Menu Close

Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás

Az elmúlt három karácsonyhoz hasonlóan idén is Matt Haig meseregényével lehet a várakozás napjait kellemesebbé tenni. Ugyanis megint van egy története Karácsony apóról, amellyel immár trilógiává bővült a sztori, s az előzmények (A fiú, akit Karácsonynak hívnak, A lány, aki megmenti a Karácsonyt) után itt most Amelia az, aki elmeséli, mi is történt vele miután elkerült a koboldok közé.
Ugyanis az előző részt követően Koboldfalva emberpopulációja háromszorosára duzzadt, hiszen Karácsony apó magával hozta Reményi Ameliát és Havas Marit is, akik segítettek megmenteni az ünnepet. Együtt élnek hármasban a Rénszarvas utca 7 alatt és készülődnek a következő ünnepi időszakra. Amelia próbál beilleszkedni, de elég nehezen megy neki, mert nem elég, hogy magasabb mindenkinél, de az iskolában az osztálytársai több évtizeddel idősebbek nála, hiszen náluk másképp telik az idő. Ráadásul még az oktatást is nehéz megszoknia, ugyanis bár a tantárgyak neve hasonlít ahhoz, amit ő Londonban megszokott, a témájuk egészen más. Egyedül talán a szánkóvezetéshez értene, de azt meg nem engedik még gyakorolni neki, s a kislány egyre magányosabbnak és meg nem értettnek érzi magát. Úgy véli, hogy nem tud beilleszkedni Koboldfalva életébe, nem segít semmiben és akkor még egy balesetet is okoz, amivel Karácsony apót hozza kellemetlen helyzetbe. Amelia így akaratlanul is kezére játszik azoknak, akik arra készülnek, hogy meghiusítsák a Karácsonyt és ezzel valóban a reménytelenség szélére sodorja az ünnepre várókat. Márpedig tudjuk, hogy ha reményhiány lép fel, veszélybe kerül sok embergyerek boldogsága és az egész Karácsony is. Még szerencse, hogy Amelia eléggé belevaló és sikerül rávennie az Igazmondó Glimpit is, hogy segítsen megint megmenteni nem csak az ünnepet, de magát Karácsony apót is a mélyben ólálkodóktól. Persze a cím után és a borítót látva nem kétséges, hogy kik a nagy ellenfelek: a nyulak. Na de miért? S vajon kinek áll érdekében, hogy Koboldfalván ismét feledésbe merüljön mondjuk a jókedv és akár a páctánc is!

Ebben a harmadik részben talán kicsit kevesebbet foglalkozunk magával Karácsonnyal, de szerencsére még többet tudhatunk meg a koboldok életéről. Az iskolás részek, különösen a tantárgyak nagyon mókásak voltak. Mert például „A koboldmatek nagyon ravasz dolog, és teljesen más mint az embermatek. Itt ugyanis a helyes válasz az, ami a legizgalmasabb” Úgyhogy nem csoda, Amelia különcnek érzi magát. Haig meseregényében meglepően sok volt az aktuális dolgokra való reflektálás. Mint például az idegenekkel szembeni bizalmatlanság és a beilleszkedés nehézsége, amit a kislány él át. Vagy pedig az álhírek és a média hatalma. Hiszen a koboldok nem azt az újságot olvassák szívesen ami az igazságot írja, hanem ami szenzációhajhászóbb híreket és a hangzatos címeket hozza, még ha hamis is. Úgyhogy nagyon is benne van a történetben, hogy az álhírek mennyire gyorsan terjedhetnek és milyen komoly gondokat okozhat, ha vakon elhisszük azokat. De azért majd minden oldalon van valami varázslatos kedvesség is, a történet elég pörgős és vicces is néhol, különösen szerettem most is az Igazmondó Glimpis részeket, hogy mennyire utálta, nem hazudhat soha semmilyen körülmények között. Na és persze az is kiderül a történet végére, hogy miért is kapunk Húsvétkor a nyulaktól csokitojást 🙂

A kötetet szokás szerint Chris Mould csodás rajzai díszítik, s igen, most már azt is tudom, hogy van negyedik (na jó, 3 és feledik) része is a történetnek, ami pont a kedvenc mellékszereplőnkről szól. Remélem jövőre vele is találkozunk. Úgyhogy aki szeretne bájos karácsonyi mesekönyvet, nem kell tovább keresnie: Matt Haig megint leszállított egyet és szerintem simán lehet olvasni az előzmények ismerete nélkül is, na de persze minek?:)

Blogturné

Immáron harmadik éve aranyozza be a Blogturné Klub bloggereinek karácsonyát Matt Haig meséje, ami ezúttal sem okozott csalódást. Ha te is izgatottan várod a karácsonyt, akkor tarts velünk a Karácsony apó és a csokitojás című turnén és nyerd meg a 2 Kolibri Kiadó által felajánlott könyv egyikét!

Fülszöveg

A fiú, akit Karácsonynak hívnak és a A lány, aki megmenti a karácsonyt folytatása

Amelia vagyok, Karácsony apó és Karácsony anyó örökbefogadott gyermeke. Most biztos azt gondolod, könnyű embergyerekként Koboldfalván felnőni, de tévedsz.
Ott van például a koboldiskola: elég kiborító, hogy minden áldott nap karácsonyi dalokat kell énekelnünk – még júliusban is –, és a játékkészítést sem nekem találták ki. De ez még mind elviselhető lenne, ha nem irkálna folyton hazugságokat rólam Vodol apó az újságban.
Mindennek ellenére szeretem az új otthonomat. És amikor a féltékeny Húsvéti Nyúl és nyúlhadserege megtámadja Koboldfalvát, szemernyi kétség sincs bennem, hogy a karácsonyt csak a remény, a szeretet és a csoda mentheti meg. Persze az sem árt, ha a legnehezebb pillanatokban egy Igazmondó Glimpi is melléd áll…

Eredeti mű: Matt Haig: Father Christmas and Me
Kiadó: Kolibri
Eredeti megjelenés éve: 2017
Terjedelem: 312 oldal
ISBN: 9789634371359 ·
Fordította: Magyari Andrea
Illusztrálta: Chris Mould

Nyereményjáték

Reményi Amélia kedvenc írója Charles Dickens, akit mi is nagyon szeretünk a Blogturné Klubban. Bár Amélia találkozott már az íróval, mi csak a regényei által ismerhetjük meg az angol írózsenit, akinek különleges történetei elvarázsolnak minket is.

A nyereményjátékban a Blogturné klub 8 bloggerénél elrejtettünk egy-egy Dickens regény borítót (a címet kitakarva) és egy kis leírást a könyvről. A te feladatod az lesz, hogy kitaláld, hogy melyik könyvről van szó, és beírd a címét a Rafflecopter dobozába. Hajrá! Könyvvadászatra fel!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladványom


A regény hőse, a szegény gyerekből úriemberré vált fiú, aki kisgyerekként egy szökött fegyencnek ételt-italt lopott, majd egy gazdag úrinő házában Havisham kisasszonynál talál munkát és támogatást.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *