Menu Close

Tomi Adeyemi: Vér és csont gyermekei

Tavasszal majdnem minden tele volt Tomi Adeyemi regényével, mindenféle nagyszerű kritikákat kapott, s hát azt is el kell ismerni, hogy bizony a borító is rendesen figyelemfelkeltő volt. Jómagam is sokáig vacilláltam, hogy megrendeljem-e angolul, mert legtöbb helyen két klassz dolgot is emlegettek a történettel kapcsolatban: az Avatárt (a rajzfilmsorozatot Aang aztán meg Korra legendáját), meg a Fekete Párducot (a Marvel filmet 🙂 ) amelyek mindegyike elég jó hívószó számomra. De két dolog szólt ellene: nem nagyon szoktam ya fantasy-ket olvasni, főleg nem egy epikus fantasy trilógia első részét, amelyben a világépítés teli van számomra esetleg ismeretlen fogalmakkal, amiket idegen nyelven nehéz olvasni. Szerencsére a regény hamarosan meg fog jelenni magyarul is és a Blogturné segítségével sikerült is előolvasnom s megint egy olyan könyvről van szó, ahol a hype nem hazudik: a lenyűgöző borítótól a világépítésen át a függővégig igazi hullámvasútról van szó, amely felgyorsítja az ember pulzusát, végigsikítozza a kört, s amint véget ér a menet és letámolyog róla, azonnal szeretne újra felülni rá.

Hosszú ideig Orisában virágzott a mágia, amelyet az istenek osztottak meg az emberekkel, akik között így lettek mágusok, akik tudták irányítani a szelet, a vizet a tüzet, a halottakat a szellemeket attól függően, hogy mely istenségtől kapták az ajándékukat. De az uralkodó osztály egyre inkább elhatárolódott a mágiától és elkezdtek félni azoktól, akik használták mert bizony voltak, akik visszaéltek a hatalommal, úgyhogy az Istenek elfordultak az emberektől, s amikor ez megtörtént Saran király elrendelte a lerohanást. Minden felnőtt mágiahasználót megöltek, s a mágia többé nem tért vissza Orisába. Pedig Zelie haja fehér, amely a kiválasztottak jele, akikből lehetne mágiahasználó, viszont mivel a mágia eltűnt a világból ez a megkülönböztető külsőség csak arra jó, hogy látható jele legyen annak: a lány és családja az elnyomottak közé tartozik. Zelie anyját, aki mágus volt a Lerohanás éjjelén családja szeme láttára ölték meg, az apjuk sose szedte össze magát és most már a lányra és bátyjára hárul a feladat, hogy próbálják fenntartani magukat, viszont ez egyre nehezebb, mert szegénység van és a halványabb bőrű orisák állandóan emelik az adókat. Zelie és testvére egy különösen értékes hallal a fővárosba megy, hogy pénzt szerezzenek, ott pedig összeakadnak egy titokzatos lánnyal, aki menekül az őrség elől, mert ellpott valamit. A lány nem más, mint az uralkodó lánya Amari hercegnő, akivel együtt kell menekülniük az üldözők elől, mert ami náluk van, ahhoz ha a kiválasztottak hozzáérnek, ismét használni tudják a mágiát. A három fiatal együtt menekül, nyomukban azonban ott van a herceg, Amari bátyja aki csak arra tud koncentrálni, hogy visszaszerezze amit elloptak, elpusztítsa a mágiát és ne okozzon csalódást az apjának, aki belé nevelte: a mágia a legrosszabb a világon és mindent sőt mindenkit irtani kell, akinek köze van hozzá. Csakhogy Inannak olyan titka van, ami egyenesen szemben áll mindennel, amiben addig vakon hitt.

Persze lehet, hogy akik sűrűbben olvasnak YA fantasyt, azonak semmi újat nem mutat a regény (vagyis de, nincs benne szerelmi háromszög!!!), elvégre van a kiválasztottunk, aki elindul, hogy megkeressen mágikus tárgyakat amelyekkel visszaállíthatja a világ rendjét. Közben ellenségekkel, barátokkal találkozik és rengeteg kalandot él át. Mégis ami annyira egyedi itt, az a mágiarendszer, amelyet valós elemeken alapul, méghozzá a joruba valláson, ami egy nyugat-afrikai népcsoport és a rabszolgatartás révén terjedt el Amerikában, ahol tovább fejlődött és különböző változatainak ma is vannak hívei. S természetesen mivel egy amolyan fiktív Nyugat-afrikai világon alapul a szereplők mindegyike színesbőrű: igen lehetnek belőlük is fantasy hősök, s nem csak a középkori világból nőhet ki egy-egy epikus világ. Úgyhogy azzal, hogy Adeyemi regénye betört a mainstream-be, várható, hogy még sok hasonló YA fog megjelenni. Egyébként azért hangsúlyozom, hogy YA, mert tudom, a normális spekulatív fikciók között már talán nem számít ennyire egyedinek és újnak ez a fajta világkép és szereplők, viszont a népszerű ifjúsági regények még mindig erősen fehérek és a fantázia világuknak európai gyökerei vannak. Ugyanakkor meg arra is oda kell figyelni, hogy igazán idősebb olvasóknak szól a regény, ugyanis egész komolyan ábrázolja az erőszakot, vannak nagyon véres jelenetek és rengeteg a halál…

Izgalmas és összetett regény a Vér és csont gyermekei, érdekes világgal és nagyon is valós problémákkal hiszen igazán jól bemutatja, hogyan lehet módszeresen elnyomni egy népcsoportot, amit gazdasági és jogi béklyóban tartanak a felsőbb rétegek, akik az igazságtalan adóztatástól a munkatáborokon keresztül semmitől se riadnak vissza, hogy kizsákmányolják az alsóbb rendűnek kikiáltottakat. Tomi Adeyemi fiatal kora ellenére (huszas évei közepén jár) kiváló érzékkel nyúlt mindenhez és létrehozott egy magával ragadó történetet. AKi szeretne valami különleges YA fantasy világgal megismerkedni, annak mindenképpen ajánlom a regényt.

Blogturné

A Vér és csont gyermekei bombaként robbant be a YA könyvek piacára. Nem csak gyönyörű borítója, hanem egyedi, afrikai kultúrára építő világa is magával ragadta a fantasyrajongókat. Nem véletlen, hogy több, mint 48.000 értékelés mellett jelenleg is 4,2 fölötti a tetszési indexe Goodreadsen, és a nem rég elindult idei Goodreads Choice Awards egyik esélyese.
November 5-től a Blogturné Klub is elindul, hogy megismerje a Vér és csont gyermekeit. Ha ügyesek vagytok, ti is megnyerhetitek a Maxim Kiadó által felajánlott három példány egyikét.

Fülszöveg

Megölték az anyámat. Elvették a mágiánkat. El akartak temetni bennünket. Ideje
felkelnünk.

Zélie Adebola még emlékszik arra az időre, amikor Orisa földje zsongott a mágiától. Égetők gyújtottak tüzet, Árasztók terelték a vizet, és Zélie anyja, aki Arató volt, a lelkeket idézte. Ám minden megváltozott azon az éjszakán, amikor eltűnt a varázslat. Egy gonosz király megölette a mágusokat, megfosztva Zélie-t az anyjától, és a népét a reménytől. Zélie-nek most lett egy esélye, hogy visszahozza a mágiát, és visszavágjon a monarchiának. Egy szökevény királylány segítségével ki kell cseleznie és le kell hagynia a trónörököst, akinek eltökélt szándéka, hogy írmagját is kiirtja a varázslatnak. Orisa félelmetes hely, ahol hómándrucok portyáznak, és bosszúálló szellemek lapulnak a vizekben, ám a legnagyobb veszély talán maga Zélie, akinek nehéz megtanulnia, miként fegyelmezze a hatalmát – és egyre erősebb vonzalmát egy ellenség iránt.
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 464
Fordító: Sóvágó Katalin
ISBN: 9789632619712
Sorozat: Orisha legendája 1.
Megrendelés

Nyereményjáték

Mostani játékunk megint a térképek körül forog. Bizonyára tudjátok – és majd látjátok is a könyvben -, hogy a Vér és csont gyermekei is megkapta a maga térképét.
Ezt a térképet 12 darabra osztottuk, és az egyes darabokat elrejtettük a turné 7 állomáson, egy-egy szóra linkelve. A feladat egyszerű: a Rafflecopter dobozban találtok 3 kérdést, a térképdarabok alapján ezeket kell megválaszolni.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje

11.05 – Deszy könyvajánlója
11.07 – Sorok között blog
11.09 – Olvasónapló
11.11 – Dreamworld
11.13 – Kelly és Lupi olvas
11.15 – Always Love a Wild Book
11.17 – Nem félünk a könyvektől

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *