hagyja az otthonnak nevezett börtönt, és végre szabad legyen. Egy nap esélyt kap, hogy kijusson, de az ismeretlen veszélyeket tartogat számára. De miközben próbálja megtalálni a helyét, a sziget vészjósló gondnoka meg a titokzatos Királynőgyermek fenyegetésével találja szemben magát. De segítségére lesz egy titokzatos királyfi és egy lázadó lány. Segítségükkel nemcsak megízlelheti a szabadságot és kibontakoztathatja tehetségét, de olyan dolgokat is megtud a múltjáról, amelyek mindent megváltoztatnak. De vajon megtalálja azt, amire igazán vágyik?
Kiadó: Maxim
Év: 2021
Oldalszám: 288
Fordította: Komáromy Rudolf
Megrendelés

Nyereményjáték

Az Aranyfakasztók a kiadó Delfin Válogatásában jelent meg. Játékunkban ugyanebben a válogatásban lévő könyvekből hoztunk nektek idézeteket. A feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik regényből származnak, és a címét beírni a Rafi megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

“Micsoda gyengédség! Hogy valaki felkel az ágyból, kicsi halakat hoz neked, és ott ül melletted, míg megeszed az éj sötétjében. Dúdol neked. Ez a szerelem.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

05.13. Csak olvass!
05.15. Readinspo
05.17. Olvasónapló
05.19. Könyv és más
05.21. Utószó
05.23. Sorok Között
05.25. Hagyjatok! Olvasok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *