Menu Close

Adam Bray: Marvel amiről tudnod kell és tudni érdemes

A Marvel szuperhősök nagy népszerűségre itthon a mozifilmeknek köszönhetően tettek szert. Itthon a képregény kedvelők sokáig a szubkultúrához tartoztak, de az MCU-nak (A Marvel Mozis Univerzumnak) köszönhetően egyre több képregény is jelenik meg rendszeresen, a híresebb történetvonalakat pedig gyűjteményes kötetben is kiadják. Amikor rákerestem a Marvel képregények alakjaira, több olyan kép is szembejött, amin konkrétan egy hadseregnyi rajzolt alak van. Ezekből alig egy kisebb tizednyit ismerek.

Jómagam is ugye már többször említettem, hogy a mozifilmekből ismerkedtem meg a szuperhősökkel, persze néha utánuk olvastam, hogy mégis kicsodák, meg az értékelések között mindig előfordulnak igazi képregényguruk írásai, akik alaposan kielemezik, hogy például melyik szereplő vagy esemény éppen milyen altörténetből lett vászonra emelve. Adam Bray vezetésével készült könyv pont ezekről az alakokról, háttértörténetükről,motivációikról szól.

A Kolibri Kiadó felkarolta azokat a könyveket, amelyek igazán az ifjabb korosztálynak szólnak. Nagyon szeretem ezeket az igényes összeállításokat, az eredeti kiadóban, a DK-ban (Dorling Kindersley) még sose csalódtam, mindig nagyon igényes és képekben roppant gazdag kiadványokat jelentetnek meg. Az MCU alakjait bemutató kötet után ebben a kötetben a hősök, társaik, ellenfeleik, környezetük, kalandjaik mind-mind rajzos formában jelennek meg.

Nem véletlenül már a könyv külseje is egy az egyben erre utal, hiszen a nagy zöld illusztrált Hulk fej mellett mind az előlapon, mind a hátlapon szövegbuborékok tűnnek fel. A kötetben öt fő fejezet van az első a karaktereket mutatja be (szuperhősül. szupergonoszok és az ő klasszikus küzdelmeik), az második fejezetet a csapatoknak szánták (itt is külön vannak a szuperhős és szupergonosz csapatok, valamint a Shield) aztán jönnek a helyszínek (Földön, űrben és misztikus helyeken), a negyedik fejezet a Mágiára és a tudományra koncentrál az ötödikben pedig a Kulcseseményekkel ismerkedhetünk meg. Minden fejezetben vannak alcímek, s ezek mind buján rajzos és szöveges oldalakat jelentenek. Mert a kettő teljesen összefügg a képregényekben is. Nagyon érdekes, szórakoztató és informatív átlapozni a könyvet. Az élénk színek, rajzok és elrendezések abszolút adják a képregény hangulatot.

Amivel gondom volt, hogy a szövegek között néha semmi összefüggés nincs. Vannak a nagyobb részek, amik a címhez/alcímhez igazodnak, aztán adatáradat, utalások stb. Igazából csak a jéghegy csúcsát mutatják és a képregények világában nem jártas egyénre két hatással lehetnek: elbizonytalanítják és elkedvetlenítik, mert szembesül tudatlanságával, vagy éppen meghozzák a kedvét ahhoz, hogy felkutassa és elolvassa az eredeti műveket.
Ez tipikusan nem az a kötet, amit elsőtől az utolsó oldalig olvasunk. Lapozgatunk, bele-belepillantunk, aztán a szerencsére nagyon alapos index segítségével felkutathatjuk és elolvashatjuk a számunkra érdekesebb részeket, a filmekből ismerős karakterekre, eseményekre rákereshetünk (legalábbis én ezt csináltam)

Mint említettem nagyon jó kézbe venni a könyvet, lenyűgöző a kiállítása. Rengeteg adat van benne, néhol kicsit ad hocnak tűnik, de biztos vagyok abban, hogy a családunkban például nagy sikere lesz. A nagyobbik fiam az a típus, aki elejétől végéig olvas egy könyvet, úgyhogy szerintem velem ellentétben ő ezt így fogja abszolválni, aztán használja majd az indexet illetve lapozgat majd vissza és rágja át magát újra a kedvenc részein.

Ez a Marvel kötet kiváló ajándéknak tiniknek és igazi kapudrog lehet a képregények világába. Úgyhogy felkészülök én is, hogy ezek után majd vehetjük a többi kiadványt is.

Blogturné

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Marvel amit tudnod kell és tudni érdemes című kötete, mely egyetlen rajongó polcáról sem hiányozhat. Ha szeretnéd tetőtől talpig megismerni az univerzum összes hősét, gonoszát és segítőjét akik a kiterjed képregényes világban eddig előfordultak, megtudni, hogy milyen kalandokba keveredtek, akkor tarts a Blogturné Klub kilenc bloggerével.
Kövesd a turnét, játssz és vidd haza a könyv egy példányát!

Fülszöveg

Úgy gondolod, mindent tudsz a Marvel-képregények világáról? Akár igen, akár nem a válaszod, ettől a könyvtől garantáltan eláll a lélegzeted!
Az Amiről tudnod kell és tudni érdemes izgalmas és kevésbé közismert tényeket vonultat fel a Marvel-képregénysorozatok több évtizedes történetéből. Hány színvariációja létezik Hulknak, mitől olyan különleges Marvel Kapitány macskája, és miként tett szert egy béka Thor mitikus erejére? Ebből a csodás, képregények stílusát idéző könyvből megtudhatod!

Fordította: Sepsi lászló
Terjedelem: 240 oldal
ISBN: 9789634373995
Szerző: Adam Bray

Nyereményjáték

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Marvel univerzum filmjeit, illetve azok szereplőit. Minden állomáson találtok egy nevet, ami a hősök polgári neve, persze kicsit összekeverve a betűket. Ha megfejtitek, akkor az illető szuperhős nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Fontos! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük; amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom

AJSME HELWTTO

a Rafflecopter giveaway

Turné állomásai

07/19 Olvasónapló
07/20 Deszy könyvajánlója
07/21 Hagyjatok! Olvasok!
07/22 Dreamworld
07/23 Könyv és más
07/25 Nem félünk a könyvektől
07/26 Sorok között
07/27 Kelly és Lupi olvas
07/28 Függővég

2 Comments

  1. Pingback:Könyvkritika: Marvel – Amiről Tudnod Kell És Tudni Érdemes

  2. Pingback:Adam Bray: Marvel ​– Amiről tudnod kell és tudni érdemes + Nyereményjáték – Nem félünk a könyvektől

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *