Menu Close

Kate Quinn: A vadásznő

Tavaly nagyon kedveltem Kate Quinn Alice hálózata könyvét, amelyben nagyon menő kémnőkről volt szó, s izgatottan vártam, hogy legközelebb mivel rukkol elő. S lám mennyire gyorsan megjelenik legújabb regénye magyarul is (eredetileg is 2019 elején jött ki). Quinn ismét világháborúról ír, s benne a nők szerepéről amely sose volt egyszerű. A történelmi tényeket persze fikcióval keveri, de így kaphatunk három erős karaktert: a bombázópilótát, a rejtőzködő háborús bűnöst és egy leendő fotóst, aki talán a saját családjában se bízhat.

Leg magával ragadóbb karakter természetesen Nyina Markova, aki egyike volt az orosz pilótanőknek, akik bombázták a németeket és Éjszakai boszorkányoknak hívták őket. A lány szibéria mélyéről küzdi fel magát az egyetlen alakulathoz, amely lehetőséget ad lányoknak, asszonyoknak, hogy harcoljanak a második világháborúban. Nyina szerencsétlen kezdetektől igazi családra talál a bombázók között, csakhogy ez a Szovjetunió a második világháborúban, s később úgy találkozhatunk vele és elmaradhatatlan borotvájával, mint túlélővel, aki az egyedüli aki talán felismerheti a Vadásznőt. Éppen ezért fontos segítője lesz az angol újságírónak, Ian Grahamnek aki a háború után háborús bűnösöket kutat fel, s neki is személyes érdeke fűződik ahhoz, hogy megtalálják a Die Jagerin-t. Jordan McBride tizenhét éves és leginkább fotózni szeret, szeretne ebből megélni, de az apja, aki egyedül nevelte fel inkább a hagyományosabb életutat szánja neki (férj, gyerekek), esetleg annyi, hogy ráhagyja a jólmenő bostoni régiségkereskedését. Aztán Daniel McBride megnősül, elvesz egy háborús menekült özvegyet, aki a kislányával próbál új életet kezdeni Amerikában. Jordan eleinte bizalmatlan az új mostohaanyával szemben, de idővel igazán jó kapcsolatot alakítanak ki egymással.

Kate Quinn akárcsak az Alice hálózatában, több idősíkon mozgatja a regényt. Fejezetenként ugrál, hol a háborúban járunk Nyinával, hol Jordan amerikai hétköznapjairól olvashatunk, ahol pedig idővel összeszövődik minden, az Ian nyomozós szála, mert Európából az utolsó nyom, amit a Vadásznő hagy maga után arra utal, hogy Amerikába távozott, s ott rejtőzik valahol. Gyorsan váltakoznak a fejezetek és nagyon pörögnek az események, s mindig roppant izgalmas a következő lépésről olvasni a különböző szereplők életéből. Igazából nekem még jobban tetszett ez a történet, mint az Alice háálózata (cameo azért akad a regényben onnan is 😉 ) mert az elejétől kezdve a szereplők lenyűgöztek és az akciók is izgalmasak voltak. Mármint nem csihi-puhi akciók, látványos robbanások, szökések voltak, hanem az események, a nyomozás, a háborús történések, a bombázások stb. roppant feszültséget tudtak kelteni, alig vártam a folytatást. Néhány fejezet igazi drámai véget prezentált és tudtam, hogy még vagy 3 másikat el kell olvasni, hogy megtudjam, az a történetszál hogyan folytatódik, szóval hogy olvastatta magát a regény az nem kifejezés.

Mint ahogy már jelezem fentebb is, Nyina elképesztő karakter volt: belevaló, öntörvényű és forrófejű, ugyanakkor nem annyira lobbanékony és kezelhetetlen, hogy ne lehessen kiváló partner egy kontinenseket átszelő hajszában. Az orosz pilótanőkről először Elizabeth Wein : Rose under Fire című regényében olvastam, s már onnan is kitűnt, hogy nőként a háborúban lenni nem gyengéknek való program volt. Jóval többet kellett mutatniuk ahhoz, hogy elfogadják őket, nem is véletlenül lettek legendásak ezek az Éjszakai boszorkányok (a németek nemezték el őket így Nachthexen-nek). De azt is onnan tudtam meg, s itt is visszaköszönt, hogy háború ide vagy oda a szovjethatalom nem bánt kesztyűs kézzel még a saját hőseivel sem, függetlenül attól, hogy mennyi németet öltek meg. Ha valaki bemószerolta őket bármikor jöhetett a fekete autó értük. De még a hadifogságból hazatértekre se voltak tekintettel. Úgyhogy elképesztő, amin a szívós szibériai kis boszorkány keresztül megy.

De a többi szereplő is színesen van megrajzolva, még Jordan is, aki inkább a hagyományos női szerepet képviseli, neki sokkal többet kell fejlődnie vagyis inkább felnőnie ahhoz, hogy megbízzon saját ösztöneiben. Rajta keresztül mutatja be Quinn, hogy akiket nem érintett konkrétan a háború azoknak mennyivel könnyebb dolguk volt szemben azoknak, akik valamilyen módon részt vettek benne.
Nagyon jó volt olvasni ezt a könyvet, izgalmas, ugyanakkor tanulságos is: Quinn karakterei és a köréjük szőtt történet lebilincselt. S nagyon bírom, hogy arról szólt itt is, a nők mennyire sok mindent tudtak tenni a háborúban: harcoltak, bombáztak, vadásztak, hősök voltak, de azért akadt köztük kegyetlen gyilkosok is.

Blogturné

Az Alice Hálózata című történelmi regény nagy siker volt itthon is, s most itt van Kate Quinn újabb regénye A vadásznő, ami a második világháború női résztvevői közé kalauzol minket, olyan oldalát mutatva be a hadműveleteknek, amelyekkel eddig nem igazán találkozhattunk. Magyarul a Maxim Kiadó jelentette meg az izgalmas történetet, melyet most négy blogger fog bemutatni nektek. Tartsatok velük, hogy megismerkedjetek a bátor lányokkal, asszonyokkal, akik annyi mindent feláldoztak a győzelemért és ha szerencsétek van, még a könyvet is megnyerhetitek a turné végén.

Fülszöveg

A ​bátor és vakmerő Nina Markova mindig is a repülésről álmodozott. Amikor a nácik megtámadják a Szovjeuniót, mindent kockára téve csatlakozik a legendás Éjszakai Boszorkákhoz, a csak nőkből álló éjszakai bombázóalakulathoz, akik pusztító csapást terveznek a megszálló német csapatok ellen.

Miután kényszerleszállást hajt végre az ellenség vonalai mögött, Nyina a Vadásznő néven ismert náci gyilkos célpontjává válik, és csakis a saját bátorságának és eszének köszönheti, hogy életben marad.
Ian Graham brit haditudósító azután lett nácivadász, hogy személyesen megtapasztalta a háború borzalmait. De egyvalakit nem sikerült kézre kerítenie: a Vadásznő néven ismert gonosz ragadozót. A siker érdekében az ádáz és fegyelmezett nyomozó szövetségre lép az egyetlen emberrel, aki élve megúszta a Vadásznővel való találkozást: a vakmerőségig magabiztos Nyinával. Egy közös titok azonban meghiúsíthatja a céljuk elérését, hacsak Ian és Nyina nem kényszerítik magukat, hogy szembenézzenek vele.
A tizenhét éves Jordan McBride-nak, aki a háború utáni Bostonban ér a felnőttkor küszöbére, feltett szándéka, hogy fotós legyen. Nagyon fellelkesül, amikor a régen megözvegyült apja váratlanul egy új menyasszonyt hoz a házhoz. Van azonban a halkszavú német özvegyben valami nyugtalanító. Jordan kutatni kezd az új mostohaanyja múltjában és ráébred, hogy mélyen eltemetett rejtélyek lappanganak a családjában… titkok, amelyek veszélyeztetnek mindent, ami Jordannek drága.

Kiadó: Maxim
Megjelenés: 2019
Eredeti cím: The Huntress
ISBN: 9789634990352
Terjedelem: 576 oldal
Fordította: Tomori Gábor

Nyereményjáték

A regényben nagyon sokszor különböző kortárs hollywoodi sztárokkal utalnak rá, egyes szereplő kire hasonlít külsőre, vagy viselkedésre. A játékban klasszikus filmszínésznők képeit találjátok, az ő nevüket kell beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladványom

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

04.24 Olvasónapló
04.26 A szofisztikált macska
04.30 Kelly és Lupi olvas
05.01 Nem félünk a könyvektől

1 Comment

  1. Pingback:Kate Quinn: A vadásznő + Nyereményjáték – Nem félünk a könyvektől

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *