Menu Close

Meik Wiking : Az emlékteremtés művészete

Nekem ez volt az első könyvem Meik Wikingtől, aki ugye a Hygge kötettel robbant be itthon is, aztán meg jött a Lykke, s ezekben ugye azt igyekezett bemutatni, hogy mi is lehet a dánok titka, mitől ők a világ legboldogabb népe. Már akkor is nagyon tetszett, hogy Meik a koppenhágai Boldogságkutató Intézetnél dolgozik, s ebben a könyvben immár túl megy a dán életérzésen és arról ír, hogy az emlékek mennyire fontos részeink és hogyan tudnak boldoggá tenni. Hogyan tudjuk kiaknázni az emlékezetünket és minél több muníciót gyűjteni, felhalmozni és megőrizni az emlékeinket.

Meik Wiking nagyon közvetlenül ír és ez a könyv tele van személyes dolgokkal, hiszen mint mondja az egész kutatását az indította be, hogy betöltötte a negyvenet és az életét értékelve rájött, hogy az emlékek mennyire fontosak, alakították a múltját és azt is formálják, akivé lett. De nem csak a nosztalgia fontos, hanem az éppen megélt dolgokat is érdemes emlékekké tenni, mert az emlékezés segít utazni az időben, az identitásunk alapját adják az emlékeink és hozzásegítenek a boldogsághoz. Úgyhogy a munkája, a boldogságkutatás is nagyon afelé mutatott, hogy az emlékezéssel, memóriával is foglalkoznia kell. Úgyhogy tudományosan is megközelítette a kérdést, olvasgatott a témába vágó szakirodalmat, követte az aktuális kísérleteket és ezekből hozta össze ezt a kötetet. Ami a korábbi munkáihoz hasonlóan a hétköznapi emberekhez szól, rengeteg kép, ábra van benne, teljesen jól egyensúlyoz a tényleg szakszöveg és a hétköznapi történetmesélés között. Meik lendületesen magával ragadóan tudja elmondani a tudományos kísérleteket épp úgy, mint a kedves emlékeket.
Ugyanakkor nem csak történeteket mesél el, hanem ad feladatokat, inspirál is. Nyolc részre bontja az emlékezés művészetét, ezeken vezet végig a teremtéstől a megőrzésig. Elmondja, hogy melyik alaptézise min alapszik, tudományos bemutatás mellett gyakorlati megvalósulásról is beszél: rengetegszer használ saját példákat (és képeket), meg kísérletek eredményeiről számol be, aztán pedig tanácsot ad az olvasónak, hogy mit hogyan csináljon ahhoz, hogy fel tudja dolgozni, meg tudja érteni és el tudja raktározni az emlékeit. S mindezekkel ahhoz igyekszik segítséget nyújtani, hogy boldogabb életet éljünk.

Nagyon sok inspiráló történet van a kötetben, fel is jegyeztem pár embert, akinek a munkásságának utána szeretnék nézni. Például mindenképp olvasni fogok még Wendy Mitchell-el kapcsolatban, aki felvette a harcot az Alzheimer kórral. (https://whichmeamitoday.wordpress.com/)
Nagyon tetszett, hogy Meik folyamatosan a popkultúrából vesz példákat, legyen az éppen futó friss sorozat, vagy hogy mennyi mindent magyaráz el nekünk az emlékekről Micimackó, Proust vagy éppen az Egy makulátlan elme örök ragyogása. De nagyon bejött nekem, ahogy levezeti, hogy a focirajongók mennyire irracionálisan működnek boldogság szempontjából, vagy hogy ő is azt hangoztatja: nincs olyan, hogy multitasking. De még az ajtó-effektusról se hallottam korábban, pedig mennyire egyszerű elmélet és nem egyszer esik meg ez velem sem.

Miután végigvezet minket az emlékteremtésen, amolyan inspirációt is ad, egy évre meg lehet a kötet segítségével tervezni az emlékgyűjtést.

Eleinte kicsit idegesítőnek tartottam, hogy sokat foglalkozik magával Meik, de végül hozzászoktam és rájöttem, így tudja igazán az olvasóihoz hozni a problémákat, lehetőségeket és megoldásokat. Mindenképpen többször olvasós, vissza-vissza lapozgatós kötet, s még az se lehetetlen, hogy végigviszem az egyik évemet az ő útmutatásai alapján.

Blogturné

A Kossuth Kiadó munkájának hála idén újabb Meik Wiking kötettel gazdagodhatnak a nagysikerű Hygge és Lykke könyvek kedvelői: a dán boldogságkutató ezúttal az emlékek fontosságára és milyenségére koncentrálva alkotta meg az idei szezon tökéletes takaróba burkolózva melegedős, teát szürcsölős olvasmányát. Ennek örvendezvén tíz bloggerünk döntött úgy, hogy egy turné keretein belül maga is nyomába ered az emlékeknek, úgyhogy tartsatok velünk extrahosszú turnénkon, és a végén akár a kötet egy példányával is gazdagabbak lehettek!

Fülszöveg

Némelyik nap csak úgy tovatűnik anélkül, hogy bármi nyomot hagyna, de vannak olyan napok, amelyekre egész életünkben emlékszünk.
Emlékszel az első csókra? A legfinomabb ételre, amit valaha kóstoltál? Vagy a frissen nyírt fű illatára egy verőfényes nyári napon?
Ha valami ingerli az érzékszerveinket, ha igába fogjuk az első élmények erejét, ha tudatosítjuk magunkban érzéseinket és érzelmeinket, valószínűleg sikerül megőrizni a boldog emlékeket.
De milyen összetevők alkotják ezeket a boldog emlékeket? Miért van az, hogy egy dallam, egy illat, egy íz vissza tud minket röpíteni valamihez, amiről azt hisszük, rég elfelejtettük? Meg lehet tanulni, hogyan alkossunk boldog emlékeket, és hogyan őrizzük meg ezeket mindörökre?
A boldogságkutatás eredményeit felhasználva Meik Wiking erre tanítja meg olvasóit. Adatok és naplók, interjúk és globális felmérések, tanulmányok és pszichológiai kísérletek eredményeire támaszkodva ez a könyv megmutatja, hogyan készíthetünk tökéletes pillanatokat, olyanokat, amelyekre életünk végéig emlékezni fogunk. Olyanokat, amelyek átformálják énünket.
Kiadó: Kossuth Kiadó
Megjelenés: 2019
Oldalszám: 288
Megrendelés

Nyereményjáték

Meik Wiking legújabb kötete az emlékekre, ezek megőrzésére és teremtésére koncentrál, ezért ezennel blogturnénkon is rendhagyó feladatokkal készülünk számotokra, továbbgondolva kissé Az emlékteremtés művészetének témáját. Nem lesznek cseles feladványok, sem képek, sem elrejtett betűk vagy idézetek – nem, ezúttal arra kérünk Benneteket, hogy osszatok meg velünk egy-egy szeletet az emlékeitekből: minden állomáson találhattok majd egy emlékekkel kapcsolatos kérdést, a feladatotok csupán annyit, hogy egy-két szóban válaszoljatok! A turné végén egy szerencsés gazdagabb lehet a könyv egy példányával!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladványom

Kivel közösek a legszebb élményeid?

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12.03. Flora the Sweaterist
12.05. Never Let Me Go
12.07. Zakkant olvas
12.09. Olvasónapló
12.11. Spirit Bliss Sárga könyves út
12.13. Csak olvass
12.15. Szofisztikált macska
12.17. Könyv és Más
12.19. Nem félünk a könyvektől
12.21. Readinspo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *